24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Μαθήματα Ιστορίας του Διαδικτύου: Η πρώτη πρόταση του Tim Berners-Lee για το World Wide Web

    Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες ιδέες, όταν παρουσιάζονται από αυτόν που τις έχει, εκείνος που τις «ακούει» στέκεται με επιφυλακτικότητα απέναντί τους. Χρειάζεται χρόνο για να τις «χωνέψει» και να αντιληφθεί την σημασία τους.

    Ο Tim Berners-Lee έχει «χρεωθεί» με την δημιουργία του Παγκόσμιου Διαδικτύου (World Wide Web), αυτό που όλοι σχεδόν στον κόσμο χρησιμοποιούμε σήμερα. Ο Tim Berners-Lee εργαζόταν τότε για το CERN, στο οποίο παραχώρησε και τα δικαιώματα διαχείρισης, το οποίο με τη σειρά του διέθεσε το διαδίκτυο στην ανθρωπότητα για να διασφαλίσει πως κανείς δεν πρόκειται να εμφανιστεί ως «ιδιοκτήτης».

    Ήρθε στην δημοσιότητα η πρώτη πρόταση του Tim Berners-Lee στον τότε διευθυντή του στο CERN, Mike Sandall γι αυτό που μετέπειτα θα γινόταν το World Wide Web. Η πρόταση κατατέθηκε τον Μάρτιο του 1989. Η σημείωση του Sandall πάνω στην αναφορά;

    Ασαφές, αλλά συναρπαστικό…

    Αυτή προφανώς είναι και η ομορφιά του διαδικτύου. Είναι τόσο αχανές και ανοιχτό που από την αρχή επέτρεψε στους ανθρώπους να το εμπλουτίσουν, ο καθένας με το δικό του περιεχόμενο και τρόπο, με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που χρησιμοποιούμε και αγαπάμε όλοι.

    Το μάθημα ιστορίας μπορεί να είναι διττό. Πρώτα απ’ όλα πως, είναι συναρπαστικό πόση επίδραση μπορεί να έχει στην ανθρωπότητα η ιδέα ενός ανθρώπου που φροντίζει να την υλοποιήσει. Δεύτερον; Μια καλή και μεγάλη ιδέα μπορεί να αναπτυχθεί, εφόσον είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις και προσθήκες και δίνει το δικαίωμα σε όλους να δουλέψουν πάνω σε αυτή και να την εμπλουτίσουν. Χωρίς συρματοπλέγματα και ιδιοκτησίες.

    Το έγγραφο δημοσίευσε το CERN και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

    Πηγή: TechDirt

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles