14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ο Mike Lazaridis θέλει να (ξανα) αγοράσει την Blackberry!

    Και το serial που αφορά το μέλλον της Blackberry δεν έχει τελειωμό…Μετά από την σαφή πτωτική πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι υποψήφιοι αγοραστές που θέλουν να βάλουν τα χέρια τους στο βάζο με το μέλι, ακόμη κι αν η Blackberry δε μοιάζει τόσο ελκυστική πλέον. Ωστόσο, αποτελεί μια λογική αγορά με βάση τα assets της και τη χαμηλή τιμή των μετοχών της, έτσι δεν είναι περίεργο που βλέπουμε διάφορους επιχειρηματίες να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

    blackberrylazaridis3

    Μετά την προσφορά του Prem Watsa, ύψους 4,7 δις δολλαρίων, μέσω του Fairfax Financial Holdings fund του και την προσέγγιση της Cerberus Capital Management για την εξαγορά της Blackberry, έρχεται ένας…παλιός γνώριμος να διεκδικήσει το τιμόνι της, με άγνωστο σκοπό προς το παρόν. Δεν είναι άλλος από τον Mike Lazaridis, ο οποίος έχει συνδέσει σε μεγάλο βαθμό το όνομά του με την BB και ακόμη διαθέτει αρκετές μετοχές της.

    Ο Lazaridis (δεξιά στην φωτογραφία) είναι συνιδρυτής της BB και πρώην CEO της, ενώ άμεσα ή έμμεσα σήμερα έχει τον έλεγχο σχεδόν  του ¼ της εταιρείας, συγκεκριμένα του 23,6 % των μετοχών της, μαζί με τις μετοχές ενός άλλου συνιδρυτή της, του Doug Fregin (αριστερά στην ίδια φωτογραφία). Ο Fregin με τον Lazaridis ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξαγοράσουν το σύνολο των μετοχών της Blackberry και να τις αποσύρουν από την αγορά, με σκοπό να την εξυγειάνουν (μάλλον δύσκολο) ή απλώς να αξιοποιήσουν τα assets της.

    Κατά πόσο όμως θεωρείται καλή ιδέα να επιστρέψει η BB στα χέρια του Lazaridis; Άλλωστε, αυτός ήταν που την οδήγησε σταδιακά στις πιό κερδοφόρες μέρες της, με υψηλούς ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης και σημαντικό μερίδιο της αγοράς, αλλά ο ίδιος τότε «πάτησε το φρένο», ξεκινώντας την πτωτική πορεία της, μη μπορώντας να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο χώρο των smartphones και αποτυγχάνοντας να δημιουργήσει ελκυστικά μοντέλα τηλεφώνων. Ο Fregin, από την άλλη, υπήρξε επίσης σημαντικό στέλεχος της εταιρείας (Operations VP) για πολλά συναπτά έτη (2000-2008) αλλά εγκατέλειψε τη θέση του πρωτού η BB «ανέβει» και έπειτα «πέσει».

    blackberrylazaridis1

    Μπορούν, λοιπόν, τα δύο πρώην στελέχη να οδηγήσουν ξανά τη Blackberry στην επιτυχία; Άγνωστο, αλλά το πλέον πιθανό είναι πως, σε περίπτωση που την αποκτήσουν δε θα τη διασπάσουν σε τμήματα, με σκοπό το ξεπούλημα. Κάτι που ο Prem Watsa φαίνεται έτοιμος να κάνει, όπως και τα υπόλοιπα «αρπακτικά» funds που ίπτανται πάνω από την ετοιμοθάνατη εταιρεία. Πάντως, κρίνοντας από τον τρόπο που έφυγε, ουσιαστικά εκδιώχθηκε, από τη Blackberry ο Lazaridis αλλά και την εμμονή του με τις non-touch συσκευές, φαντάζει πολύ δύσκολο να την ξαναφέρει έστω σε μια ανοδική πορεία και να γνωρίσει νέες δόξες μαζί της. Η μάχη για την απόκτησή της δεν έχει τελειώσει και θα είναι μεγάλη…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles