16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Μάθε τα πάντα για το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ…

    Στις 2 Μαΐου κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρωζώνη το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, το πρώτο τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς «Ευρώπη».

    5euro

    Για την ανάπτυξη του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ αξιοποιήθηκε η τεχνολογική πρόοδος η οποία σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από την εισαγωγή της πρώτης σειράς. Στο νέο χαρτονόμισμα έχουν ενσωματωθεί καινούρια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας, από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευδιάκριτου «αριθμού με βαθυπράσινο χρώμα» είναι η εναλλαγή από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε, καθώς και μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Με τη βοήθεια μικρών ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου διευκολύνεται η αναγνώρισή του, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης.

    Χαρακτηριστικά ασφαλείας

    Σε όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με στόχο την προστασία τους από την παραχάραξη. Είναι πολύ εύκολο να εξακριβωθεί η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ οποιασδήποτε σειράς. Αρκούν τρεις απλοί έλεγχοι: έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία.

    • Έλεγχος με την αφή
      Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
    • Οπτικός Έλεγχος
      Κοιτάξτε το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Εμφανίζονται το υδατογράφημα με προσωπογραφία και η ταινία ασφαλείας.
    • Εξέταση Υπό γωνία
      Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, ενώ στον αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

    Μέχρι πότε θα μπορώ να χρησιμοποιώ το παλιό πεντάευρο

    Τα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, αλλά θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται. Η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ημερομηνία αυτή, θα διατηρήσουν την αξία τους επ’ αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

    Θα αλλάξουν όψη και τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα; Η απάντηση είναι ναι.

    Η νέα “Σειρά Ευρώπη” περιλαμβάνει νέα τραπεζογραμμάρια ευρώ κάθε ονομαστικής αξίας και το πεντάευρω ήταν το πρώτο αυτής που έγινε διαθέσιμο. Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα άλλων ονομαστικών αξιών, με αμέσως ακόλουθο το δεκάευρο. Όπως και στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, στα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς «Ευρώπη» θα απεικονίζονται αρχιτεκτονικοί ρυθμοί επτά περιόδων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας. Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο τους. Για κάθε τραπεζογραμμάτιο θα χρησιμοποιηθούν κυρίαρχα χρώματα, τα οποία θα δημιουργούν έντονες αντιθέσεις μεταξύ των τραπεζογραμματίων διαδοχικών ονομαστικών αξιών. Κάθε τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς θα έχει το ίδιο χρώμα με το τραπεζογραμμάτιο της ίδιας ονομαστικής αξίας της πρώτης σειράς, δηλαδή το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα είναι γκρι, των 20 ευρώ μπλε, των 50 ευρώ πορτοκαλί, των 100 ευρώ πράσινο, των 200 ευρώ κίτρινο-καφέ, και των 500 ευρώ μωβ.

    Γιατί χρειαζόμασταν νέα χαρτονομίσματα;

    Όπως διαβάζουμε στο www.nea-trapezogrammatia-euro.eu, η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ ήταν απαραίτητη για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η αποτροπή της παραχάραξης, καθώς τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας των νέων χαρτονομισμάτων παρέχουν μεγαλύτερη προστασία ενάντια στην παραχάραξης καθιστώνας τα περισσότερο ασφαλή. Ο δεύτερος είναι η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και διάρκεια ζωής, καθώς τα νέα τραπεζογραμμάτια ευώ δε θα χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο εύκολα… Ειδικότερα στην περίπτωση του πεντάευρου που φθείρεται γρηγορότερα, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles