14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Long live, copper lines! Η Alcatel Lucent πετυχαίνει ρεκόρ ταχυτήτων 10Gbps (!) σε δίκτυο με σύρμα χαλκού

    Καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο επενδύουν εκατομμύρια στην ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων που βασίζονται στις οπτικές ίνες, οι “τυπικές” παραδοσιακές τηλεφωνικές γραμμές με σύρμα χαλκού ίσως έχουν περιθώρια για περαιτέρω ζωή και… ανταγωνιστικές επιδόσεις.

    Equipment in a BT exchange

    Ειδικοί από τα Bell Labs της Alcatel Lucent πέτυχαν τώρα ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, επιτυγχάνοντας υπερ-υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων με τη βοήθεια μίας prototype τεχνολογίας μέσα από τα σύρματα χαλκού που δε λένε να… “γεράσουν”. Οι ερευνητές πέτυχαν ταχύτητες της τάξεως των 10Gbps, με τα ίδια καλώδια που βρίσκονται πιθανότατα ακόμη κάτω από το δρόμο που περνάει έξω από το σπίτι σας (χρησιμοποιήθηκαν τυπικά καλώδια χαλκού από Ευρωπαίους παρόχους).

    Στόχος των ερευνητών δεν ήταν, βέβαια, μόνο να επιτευχθεί ρεκόρ… ταχύτητας με την εν λόγω τεχνολογία, αλλά το να δοθεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών η ευκαιρία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω υπάρχουσες υποδομές τους για να προσφέρουν ταχύτητες ανταγωνιστικές σε σχέση με τα δίκτυα οπτικών ινών.

    Το ρεκόρ ταχύτητας των 10Gbps, πάντως, έχει προς το παρόν κάποιους περιορισμούς, καθώς επιτεύχθηκε σε απόσταση 30 μέτρων χρησιμοποιώντας δύο ζευγάρια γραμμών (μία τεχνική γνωστή με την ονομασία “bonding”). Τα εργαστήρια Bell Labs, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα ένα σύρμα χαλκού, πέτυχαν ταχύτητες «συμμετρικών» ευρυζωνικών υπηρεσιών 1Gbps σε αποστάσεις 70 μέτρων. Και όλα αυτά με τη χρήση της prototype τεχνολογίας XG-FAST που αναμένεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμη μέσα στο 2015.

    Οι σχετικές δοκιμές, πάντως, έχουν ξεκινήσει ήδη και, απ’ ‘ο,τι φαίνεται, ο χαλκός έχει ακόμη μία ευκαιρία να παραμείνει ανταγωνιστικός σε σχέση με τις οπτικές ίνες και να διατηρηθεί σε κάποιες υποδομές, ειδικότερες σε μέρη που το κόστος αντικατάστασης των δικτύων είναι δυσβάσταχτο. Ας μην ξεχνάμε ότι, σε πολλές ακόμη περιοχές, ενώ υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών, αυτό συνεχίζει να συνδυάζεται με το χαλκό στο “τελευταίο μίλι”, επομένως η πρόταση της Alcatel Lucent δίνει λύση στο ζήτημα των χαμηλών ταχυτήτων χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές. Long live, copper lines, λοιπόν…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles