20.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    LG Nexus 5 hands-on review: “Αγνό” Android

    Μετά από μεγάλη αναμονή, το LG Nexus 5 ήρθε και στην Ελλάδα προς τέρψιν όλων των απαιτητικών χρηστών που θέλουν μια κορυφαία συσκευή με το τελευταίο Android και σε «λογικό» κόστος. Φυσικά, τα €399 που θα κοστίζει απ’ότι φαίνεται η συσκευή, δεν θεωρούνται και λίγα, αλλά στα χαρτιά το νέο Nexus αξίζει κάθε cent και με το παραπάνω…πάμε να δούμε το γιατί!

    nexus-5-front

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Με το Nexus 5 η LG ξέφυγε από τη γυάλινη και αστραφτερή κατασκευή του προκατόχου του, που δυστυχώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των χρηστών. Πλέον έχουμε χρήση πλαστικού, αλλά ποιοτικού πλαστικού, από αυτά που αγγίζεις και δε θες να αφήσεις από τα χέρια σου. Matte υφή στο (μη αφαιρούμενο) πίσω μέρος και ένα glossy πλαίσιο περιμετρικά της πρόσοψης, το οποίο δεν εισβάλλει καθόλου στα «χωράφια» του Gorilla Glass 3 και της οθόνης. Σε γενικές γραμμές το Nexus 5 είναι μια «τετράγωνη» συσκευή, αλλά μάλλον πιό καλαίσθητο από ένα αντίστοιχο Xperia για παράδειγμα, χωρίς όμως και τις καμπύλες ενός Galaxy S4 ή το premium, μεταλλικό φινίρισμα του One…you get the point.

    Αυτό φαίνεται και στο πάχος του, το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να είναι λίγο μικρότερο, χωρίς όμως να ξεπερνά τα νοητά όρια που θέτει ο απαιτητικός χρήστης (8,6 mm). Χαμηλό διατηρείται το βάρος του στα 130 γραμμάρια, οπότε πρόκειται για μια αρκετά βολική, στη χρήση και στο κράτημα, συσκευή, που προσφέρει και επαρκές grip. Μια συσκευή που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και με το ένα χέρι, καθιστώντας άτοπα τα επιχειρήματα όσων χρηστών θεωρούν υπερβολικές τις 5 ίντσες.

    nexus-5-box

    nexus-5-back

    nexus-5

    Τα περιθώρια αριστερά και δεξιά της οθόνης είναι πολύ μικρά, ενώ και τα πάνω/κάτω περιθώρια δεν ξεπερνούν το προβλεπόμενο, άλλωστε δεν υπάρχουν και φυσικά πλήκτρα αφής. Διακρίνονται η εμπρόσθια κάμερα, το ακουστικό (στρογγυλό και διακριτικό) και οι διάφοροι αισθητήρες στα δεξιά του, ενώ υπάρχει και ένα notification LED που βρίσκεται στο κέντρο του περιθωρίου κάτω από την οθόνη. Διακρίνεται μόνο όταν ανάβει σε λευκό χρώμα, κάθε 10 δευτερόλεπτα, όταν υπάρχει εισερχόμενο μήνυμα, e-mail κ.λπ. Θα μπορούσε να είναι μικρότερο το χρονικό περιθώριο, ενώ δεν υπάρχει και ρύθμισή του μέσω από το OS, πρέπει να το κάνετε μια κάποια τρίτη εφαρμογή…ψιλά γράμματα. Αυτό είναι και το τεράστιο πλεονέκτημα του Android σε σχέση με τα υπόλοιπα mobile λειτουργικά: Αν δεν υπάρχει κάτι, όλο και κάποιος θα φτιάξει μια εφαρμογή γι’αυτό.

    Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power/lock πλήκτρο και το συρταράκι της micro-SIM, το οποίο αφαιρείται με το παρεχόμενο εργαλείο ή μια βελόνα. Το διπλό πλήκτρο της έντασης δεν βρίσκεται στην ίδια πλευρά, αλλά στην αντίθετη, ωστόσο είναι εύκολα προσβάσιμο ακόμη και αν το κρατάτε με το δεξί χέρι. Στο πάνω μέρος υπάρχουν το audio jack και το δευτερεύον μικρόφωνο (noise cancelling, δεν καταγράφει ήχο δυστυχώς αλλά και αυτό “διορθώνεται”), ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε τη microUSB θύρα με υποστήριξη USB Host και USB on-the-go και δύο σειρές οπών για την έξοδο του ήχου, αν και το ηχείο είναι ένα και μοναδικό.

    nexus-5-side

    Περνώντας στο πίσω μέρος, αποτυπωμένα είναι το logo της LG και η λέξη “NEXUS” κατά μήκος της πλάτης, συν την κάμερα και το single-LED flash της. Η κάμερα καθ’εαυτή καλύπτεται από ένα σχετικά μεγάλο, στρογγυλό κρύσταλλο, το οποίο δυστυχώς εξέχει γύρω στο 0,5 mm από την πλάτη του Nexus 5 και έτσι είναι κάπως επιρρεπές στη φθορά, αν δεν έχετε θήκη και το ακουμπάτε σε επίπεδες, άγριες επιφάνειες.

    Οθόνη και hardware

    Το Nexus 5 είναι βασισμένο στο G2 της LG και ως εκ τούτου η χρήση ενός True HD IPS+ panel δεν προκαλεί εντύπωση. Αντί για 5,2 ίντσες όμως, έχει διαγώνιο 4,95 ιντσών, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερη επιλογή. Η χρυσή τομή στα high-end smartphones αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, είναι οι 4,7-5 ίντσες, ώστε να παρέχεται άπλετος χώρος προβολής και εργασίας στο χρήστη, αλλά χωρίς να ξεφεύγει η συσκευή σε διαστάσεις. Όποιος θέλει κάτι μεγαλύτερο, θα πάει πιό κοντά στις 6 ίντσες, δεν υπάρχει λόγος για κάτι ελαφρώς μεγαλύτερο.

    Η οθόνη έχει ανάλυση full HD 1080p και σε συνδυασμό με τη διαγώνιό της αγγίζει τα 445 ppi, εξαιρετικό νούμερο που ξεπερνά κατά πολύ και το “retina” standard της Apple. Τρομερή ευκρίνεια και απόκριση στο άγγιγμα, ελάχιστες αντανακλάσεις, ικανοποιητικότητα χρωματική απόδοση, αντίθεση και φωτεινότητα, ενώ ακόμη και υπό ήλιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανετότατα το Nexus 5. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω.

    nexus-5-top

    nexus-5-speaker

    Στο εσωτερικό της συσκευής κρύβεται το Snapdragon 800 chipset της Qualcomm με τους 4 πυρήνες του στα 2,3GHz και 2GB μνήμης RAM. «Τυπικά» κορυφαίο hardware, λοιπόν, μαζί με το Adreno 330 GPU, εγγυάται τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις και το γνωρίζαμε πριν το δοκιμάσουμε καν. Φυσικά, μας δικαίωσε, αν και στα scores AnTuTu και Vellamo υπήρξαν κάποιες μικρές «ανακολουθίες», όπως θα δείτε. Οι 28000 βαθμοί είναι αποτέλεσμα στα επίπεδα του Galaxy S4 ενώ και στο “Metal” test το Nexus 5 άγγιξε την κορυφή και το Note 3, αλλά στο HTML5 test δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Φυσικά πρόκειται για συνθετικά benchmarks και μη ξεχνάτε πως τα αποτελέσματα είναι πάντα ενδεικτικά, ενώ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τα optimizations σε επίπεδο software, όταν πρωτοκυκλοφόρησε η συσκευή με το Android 4.4 KitKat, ήταν κατώτερα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το Nexus 5 ήταν ταχύτατο, όσο και αν το «φορτώσαμε», με παιχνίδια, browsing ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

    Από εκεί και πέρα, έχουμε φυσικά συνδεσιμότητα 4G/LTE, δυνατότητα Wi-Fi hotspot αλλά και Wi-Fi Direct, DLNA, ενώ η slimport USB θύρα εξασφαλίζει μεταφορά σήματος εικόνας σε TV μέσω HDMI. Επίσης NFC, Bluetooth 4.0 με A2DP και GPS με A-GPS και GLONASS, αλλά δυστυχώς όχι FM ραδιόφωνο. Και όλοι οι απαραίτητοι αισθητήρες, δηλαδή επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, αισθητήρας εγγύτητας, πυξίδα και βαρόμετρο.

    Android 4.4 KitKat: Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο

    Σαν “stock” Android τηλέφωνο, το Nexus 5 δεν έχει ούτε εντυπωσιακά skins, ούτε πολύπλοκο interface, ούτε «φορτωμένες» μπάρες και γραμμές εργαλείων, τίποτα. Είναι κάτι που θα ικανοποιήσει κάποιους χρήστες που θέλουν να φέρουν τη συσκευή στα μέτρα τους από το μηδέν, σχεδόν, αλλά και κάτι που μπορεί να απογοητεύσει όσους έχουν συνηθίσει τα διάφορα «βοηθήματα» των άλλων κατασκευαστών, από πλευράς software και interface. Εμάς, μας άρεσε. Το Nexus 5 έχει το Android 4.4.2 στην πιό «αγνή» του μορφή, χωρίς περιττά apps, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Τρία virtual πλήκτρα αφής στο κάτω μέρος (back, home, recent apps) και φύγαμε.

    nexus-5-menu

    Έχετε widgets στην οθόνη κλειδώματος, αν θέλετε, έχετε άμεση πρόσβαση στην κάμερα χωρίς να ξεκλειδώσετε τη συσκευή από το εικονίδιο κάτω-δεξιά και μπορείτε να έχετε έως 4 εικονίδια συντομεύσεων στo app dock, αλλά και φακέλους, αν δε σας αρκεί αυτός ο αριθμός. Έχετε τα κλασικά quick settings/toggles, όλα τα εικονίδια εντός και εκτός μενού είναι μεγαλύτερα, ενώ μπορείτε να προσθέσετε όσες επιφάνειας εργασίας θέλετε! Φυσικά, το πιό απλό δεν είναι πάντα και το ιδανικό, αφού νιώσαμε να μας «λείπουν» αρκετά χαρακτηριστικά που υπάρχουν εξ’ορισμού σε άλλα UI, π.χ. τη δυνατότητα για τακτοποίηση των εικονιδίων/apps στο μενού (όχι μόνο αλφαβητικά). Μπορείτε πάντα να περάσετε κάποια custom ROM με root, πάντως, η διαδικασία έχει απλουστευθεί υπερβολικά τον τελευταίο καιρό, ακόμα και για τους αμύητους. Το θέμα είναι πως δε πρέπει να περιμένετε πολλά από το stock Android του Nexus 5, μόνο τα απολύτως βασικά και απαραίτητα.

    nexus-5-menu-2

    nexus-5-benchmarks

    «Παρών» δηλώνει το Google Now που είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με τη JellyBbean εκδοχή του, αλλά και η δυνατότητα φωνητικών εντολών μέσω του γνωστού «Ok, Google” (στα αγγλικά). Στις εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες περιλαμβάνονται το Gmail, ο Chrome, το Google Drive, το Hangouts (που είναι ο μόνος τρόπος να στείλετε/λάβετε SMS, τα Maps, το Keep (για σημειώσεις), το Google Earth, το YouTube και το Quickoffice, εκτός από τα διάφορα “Play” apps (Magazines, Books, Games, Store). That’s it. Το πληκτρολόγιο είναι και αυτό stock Android, αρκετά άνετο και εύχρηστο, με υποστήριξη gesture σύνταξης (swipe).

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Μετά την, ομολογουμένως, μετριότατη κάμερα του Nexus 4, ελπίζαμε πως η LG θα έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στο Nexus 5. Καλυφθήκαμε από το αποτέλεσμα, εν μέρει όμως. Τα 8 MPixels του αισθητήρα (φακός 1/3.2″) δεν είναι λίγα σε καμία περίπτωση, αλλά και δε μπορούν να συγκριθούν με τις προτάσεις των υπόλοιπων high-end τηλεφώνων, όπως της Sony ή της Samsung με τα 13 MPixels, για να μην πιάσουμε τα Lumia. Σαφώς βελτιωμένη, λοιπόν, με HDR και OIS (οπτική σταθεροποίηση εικόνας), αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει κιόλας, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Βέβαια ας μη ξεχνάμε και την τιμή του Nexus 5, που απέχει παρασάγγας από τα 500-600-700 ευρώ των συσκευών με τις κορυφαίες κάμερες.

    Οι λήψεις είναι σε γενικές γραμμές καλές, για τα δεδομένα της κάμερας, αλλά καλύτερα να τις δείτε και μόνοι σας παρακάτω. Οι ρυθμίσεις στο interface της κάμερας περιλαμβάνουν τα βασικά, μπορείτε να αλλάξετε ανάλυση στη λήψη φωτογραφιών από QVGA έως τα 8MP με πολλά ενδιάμεσα «σκαλοπάτια», αλλά και μεταξύ 1080p, 720p και 480p video. Επίσης, μπορείτε να τραβήξετε ένα “time lapse” με διαδοχικά καρέ ενός αντικειμένου ή τοπίου, ορίζοντας εσείς το χρονικό περιθώριο μεταξύ των καρέ, αν θέλετε να «συμπιέσετε» π.χ. τη δύση του ηλίου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τέλος, υπάρχει και η λήψη “photo sphere” αλλά και πανοραμική λήψη, η δεύτερη είναι γνωστό το τι κάνει, ενώ με την πρώτη μπορείτε να κάνετε λήψη 360 μοιρών και στους δύο άξονες (τύπου street view) γύρω από ένα σταθερό σημείο, με πολλαπλά καρέ που δημιουργούν εν τέλει μια «σφαίρα» του περιβάλλοντος χώρου. Στην πράξη λειτουργεί πολύ καλά, αρκεί να είστε σταθεροί στο ίδιο σημείο καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και να ευθυγραμμίζετε την κάμερα ακριβώς με τα σημεία που σας εμφανίζονται στην οθόνη από το software, καθοδηγώντας σας στη σωστή λήψη.

    nexus-5-camera

    nexus-5-camera-6

    nexus-5-camera-5

    nexus-5-camera-1

    nexus-5-camera-2

    nexus-5-camera-3

    nexus-5-camera-4

    nexus-5-camera-7

    nexus-5-camera-8

    nexus-5-camera-9

    nexus-5-camera-10

    nexus-5-camera-12

    nexus-5-camera-13

    nexus-5-camera-14

    nexus-5-camera-15

    nexus-5-camera-16

    Συνοψίζοντας, η κάμερα του Nexus 5 θα ήταν κορυφαία αν είχαμε…αρχές του 2012. Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι τρομερά βελτιωμένη σε σχέση με αυτή του Nexus 4 και καλύπτει απόλυτα το 95% των χρηστών. Δεν τραβά 1080p video στα 60 FPS αλλά στα 30, δεν έχει αισθητήρα πολύ υψηλής ανάλυσης, αλλά μας αρκεί. Ωστόσο, δε τα πάει πολύ καλά με την έκθεση σε ορισμένες περιπτώσεις με το HDR στο off, όπως θα δείτε. Σε “κανονικά” επίπεδα και το LED flash, όχι πιό ισχυρό απ’ότι θα περιμέναμε, αλλά θα θέλαμε.

    Περνώντας στο θέμα του ήχου, είναι γνωστό πως τα πρώτα Nexus 5 είχαν προβλήματα, κυρίως με την χαμηλή έντασή του. Η συσκευή που η Wind φέρνει στην Ελλάδα και είχαμε στα χέρια είναι από τα τελευταία revisions, με τις μεγαλύτερες οπές στις εξόδους του ηχείου και γενικότερα την αυξημένη ένταση. Δεν έχουμε stereo ήχο, βέβαια, αλλά η ένταση είναι ικανοποιητική, όπως και αυτή του ακουστικού. Και εδώ δε μπορούμε να μιλήσουμε για κορυφαία απόδοση, αλλά το Nexus 5 μας κάλυψε με την ποιότητα και την ισχύ του ηχείου του, έστω και οριακά.

    Κλείνουμε με την αυτονομία. Παρά τη «βάση» του G2 στην οποία «πατάει» το Nexus 5, η μπαταρία των 2.300 mAh είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των 3.000 mAh και όπως είναι φυσικό, αυτό αντικατοπτρίζεται στην αντοχή της. Θα σας βγάλει τη μέρα, λοιπόν, αλλά μέχρι εκεί. Αν περιμένατε αυτονομία επιπέδου G2 ή HTC One, ξεχάστε το καλύτερα. Τα 2.300 mAh είναι 2.300 mAh και με δεδομένο το Snapdragon 800 και το τυπικό IPS panel, δε μπορούν να γίνουν θαύματα, όσο καλό optimization και να κάνει το KitKat. Θα βγάλετε τη μέρα σας (ή αλλιώς 4-4,5 ώρες συνεχούς χρήσης) και έπειτα θα αναζητήσετε τον φορτιστή σας. Μαντέψτε: Αυτό μας κάλυψε, έστω και οριακά. Να πούμε πως ο φορτιστής της συσκευασίας έχει απόδοση 1.2 Amperes.

    nexus-5-back-2

    Το Nexus 5 είναι από τις συσκευές που κάνουν τον επίλογο του κειμένου, απλή διαδικασία. Έχει όλα τα παραπάνω θετικά και αρνητικά, αλλά κοστίζει €399. Πλασάρεται σαν high-end πρόταση, δεν κερδίζει τις πραγματικά κορυφαίες προτάσεις των άλλων κατασκευαστών, αλλά κοστίζει €399. Δε μπορούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω με τέτοια τιμή και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα «στραβά μάτια», αφού γλιτώνουμε 200-300 ευρώ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη «ναυαρχίδα», κάνοντας ορισμένες παραχωρήσεις. Οι τρείς τελευταίες παράγραφοι (αυτονομία, ήχος, κάμερα) συνοψίζουν 100% το Nexus 5 από άποψης value for money. Δεν είναι κορυφαίο, αλλά δεν είναι και πανάκριβο. Μόνο η οθόνη του πλησιάζει τα επίπεδα ποιότητας των κορυφαίων, αλλά σε όλους τους άλλους τομείς βαθμολογείται με ένα «λίαν καλώς». Όμως, κοστίζει €399 και έτσι αυτό μας αρκεί.

    Περισσότερες πληροφορίες για το LG Nexus 5 μπορείτε να βρείτε από τη Google και την LG.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles