24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    MLS iQTalk Color hands-on review: “Smartphone με στυλ… ελληνικό”!

    Η MLS είναι από τις εταιρείες που κυκλοφορούν μία ευρεία γκάμα συσκευών στην χώρα μας, οι οποίες απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και σε όλες τις κατηγορίες χρηστών. Τα προϊόντα της MLS σχεδιάζονται στην Ελλάδα και συναρμολογούνται στη Κίνα και διαθέτουν μία σειρά από features που τα καθιστούν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους λάτρεις των ποιοτικών smartphones. Επιπλέον, ένα δυνατό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των συσκευών της MLS, είναι ότι διαθέτουν μία σειρά από εφαρμογές που ακολουθούν μία πιο ελληνοκεντρική προσέγγιση. To iQTalk Color που θα εξετάσουμε παρακάτω είναι μία από τις προτάσεις της MLS που απευθύνεται στους users που ναι μεν αναζητούν ένα ικανοποιητικό σε επιδόσεις smartphone, το οποίο όμως να κινείται εντός ενός σχετικά οικονομικού πλαισίου.

    MLS IQTALK_2

    Εξωτερικές εντυπώσεις

    Πιάνοντας στα χέρια μας το MLS iQTalk Color, αμέσως μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι μία αρκετά στιβαρή κατασκευή, με το υλικό που κυριαρχεί να είναι το πλαστικό, αν και περιμετρικά μπορούμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ενός μεταλλικού περιβλήματος. Σε σχεδιαστικό επίπεδο ξεχωρίζουν οι στρογγυλοποιημένες άκρες και σε γενικές γραμμές σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική του εμφάνιση, διακρίνουμε μία generic λογική, η οποία δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο. Ακολουθώντας λοιπόν έναν πολύ βασικό σχεδιασμό, το MLS iQTalk Color διαθέτει στη δεξιά πλευρά του τα power/lock και volume +/- buttons, ενώ η αριστερή πλευρά του είναι κενή. Επιπλέον, στο επάνω τμήμα υπάρχει το audio in jack και στην κάτω πλευρά η micro-USB port για τη φόρτιση της συσκευής.

    MLS IQTALK_10

    Το πίσω κομμάτι του smartphone της MLS είναι αποσπώμενο, όπου βγάζοντας προσεκτικά το καπάκι μπορούμε να βρούμε εκεί τοποθετημένη την μπαταρία του κινητού, η οποία διαθέτει χωρητικότητα στις 2000mAh, όπως επίσης και τις γνωστές υποδοχές για micro-SIM και normal SIM (στην Dual SIM έκδοση του IQ Talk Color), την microSD port και το ηχείο.

    MLS IQTALK_5

    MLS IQTALK_4
    Η συσκευή της MLS ξεχωρίζει για το ελάχιστο βάρος της, καθώς ζυγίζει μόλις 135 γραμμάρια, ενώ παρόλο που διαθέτει οθόνη 5 ιντσών δεν μπορούμε να πούμε ότι εντοπίσαμε κάποιο πρόβλημα στο χειρισμό της με το ένα χέρι. Επιπλέον, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι το κινητό της MLS έχει μία λεία υφή, η οποία όμως δεν προκαλεί το γλίστρημα της συσκευής από το χέρι. Σε γενικές γραμμές, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του iQTalk Color μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, ωστόσο δείχνουν να ακολουθούν τα στάνταρ των περισσότερων συσκευών της συγκεκριμένης κατηγορίας. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρόλο που η MLS χρησιμοποιεί την λέξη Color για να κάνει ενδεχομένως το smartphone της αρεστό σε ένα πιο νεανικό κοινό, στην πραγματικότητα το iQTalk κυκλοφορεί μόνο σε τρία χρώματα (άσπρο, μαύρο και ροζ), για αυτό και η ονομασία του αυτή είναι θα λέγαμε κάπως παραπλανητική.

    Hardware & Software

    Η 5 ιντσών οθόνη του MLS iQTalk Color είναι τεχνολογίας IPS qHD (ανάλυσης 960×540 pixels) και η πρώτη εντύπωση που μας άφησε ήταν άκρως θετική, καθώς ξεχωρίζει για τη ζωντάνια των χρωμάτων, τα πολύ καλά επίπεδα φωτεινότητας και την υψηλή ευκρίνεια της. Το display του smartphone της MLS σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς και δεν σας κρύβουμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα.

    MLS IQTALK_7

    Όσον αφορά, τα tech specs του iQTalk Color, στην low-to-mid range πρόταση της MLS πρόκειται να βρούμε έναν τετραπύρηνο ΜΤΚ ΜΤ6582, ο οποίος είναι χρονισμένος στα 1.3GHz, ενώ επιπλέον συνοδεύεται από 1GB μνήμης RAM. Το συγκεκριμένο configuration βαδίζει στα στάνταρ της εποχής για τη κατηγορία που ανήκει το MLS iQTalk Color και θεωρητικά προσφέρει ανεκτά αλλά (όχι θεαματικά) αποτελέσματα από την άποψη της ταχύτητας της συσκευής. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με τις μετρήσεις του Antutu benchmark  το iQTalk Color δείχνει να τα πηγαίνει καλά στη διαχείριση των 3D εφαρμογών, αλλά και καλύπτει με άνεση θέματα multitasking (με βάση τις μετρήσεις του Antutu, η συσκευή της MLS βρίσκεται πολύ κοντά στο Lenono K900).

    Antutu Benchmark_MLS_IQ_TALK

    Το iQTalk βασίζεται στο λειτουργικό Android 4.4.2 (KitKat) και αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι δεν εμφάνιζε το παραμικρό πρόβλημα στην πλοήγηση και στη ροή των menus, γεγονός που δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση, αφού με τα προαναφερθέντα tech specs το iQTalk μπορεί άνετα να σηκώσει το τελευταίο λειτουργικό της Google. Όσον αφορά, τον αποθηκευτικό χώρο η συσκευή της MLS προσφέρει 16GB, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για να φτάσετε την εσωτερική μνήμη μέχρι τα 128GB με τη χρήση κάρτας microSD. Σε ότι έχει να κάνει με την συνδεσιμότητα του, το MLS iQTalk υποστηρίζει 3G+, Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth 4, GPS, ενώ παράλληλα υπάρχει και ραδιοφωνικός δέκτης.

    MLS IQTALK_3

    Εκτός από τα παραπάνω, μία από τις πιο γνωστές λειτουργίες που βλέπουμε σε όλες τα προτάσεις της MLS είναι ότι οι χρήστες μπορούν να εκτελέσουν μία σειρά από λειτουργίες της συσκευής μέσω φωνητικών εντολών (Talk ‘n…). Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να δώσει μία σειρά από εντολές και το iQTalk να πραγματοποιήσει αυτόματα αναζητήσεις στο YouTube και στο Google, να στείλει SMS και e-mails, να ποστάρει στο Facebook, αλλά και να βοηθήσει στις οδηγίες που παρέχονται από το GPS. Επιπλέον, το iQTalk φέρει και τη λειτουργία MAIC, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος εικονικού βοηθού στα πρότυπα της Siri και της Cortana. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν φτάνει στα επίπεδα των αντίστοιχων virtual assistants, παρόλα αυτά επιτελεί έναν αρκετά χρηστικό ρόλο και βοηθάει σημαντικά στην άμεση εύρεση πληροφοριών και στην ταχύτερη ενεργοποίηση μίας σειράς λειτουργιών (όπως για παράδειγμα η κάμερα ή το Bluetooth).

    Κάμερα, ήχος και συμπεράσματα

    Από το iQTalk της MLS δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κύριος αισθητήρας της κάμερας, ο οποίος με ανώτερη ποιότητα στα 13MP και με το απαραίτητο LED Flash παρέχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε επίπεδο ποιότητας, ακόμη και όταν επικρατούν συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης, περιλαμβάνεται και μία ιδιαιτέρως χρήσιμη εμπρόσθια κάμερα με ποιότητα στα 3MP, η οποία κρίνεται αρκετή για βασικές selfie και video call λειτουργίες. Ολοκληρώνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στην πολύ καλή ηχητική απόδοση της συσκευής, καθώς ο ήχος που παράγει το ηχείο του smartphone της MLS είναι αρκετά καθαρός και με ιδιαίτερά ισχυρή ένταση.

    MLS IQTALK_9

    MLS IQTALK_8
    Σε γενικές γραμμές, το iQTalk Color της MLS πρόκειται για μία συσκευή που κινείται (με τιμή κοντά στα 200 ευρώ) στο μεταίχμιο της low-range με mid-range κατηγορίας.  Το νεανικό του στυλ σίγουρα μπορεί να τραβήξει τους πιο νεαρούς σε ηλικία users, ενώ η χρήση των φωνητικών λειτουργιών σίγουρα θα βοηθήσουν τους λιγότερο εξοικειωμένους με τον κόσμο των smartphones στο να εκτελέσουν μία σειρά από βασικές και καθημερινές λειτουργίες της συσκευής τους με μεγαλύτερη ευκολία. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει, παρόλα αυτά εάν λάβουμε στα υπόψη μας το τι παρέχει σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή του, η συσκευή της MLS σίγουρα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μίας μικρής μερίδας των καταναλωτών και ειδικά όλων εκείνων που επιθυμούν να κινηθούν σε πιο οικονομικές συσκευές.

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles