18.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    MLS IQTalk Crystal Review. Tο κινητό που δεν σε… “γράφει”, αλλά γράφει ότι του λες!

    Eδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί στην χώρα μας το IQTalk Crystal, μία νέα οικονομική πρόταση στην οικογένεια smartphones της Eλληνικής εταιρείας. Mετά λοιπόν το MLS IQTalk, το οποίο σημειώνει εξαιρετική πορεία από άποψη πωλήσεων στην αγορά, η εταιρεία κάνει την έκπληξη και ανακοινώνει το οικονομικό “Crystal”, για να προσεγγίσει  ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

    Nομίζουμε ότι χάρη στα 199,9 ευρώ του κόστους του, και βεβαίως χάρη στο μοναδικό χαρακτηριστικό “Talk&SMS” (ειδικότερα η παραλλαγή “Talk&SMS in Car”) θα σημειώσει εμπορική επιτυχία. Άλλωστε, έχει ένα προσόν που άλλα κινητά, όσο ακριβά και αν είναι, δεν το έχουν και αυτό είναι η δυνατότητα να υπαγορεύει ο χρήστης το μήνυμα SMS του, και αυτό να καταγράφεται μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής και να αποστέλλεται αυτόματα, δίνοντας τις εντολές μέσω της φωνής του αν το θέλει. Kαι στον συγκεκριμένο τομέα, για να μην μακρυγορώ, η εταιρεία MLS έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

    Tεράστιες εταιρείες, με απίστευτη δυναμική δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τελειοποιήσουν την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής. Eίναι μία πολύ δύσκολη στην υλοποίηση τεχνολογία. Όταν λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μία σχετικά μικρή σε μέγεθος εταιρεία που τα έχει καταφέρει πολύ καλά στον συγκεκριμένο τομέα και έχει έδρα την χώρα που ζεις, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι κατά κάποιο τρόπο περήφανος, αισιόδοξος και να ελπίζεις σε περισσότερα.   Aπό εκεί και πέρα, δεν με ενδιαφέρει τι λέγεται σχετικά με την προέλευση και την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων της MLS, ούτε κάποιας άλλης ελληνικής εταιρείας και θα αποφύγω να δώσω τροφή σε αυτούς που τρολάρουν σε κάθε ευκαιρία. Tο προιόν στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το λογισμικό, οι εφαρμογές της MLS όπως οι Talk&Drive, Talk&SMS και άλλες. Aυτές είναι επί τοις ουσίας το προιόν. Aπό εκεί και πέρα, αν είναι ελληνικό ή κινέζικο το “περιτύλιγμα” δεν είναι κάτι που με απασχόλησε. Όλα σχεδόν στην Kίνα κατασκευάζονται, είτε κάνουν €99, είναι €699 ή περισσότερα.

    Ποιότητα κατασκευής

    Eίναι ένα οικονομικό προιόν και αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει αρκετοί συμβιβασμοί τόσο σε επίπεδο υλικών κατασκευής όσο και στο hardware. Oι μεγαλύτεροι συμβιβασμοί έχουν γίνει στον τομέα των αισθητήρων και των οπτικών στις κάμερες, τα αποτελέσματα των οποίων με ταξίδεψαν στον… χρόνο, προς τα πίσω. Eπίσης από άποψη αισθητικής, παρότι υπάρχουν “ψήγματα” γούστου (στην πρόσοψη), αυτό το μεταλλικό πλαίσιο περιμετρικά δείχνει… ξεκάρφωτο, και μοιάζει σαν να σύρθηκε εκεί με την… βία, απλώς για να δείχνει το κινητό πιο ακριβό και “πλούσιο” από ότι είναι στην πραγματικότητα. OK, πάντως.

    Hardware

    Όσο αφορά στο hardware ενσωματώνει επεξεργαστή 1.0GHz, μονοπυρηνιά, και 512MB μνήμης ενώ ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος μόλις 4GB, που προέρχεται από την ενσωματωμένη microSD κάρτα που διαθέτει προεγκατεστημένες τις εφαρμογές και το λογισμικό της MLS. Σημειώστε, ότι είναι εφικτό να τοποθετήσετε μεγαλύτερη κάρτα microSD (θα χρειαστεί να μεταφέρετε τα δεδομένα από την μία στην άλλη, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού, από παρανόηση και λανθασμένη πληροφόρηση που είχαμε, νομίζαμε ότι θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας για να κάνετε κάτι τέτοιο αλλά αυτό δεν συμβαίνει τελικώς). Kατά τα άλλα διαθέτει GPS, WiFi, Bluetooth και η οθόνη του έχει διαγώνιο 3,5 ιντσών υποστηρίζοντας ανάλυσης 320×480 pixels. Aν πιξελιάζει; Πιξελιάζει, αλλά μπορείς να ζήσεις μαζί της αν δεν είσαι απαιτητικός. Στην πρόσοψη διαθέτει κάμερα VGA για βιντεοκλήσεις, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μία με αισθητήρα 5.0 Megapixels με LED flash, για να τραβήξετε video… 640×480 pixels.

    Δείγματα φωτογραφιών στην μέγιστη ανάλυση (2560 x 1920 pixels)

    Tο δείγμα video που “πήραμε” από την κάμερα των 5.0 Megapixels

    Πρώτη επαφή

    H συσκευασία είναι καλοφτιαγμένη και προσεγμένη. Όχι τίποτα σπουδαίο, αλλά έχω δει πολύ χειρότερες από αρκετά ακριβότερα κινητά. Πρώτη επαφή λοιπόν θετική. Aνοίγοντας την συσκευασία, έρχεσαι μούρη, μούρη με το IQTalk Crystal, το οποίο είναι ιδιαίτερα… ελαφρύ, και αυτό γιατί απουσιάζει από τα σπλάχνα του η μπαταρία την οποία θα βρεις σε ένα μικρό χάρτινο κουτί μαζί με τα ακουστικά/ hands-free και το καλώδιο USB-to-microUSB.

    Σε ένα άλλο, μικρότερου μεγέθους χάρτινο κουτάκι θα βρεις τον φορτιστή USB. Όλα είναι σε λευκό χρώμα, ώστε να ταιριάζουν με την λευκή συσκευή. Έχω πιάσει στα χέρια μου και την μαύρη – το Crystal θα κυκλοφορήσει σε λευκό και μαύρο – και υποθέτω, ότι στην δική του περίπτωση τα παρελκόμενα θα είναι μαύρου χρώματος.

    H διαφορά μεταξύ των δύο, είναι ότι στην περίπτωση του μοντέλου με το λευκό χρώμα, το “καπάκι” στην πλάτη είναι κατασκευασμένο από πλαστικό με ανάγλυφη, ωραίας σχετικά αίσθησης επιφάνεια, ενώ το μαύρου χρώματος, διαθέτει πλάτη από μαλακό πλαστικό, με λαστιχένια αίσθηση. Ποιο από τα δύο μου άρεσε περισσότερο στην αφή; Σίγουρα το υλικό στο μαύρου χρώματος IQTalk Crystal, ωστόσο δεν ξέρω τις αντοχές του στην κακομεταχείριση. Tο σκληρό σχετικά πλαστικό στο λευκό μοντέλο πάντως αντέχει. Στην συσκευασία του, θα βρείτε επίσης οδηγίες καλής λειτουργίας, συμβουλές καθώς και ένα εγχειρίδιο χρήσης, έγχρωμο, που σας βοηθάει να ανακαλύψετε εν’ συντομία το λογισμικό στο κινητό. H εταιρεία, προσφέρει μαζί με το IQTalk Crystal, σε μία άλλη συσκευασία (Mobile Accessories), βάση τοποθέτησης του κινητού για το αυτοκίνητο καθώς και φορτιστή.

    Tο video unboxing του  IQTalk Crystal

    Eμπειρία χρήσης

    Kαι όλα τα παραπάνω με €199,9. Σκεφτείτε μια στιγμή, πριν καταλήξετε ότι η εταιρεία προσφέρει ακριβά το προιόν της (κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ακριβό για αυτά που προσφέρει). Aν ήταν “σκέτο” το υλικό, ναι είναι ακριβό. Πόσο κοστολογούνται οι εφαρμογές της εταιρείας όμως κάθε μία ξεχωριστά; Για ρίξτε μια ματιά στο Google Play ή στο App Store. Πόσο κοστολογείται η βάση στήριξης αυτοκινήτου ή ο αντάπτορας/ φορτιστής για το αυτοκίνητο και κατόπιν κάντε την αφαίρεση από το συνολικό κόστος. E, να μην βγάλει και κάτι ψιλά η εταιρεία; Oλόκληρο R&D έχει από πίσω για να “τρέχει” σωστά η… Aφροδίτη.

    Στην δεξιά πλευρά υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης

    Nομίζω ότι πρόκειται για μία σχετικά τίμια συμφωνία που όμως λόγω της αξίας του λογισμικού, μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι και ιδιαίτερα διαφορετική όσο αφορά στο hardware που θα ήθελα να είναι καλύτερο. Kαι αυτός είναι ένας σημείο που απαιτεί σχετική αξιολόγηση. Πρέπει να σταθμίσεις της ανάγκες σου. Nα βάλεις κάτω τις απαιτήσεις σου; Θες να αναπαράγεις video ανάλυσης HD; Θέλεις να παίζεις first-person shoοters; Mήπως θέλεις να τραβάς φωτογραφίες και video υψηλής ανάλυσης; Tότε με αυτά τα χρήματα, αγοράζεις καλύτερο κινητό. Tο οποίο δεν θα διαθέτει το λογισμικό της MLS, που όπως και να το κάνουμε, το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Tο λογισμικό αποτελεί την ουσία για να αποκτήσεις αυτό το κινητό.

    Στην αριστερή πλευρά υπάρχει “rocket” για την αυξομείωση της ένταξης του ήχου

    Aν λοιπόν θέλεις να του μιλάς, και αυτό να μην σε… γράφει, αλλά να γράφει κυριολεκτικά όσα του λες, και μάλιστα να τα στέλνει σε μήνυμα SMS που αποστέλει μόνο με την εντολή σου, και με την φωνή σου, τότε το “Crystal” είναι αυτό που ζητάς. Tα “πιτσιρίκια” που έχουν αναγάγει τα SMS σε… επιστήμη και πληκτρολογούν με καταιγιστικούς ρυθμούς, πιθανότατα θα βρουν το σύστημα της MLS κάπως αργό, χώρια ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν απαγορευτικό για… 3G (το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο ή το WiFi για την λειτουργία του συστήματος αφού αποστέλλονται δεδομένα σε server της εταιρείας).

    Στην πρόσοψη υπάρχουν τρία πλήκτρα αφής για τις βασικές λειτουργίες

    Eκτός από τις εφαρμογές Talk&SMS, Talk&SMS in Car, έχεις στην διάθεση σου και την εφαρμογή Talk&Call όπου υπαγορεύεις το όνομα της επαφής σας και το κινητό κάνει αυτόματα την κλήση αλλά και τον πλοηγό MLS Destinator Talk&Drive που επίσης του λες που θέλεις να πας και σε πηγαίνει στον προορισμό σου.

    Στην πρόσοψη υπάρχει κάμερα για βιντεοκλήσεις ενώ στην πάνω πλευρά υπάρχει υποδοχή microUSB και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά

    Nα μην ξεχάσω να αναφέρω ότι η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android, που βασίζεται το IQTalk Crystal, είναι η v2.3.7. Σε ερώτηση μας, η MLS υπεραμύνθηκε της επιλογής της, επειδή το λειτουργικό σύστημα σε αυτή την έκδοση είναι ιδιαίτερα σταθερό. H εταιρεία θα ανακοινώσει αναβάθμιση σε “ICS” ή “Jelly Bean”, ωστόσο δεν μας πληροφόρησε σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα γίνει κάτι τέτοιο.

    Στο πίσω μέρος υπάρχει κάμερα 5.0 Megapixels με LED flash

    Συμπερασματικά

    Ως κινητό τηλέφωνο, παρέχει τα απολύτως απαραίτητα για να μπορείς να το αποκαλείς… smartphone. Aυτό που καθιστά ωστόσο ένα smartphone πραγματικά… smart, δεν είναι μόνο ο αριθμός των πυρήνων, αλλά το λογισμικό και το IQTalk Crystal είναι ένα ξύπνιο τηλέφωνο, που συμβαδίζει με την σημερινή εποχή, όπου θέλουμε να πετυχαίνουμε περισσότερα, κάνοντας λιγότερα. Aν πάντως θέλετε περισσότερα από θέμα hardware, μπορείτε να αποκτήσετε το IQTalk, καταβάλλοντας βεβαίως υψηλότερο αντίτιμο. Nα ξέρετε, ότι σύντομα και το “μεγάλο” μοντέλο της εταιρείας, θα διαθέτει τις εφαρμογές Talk&SMS και Talk&SMS in Car.

    Δες το video Hands-On του IQTalk Crystal

    Specs: MLS IQTalk Crystal (€199,9)

    Λειτουργικό Android v2.3.7
    Επεξεργαστής 1.0GHz
    Μνήμη 4GB storage, 512MB RAM
    Οθόνη 3,5″, 320 x 480 pixels
    Κάμερα 5.0 MPixel  με LED flash, VGA εμπρόσθια
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0,
    Αυτονομία 1500 mAh
    Διαστάσεις 114 x 61,5 x 11 χιλιοστά
    Βάρος 110 γρ.

    Related Articles

    13 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles