14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Lenovo Ideapad S210 Touch review: Μικρό, κομψό και…touch!

    Μπορεί τα tablets να έχουν κατακλύσει τις ζωές μας αλλά, κακά τα ψέματα, το φυσικό πληκτρολόγιο ενός laptop δεν αντικαθίσταται με καμιά οθόνη αφής. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψουμε μια περιουσία για ένα φορητό υπολογιστή που θα καλύψει τις βασικές μας ανάγκες. Υπάρχουν πιό οικονομικά μοντέλα με ουσιαστικές δυνατότητες, όπως το Lenovo Ideapad S210, το οποίο εκτός των άλλων συνδάζει το πληκτρολόγιό του και με μια οθόνη αφής, για όποιον το επιθυμεί!

    ideapad s210-10

    Κατασκευή, πληκτρολόγιο και οθόνη

    Το Ideapad S210 έρχεται στο ελκυστικό, λευκό χρώμα (αλλά και σε μαύρο), μια κυρίως πλαστική κατασκευή με ματ φινίρισμα. Η πλάτη της οθόνης του, μάλιστα, είναι «σαγρέ» για ακόμη πιό όμορφη αίσθηση και σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ποιοτική κατασκευή. Η μπαταρία τοποθετείται στο πίσω μέρος του και η σχεδίασή της την καθιστά «συνέχεια» της οθόνης, είναι αφαιρούμενη και με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να έχει μεγάλη χωρητικότητα, χωρίς να αυξάνει το πάχος του S210. Στο κάτω μέρος δε βρίσκουμε κάποιο πορτάκι πρόσβασης στο εσωτερικό, έτσι αν θέλετε να αλλάξετε RAM, δίσκο ή να καθαρίσετε τον ανεμιστήρα, θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτούσιο το τμήμα της συσκευής αυτό. Η μεγάλη γρίλια αποτελεί την είσοδο του φρέσκου αέρα ενώ οι δύο μικρότερες αποτελούν την έξοδο των ηχείων. Το βάρος του είναι 1,4 Kg και έτσι μπορείτε να το μεταφέρετε αρκετά άνετα, σε συνδυασμό με το μικρό πάχος του.

    ideapad s210-4

    ideapad s210-7     ideapad s210-2

      ideapad s210-6

    Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε την έξοδο του θερμού αέρα, μια Fast Ethernet θύρα (10/100 Mbps), μια HDMI (που με αντάπτορα μπορεί να μετατραπεί σε VGA) και μια USB 3.0 μπλέ χρώματος. Το μικρό κουμπάκι στην άκρη της πλευράς εξυπηρετεί το OneKey recovery. Πατώντας το γίνεται επανεκκίνηση και πρέπει να επιβεβαιώσετε την επαναφορά του συστήματος, μόλις το κάνετε τότε το S210 επανέρχεται αυτόματα στην αρχική του κατάσταση software και ρυθμίσεων, όπως το βγάλατε από το κουτί! Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα jack 3,5” για είσοδο αλλά και έξοδο ήχου, ένα multi-memory card reader, μια απλή USB 2.0 θύρα και η υποδοχή του καλωδίου τροφοδοσίας.

    Η οθόνη δυστυχώς δεν ανοίγει με το ένα χέρι, ενώ η μέγιστη γωνία της είναι περίπου 135 μοίρες. Έχει διαγώνιο 11,6 ιντσών με LED panel που υποστηρίζει multitouch 10 σημείων. Η ανάλυσή της είναι 1366×768 pixels και έχει αρκετά καλή απόκριση στο άγγιγμα το χρήστη. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας και αντίθεσης, αφού το glaring είναι έντονο όταν έχετε πηγή φωτός πίσω από την πλάτη σας και θα δυσκολευθείτε σε τέτοιες συνθήκες. Τα στηρίγματά της δείχνουν αρκετά σταθερά και ανθεκτικά, διατηρώντας την ακίνητη, όπως πρέπει. Βέβαια δε γνωρίζουμε την αντοχή τους σε βάθος χρόνου, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς θετικά.

    Το πληκτρολόγιο είναι μη-φωτιζόμενο και διαθέτει όλα τα τυπικά πλήκτρα, με τα arrow keys να είναι μικρότερα και στριμωγμένα κάτω-δεξιά, ενώ το power button βρίσκεται πάνω αριστερά και είναι φωτιζόμενο. Τα πλήκτρα έχουν ικανοποιητικά κενά μεταξύ τους, αλλά η μικρή διαδρομή τους δε βοηθάει ιδιαίτερα την αίσθηση που περνά στα χέρια του χρήστη. Το γενικότερο feedback τους, λοιπόν, είναι ανεκτό και μετά από λίγες ώρες θα συνηθίσετε και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα στην πληκτρολόγηση.

    ideapad s210

    ideapad s210-1

    ideapad s210-9

    Όσο για το touchpad, είναι κι αυτό multi-touch τεχνολογίας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πραγματοποιείτε gestures που θα κάνουν το χειρισμό ευκολότερο (π.χ. pinch-to-zoom). Οι διαστάσεις του είναι 8.1 x 4.4 cm και έχει καλή αίσθηση, όπως και τα δύο πλήκτρα ακριβώς κάτω από αυτό, που προσφέρουν ικανοποιητικό feedback. Σημειωτέον πως μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα gestures μέσω του software, εάν θέλετε να το χρησιμοποιείτε σαν ένα τυπικό, μονοδιάστατο touchpad.

    Hardware, επιδόσεις και αυτονομία

    Στο εσωτερικό του το Ideapad S210 κρύβει έναν διπύρηνο Intel Pentium 2127U στο 1,9 GHz μαζί με ένα module RAM των 4GB (δεν υπάρχει δεύτερο slot, δέχεται μέχρι 8 GB module) και το Intel HD 4000 υποσύστημα γραφικών. Χάρη στα παραπάνω έχει αρκετά καλές επιδόσεις για την κατηγορία του και μπορείτε να επιδωθείτε άνετα σε εφαρμογές γραφείο και internet browsing, αλλά και με κάποιες παραχωρήσεις σε πιό «βαριά» tasks όπως επεξεργασία audio/video και gaming σε χαμηλές αναλύσεις.

    Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος έχει χωρητικότητα 500 GB (425 GB διαθέσιμα) και περιστρέφεται στις 5.400 rpm, ενώ επιτυγχάνει εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους αναμονής/εκκίνησης του λειτουργικού και καταφέρνει να «κρύψει» τα σχετικά low-end specs του Ideapad. Φυσικά μπορείτε να τοποθετήσετε έναν SSD της αρεσκείας σας και να κάνετε το Ideapad ακόμη πιό γρήγορ, αν θέλετε. Πέραν αυτών, έχουμε επίσης συνδεσιμότητα Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n και μια webcam ανάλυσης 1,280×720 pixels.

    ideapad s210-5

    Τα ηχεία αποδίδουν σχετικά δυνατά και με καθαρό ήχο, χάρη στην τεχνολογία Dolby Advanced Audio, έτσι μπορείτε άνετα να απολαύσετε το ακουστικό τμήμα των ταινιών και των videos αλλά και να ακούσετε τη μουσική της αρεσκείας σας και χωρίς ακουστικά. Η θέση των ηχείων στο κάτω μέρος εξασφαλίζει την ελεύθερη έξοδό του όταν το notebook είναι τοποθετημένο πάνω σε κάποια επίπεδη επιφάνεια, όπως π.χ. το γραφείο.

    Δεν είχαμε κάποιο παράπονο από τις συνολικές επιδόσεις του S210, το οποίο για την τιμή του τα καταφέρνει περίφημα στην κάλυψη βασικών αναγκών του χρήστη. Επιπλέον, το low-power hardware που περιλαμβάνει, από τον επεξεργαστή μέχρι και το δίσκο, εξασφαλίζει πολύ μικρή έκλυση θερμότητας, έτσι η συσκευή παραμένει δροσερή ακόμα και υπό φόρτο, ενώ σχεδόν ποτέ δε θα αντιληφθείτε τη λειτουργία του ανεμιστήρα του. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για την αυτονομία, που βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, παρά την πολύ μικρή κατανάλωση των υποσυστημάτων. Υπολογίστε περίπου 2 ώρες λειτουργίας κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη δραστηριότητά σας και το επίπεδο φωτεινότητας της οθόνης. Αν ζορίσετε πολύ το Ideapad με βαριές εφαρμογές και max φωτεινότητα, οριακά θα αγγίξει τη 1,5 ώρα λειτουργίας, ενώ με πιό ήπια χρήση (π.χ. browsing/δουλειά γραφείου με χαμηλή φωτεινότητα), οι 3 ώρες λειτουργίας είναι εφικτές.

    ideapad s210-3

    Windows 8.1…”you can look and you can touch”!

    Φυσικά συσκευές σαν το Ideapad S210 υπάρχουν πολλές και μάλιστα με μεγαλύτερη αυτονομία και μικρότερη τιμή, στην ίδια κατηγορία. Ωστόσο, τους λείπει το ισχυρό όπλο που διαθέτει το notebook της Lenovo, ήτοι η οθόνη αφής. Αν μη τι άλλο, η ύπαρξή της καταφέρνει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κάνει τα Windows 8.1 λίγο πιό ελκυστικά, καθώς θα αργήσουν να φθάσουν τα επίπεδα χρηστικότητας των Windows 7 (αν ποτέ τα φθάσουν). Με την οθόνη αφής, όμως, μπορείτε να εκμεταλλευθείτε το interface του λειτουργικού, εναλασσόμενοι πιό γρήγορα μεταξύ των menus, των apps και των desktops.

    Η απόκριση είναι καλή, τα gestures λειτουργούν ικανοποιητικά και η οθόνη παραμένει καθαρή, χωρίς να προσελκύει τις δαχτυλιές με το παραμικρό. Σε κάθε περίπτωση, όποτε πιάνουμε στα χέρια μας ένα notebook με οθόνη αφής, γίνεται σαφές το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να χρησιμοποιηθεί άνετα μια τέτοια συσκευή, σε σύγκριση με τα tablets. Ίσως τελικά επικρατήσουν τα αναδιπλούμενα, «υβριδικά» μοντέλα, όπως τα Ideapad Yoga της ίδιας εταιρείας. Καλό το πληκτρολόγιο, καλή και η οθόνη αφής, αλλά όταν προσπαθούν να συνυπάρξουν, υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων».

    ideapad s210-8

    Το Lenovo Ideapad S210 Touch (model 20257) διατίθεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά από τα καταστήματα «Γερμανός», έναντι €399, η οποία είναι μεν υψηλότερη απ’ότι στο εξωτερικό αλλά αποτελεί μια από τις χαμηλότερες στην κατηγορία της, των 11ιντσων touch notebooks. Αν ψάχνετε μια τέτοια συσκευή με καλή ποιότητα κατασκευής και ικανοποιητικές επιδόσεις με οθόνη αφής, είναι μια εξαιρετική επιλογή, αρκεί να μη σας ενοχλεί η κάπως μικρή αυτονομία του. Περισσότερες πληροφορίες για το Ideapad S210 θα βρείτε στο επίσημο site της Lenovo.

    Ευχαριστούμε τον «Γερμανό» για την παραχώρηση της συσκευής της δοκιμής.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles