23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    2 εβδομάδες με το Moto G. Αυτές είναι οι εντυπώσεις μας

    Σας το είχα πει. Δεν μπορείτε να πείτε. Πήρα το Moto G από το Amazon UK τελικά και εδώ θα διαβάσετε τις εντυπώσεις μου από την συμβίωση αυτή, των δύο εβδομάδων. Όσο κι αν ξέρω πως λατρεύετε τα unboxing και τα benchmarks, σε αυτό το review δεν θα μιλήσουμε για τέτοια. Τεχνικά παραφερνάλια θα διαβάσετε από τον επίσημο ιεροεξεταστή του digitallife.gr, τον Δημήτρη Σκιάννη. Από εμένα θα πάρετε πληροφόρηση για την γενικότερη εμπειρία και τις εντυπώσεις, έχοντας πια το Moto G ως την κύριά μου συσκευή, εδώ και δύο εβδομάδες.

    Moto G – Εξωτερικά… χαρίσματα

    Motorola_Moto_G_1

    Το Moto G είναι ένα συμπαθητικό τηλέφωνο. Η οθόνη στις 4,5 ίντσες είναι όσο μεγάλη πρέπει για να βλέπεις οτιδήποτε, από mail μέχρι σελίδες και βίντεο, ενώ η συσκευή αρκετά μικρή για να μπορείς να κάνεις βασικά πράγματα κρατώντας τη στο ένα χέρι. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να χειριστείς μία μεγαλύτερη συσκευή είναι να μην μένεις στην πρωτεύουσα, να μην χρησιμοποιείς μέσα μεταφοράς, να έχεις σοφέρ ή να είσαι μπασκετμπολίστας ύψους άνω των δύο μέτρων και να έχεις ανάλογα προσόντα… στα χέρια.

    Η αίσθηση του Moto G στο χέρι είναι στιβαρή. Το κρατάς και ξέρεις ότι έχεις ένα τηλέφωνο στο χέρι σου, ή καλύτερα, μία συσκευή που δεν πρόκειται να ξεχάσεις ότι κρατάς. Επίσης, ναι, μπορείς να το βρεις μέσα στην τσάντα σου. Δεν είναι ελαφρύ (143 γραμμάρια) και οι αδρές καμπύλες του σου θυμίζουν το moto «curvy is beautiful». Η πλάτη του από πολυκαρβονικό δεν σου θυμίζει τάπερ όπως άλλα, πιο «ανατολικά» τηλέφωνα και η εσοχή που φιλοξενεί το σήμα της Motorola εμένα προσωπικά μου θύμισε την εποχή που είχα το Razr v3i, το Fashion κινητό της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας που αναδείκνυε μία κομψή αισθητική. Θα μου πείτε πως ένα τέτοιο κινητό σήμερα θα παρέπεμπε σε κλαρινογαμπρό με vintage ανησυχίες και συμφωνώ. Αυτή είναι η εντύπωσή μου άλλωστε και για το χρυσό iPhone 5S, αλλά δεν είναι της παρούσης.  Σε αντίθεση με πολλά άλλα πλαστικά και οικονομικά τηλέφωνα; Όχι κυρίες και κύριοι. Δεν «κουνιέται», δεν τρίζει στις ενώσεις του και δεν το αισθάνεσαι «ψεύτικο».

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 1: οθόνη

    Motorola_Moto_G_5

    Όπως είπαμε και παραπάνω, η οθόνη είναι στο ιδανικό μέγεθος των 4,5 ιντσών. Σύμφωνα με τα specs η ανάλυσή της είναι στα 720 x 1280 pixels με περίπου 326 ppi pixel density. Ωραία. Η αίσθησή της είναι εξαιρετική. Τόσο σε προβολή εικόνων, όσο και στην ανάγνωση. Το λευκό είναι λευκό, τα χρώματα εξαιρετικά ευκρινή και το να παίζεις Candy Crash, απολαυστικό. Η προβολή βίντεο; Μα ναι, εννοείται. Σε τέτοιο βαθμό που όλες αυτές τις μέρες ξεχνάω πως το κινητό αυτό βγαίνει σε τιμή στις 129 λίρες, δηλαδή, περίπου 155 ευρώ. Αλλά είναι κάτι που θα σας γράψω πολύ συχνά σε αυτό το review. Το value for money είναι μία έννοια που τείνουμε να ξεχνάμε όταν μιλάμε για smartphones επηρεασμένοι από τα specs και τον αριθμό των pixels ανά ίντσα και θυμόμαστε μόνο όταν επισκεπτόμαστε τον τραπεζικό λογαριασμό μας. Κακώς.

    Η οθόνη στην ανταπόκρισή της είναι εξαιρετική. Όχι παρατεταμένο pressing όπως σε πολλές συσκευές που ανήκουν στη συγκεκριμένη «οικογένεια» τιμής, τα low end smartphones δηλαδή και γενικότερα η αίσθηση πως το Moto G, ακούει. Ακούει τα πάντα. Ακόμα και τις ψυχαναγκαστικές κινήσεις μίας γυναίκας που ανοίγει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, τσεκάρει ειδοποιήσεις και προσπαθεί να κάνει όλα αυτά που θέλει στην οθόνη του κινητού της στα 3 λεπτά που έχει διαθέσιμα κάποια στιγμή της ημέρας.

    Όσον αφορά κάτι πολύ σημαντικό που τείνουμε να ξεχνάμε αρκετοί, η χρήση της οθόνης του Moto G σε συνθήκες εξωτερικού φωτισμού, με ηλιοφάνεια, είναι πολύ λιγότερο προβληματική από πολλές άλλες συσκευές που έχω πιάσει στα χέρια μου. Χρησιμοποιώντας το Moto G στον δρόμο, κάτω από τον ήλιο των Αλκυωνίδων αυτές τις μέρες, δεν μπορώ να πω πως με ευκολία θα διάβαζα ένα βιβλίο στην οθόνη του (δεν θα το έκανα άλλωστε) αλλά μπορώ να το χρησιμοποιήσω χωρίς να διαθέτω τον κίνδυνο να κουτουλήσω κάποιον στην προσπάθεια να αντιληφθώ ποιος με καλεί ή τι γράφει το mail για το οποίο έλαβα ειδοποίηση.

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 2: εφαρμογές – ανταπόκριση

    Motorola_Moto_G_6

    Συνεχίζοντας την παραπάνω συλλογιστική της ψυχαναγκαστικής χρήσης ενός smartphone, το chipset Snapdragon 400 της Qualcomm με τον τετραπύρηνο Cortex-A7 στα 1,2 GHz και το 1 GB RAM, θα μπορούσε να προβληματίσει οποιονδήποτε μετράει το «μέγεθος» σε πόντους και την ανταπόκριση σε πυρήνες. Κι όμως. Όπως καταρρίπτεται ο μύθος για το μέγεθος που μετράει (αγόρια…), έτσι και το Moto G έχει εξαιρετική ανταπόκριση ακόμα και σε εφαρμογές με απαιτητικά γραφικά ή την παράλληλη λειτουργία όλων εκείνων που εγώ θέλω να τρέχω στο background, χωρίς να έχω αναγκαστεί μέχρι στιγμής να «απενεργοποιήσω» κάτι προκειμένου να απελευθερώσω την απόδοση της συσκευής. Το Moto G πετάει. Και γι αυτό, μία δοκιμή θα σας πείσει. Τα Benchmarkings τα αφήνω στον Δημήτρη Σκιάννη που θα ξεκοκκαλίσει το κινητό κάποια στιγμή, for your eyes only.

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 3: Κάμερα

    Εκτός κι αν είστε ρεπόρτερ που η εφημερίδα του ή το μέσο στο οποίο εργάζεστε δεν σας διαθέτει πια φωτογράφο, λόγω περικοπών, οι φωτογραφικές σας ανάγκες, όπως και οι δικές μου, καλύπτονται μία χαρά από μία κάμερα στα 5 MP. Δεν διαθέτει λογοκρισία ώστε να μην βγάζετε selfies, αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα του Moto G, αλλά των κατασκευαστών γενικότερα. Η κάμερά του έχει χαριτωμένη ανταπόκριση για τον αισθητήρα που διαθέτει, συνεργάζεται άψογα με το LED flash και η επιλογή να κάνετε λήψη πανοραμικών φωτογραφιών είναι εκεί. Η κάμερα δεν τα πάει πολύ καλά με το zooming όπως βλέπετε εδώ.

    Αρχικά σε εσωτερικό χώρο (Δημήτρη, σ’ ευχαριστώ που διέθεσες τα εσώψυχα του tower σου γι αυτό το review)

    IMG_20140112_154512653 IMG_20140112_155123764

    Και μετέπειτα σε εξωτερικό.

    IMG_20140112_164657813 IMG_20140112_164709013

    Και τα δύο instances έγιναν λήψη χωρίς zoom και με 2,5 zoom. Ηθικό δίδαγμα; Μη βασιστείτε και τόσο πολύ στις zooming δυνατότητες της κάμερας του Moto G. Όλα τα υπόλοιπα όμως, μπορείτε να τα κάνετε μία χαρά.

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 4: OS

    moto_g_home_assist

    Δουλεύοντας στο Android 4.3 μετά από 3 περίπου χρόνια με Windows Phone για μένα ήταν μία αποκάλυψη. Ξέρετε ότι έφτασα στα όριά μου με την έλλειψη εφαρμογών στα Windows Phone και η χρηστικότητα του λειτουργικού εδώ και δύο εβδομάδες με έχει φέρει στα όρια της συγκίνησης. Είτε γιατί μπορώ να λειτουργήσω τα Google Maps και να βρω τον δρόμο μου στην πόλη (sorry Microsoft, δεν διαθέτουμε όλοι αυτοκίνητα για να χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας μόνο τους Here Maps, είμαστε λιγότερο προνομοιούχοι και περισσότεροι «πράσινοι» από το target group σου), είτε γιατί μπορώ να κάνω πολύ απλά πράγματα, όπως το να ομαδοποιήσω τις εφαρμογές στην αρχική μου οθόνη, εφαρμογές που αφορούν τα social media που χρησιμοποιώ, τα διάφορα εργαλεία ή τις ειδησεογραφικές.

    Δεν περιμένετε από μένα να μάθετε για την ευχρηστία στου Android, ούτε για και το πλήθος των εφαρμογών που θα βρείτε, ούτε να μάθετε κάτι τέτοιο από το Moto G. Αυτό όμως που θα μοιραστώ μαζί σας είναι το γεγονός ότι η εμπειρία στο Moto G είναι «σχεδόν» Pure Android καθώς η συσκευή διαθέτει προεγκατεστημένες εφαρμογές της Motorola, όπως το Assist, μία εφαρμογή που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά της συσκευής σας όταν είστε απασχολημένοι, ή όταν κοιμάστε. Ναι, πιστεύω πως είναι μία τρομερά χρήσιμη εφαρμογή, ειδικά όταν υπάρχουν σε αυτό τον κόσμο πάρα πολλοί αδιάκριτοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ΠΡΕΠΕΙ να τους απαντήσεις εφόσον ΕΚΕΙΝΟΙ παίρνουν τηλέφωνο, αγνοώντας το ενδεχόμενο να μην μπορεί κάποιος να απαντήσει, ή να μην θέλει.

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 5: Μπαταρία

    Screenshot_2014-01-12-17-41-16

    Απλά πράγματα. Όταν έχεις ένα smartphone το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να τρέχεις να ψάχνεις mini USB καλώδιο για να το φορτίζεις κάθε λίγο και λιγάκι. Με το Moto G και την μπαταρία των 2070 mAh, περνούν περισσότερες από 24 ώρες ανάμεσα στις φορτίσεις, ειδικά αν δεν έχεις το GPS να δουλεύει συνέχεια. Ναι, με κλήσεις, Wi-Fi και Data ενεργοποιημένα. Ρυθμίζοντας δε την φωτεινότητα της οθόνης σε μέτρια επίπεδα οι επιδόσεις είναι ακόμα καλύτερες, πράγμα που δεν είναι δύσκολο για όποιον χρησιμοποιεί το τηλέφωνο κυρίως σε κλειστούς χώρους.

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 6: Σήμα και ήχος

    Motorola_Moto_G_2

    Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει κανείς με αρκετά mid-range smartphones είναι το αυτονόητο. Ξεχνώντας οι κατασκευαστές ότι τα smartphones είναι πρώτα και κύρια, τηλέφωνα, αδυνατείς να έχεις καλή λήψη και, πολύ απλά, μιλάς στο τηλέφωνο και δεν ακούγεσαι. Φοβερό; Ε ναι. Μπορεί να υπάρχει το trend της ολοένα και λιγότερης χρήσης φωνής από τους χρήστες παγκοσμίως, αλλά ένα τηλέφωνο υπάρχει σε αυτό τον κόσμο για να παίρνεις τηλέφωνο. Ε, η Motorola ποτέ δεν είχε πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα καθώς είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατασκεύασε κινητό τηλέφωνο το 1973. Το σήμα στο Moto G είναι ακριβέστατο, αποτυπώνοντας κατευθείαν τις αλλαγές στα επίπεδα λήψης στην ένδειξη του τηλεφώνου, σε πολύ μικρές αποστάσεις και η ποιότητα ήχου στην συνομιλία είναι αρκετά καλή. Ναι, για την πληροφόρησή σας λειτουργεί το noise cancellation στον μικρόφωνο, οπότε ο ήχος που φτάνει σε εκείνον που μιλάτε είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένος από άλλους θορύβους.

    Μιλώντας από ένα Moto G σε ένα άλλο Moto G μπορείς να καταλάβεις και την ποιότητα του ήχου που λαμβάνεις, εκτός από το σήμα. Το δεύτερο Moto G που αγοράστηκε ταυτόχρονα με αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, (οι φώτο με την δοκιμή του zoom σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο είναι από αυτή τη συσκευή) όταν μου… μιλάει, μιλάει εξίσου καθαρά. Το ακουστικό δε, λειτουργεί σωστά, το ίδιο και το ηχείο που βρίσκεται στη πίσω μεριά του τηλεφώνου. Can’t miss it.

    Moto G – Χρήση κεφάλαιο 7: Τα μειονεκτήματα

    Θεωρώ πως το Moto G έχει 2,5 μειονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα η μικρή ενσωματωμένη μνήμη στα 8 και 16 GB η οποία δεν επεκτείνεται με microSD. Η Google κάνει μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια επεκτείνοντας τον λογαριασμό σας στο Google Drive κατά 50GB, αλλά αυτό δεν λύνει το πολύ πρακτικό πρόβλημα της local αποθήκευσης, αλλά και του γεγονότος ότι για να έχετε πρόσβαση στα αρχεία που αποθηκεύετε στο Drive θα πρέπει να είστε σε χώρο με Wi-Fi, ή ένα τρελό πακέτο δεδομένων, ειδικά αν πάτε ταξίδι και θέλετε να ακούτε μουσική από το τηλέφωνό σας.

    Motorola_Moto_G_4

    Το δεύτερο μειονέκτημα της συσκευής για όλους εμάς που δεν συνηθίζουμε να αλλάζουμε τα smartphones σαν τα πουκάμισα (δηλαδή, ένα τεράστιο ποσοστό των υποψήφιων πελατών της Motorola στην υφήλιο) είναι η μπαταρία η οποία δεν είναι αποσπώμενη. Έτσι, η διαδικασία αντικατάστασης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά ή επέλθει η φυσιολογική φθορά, θα οδηγήσει κατευθείαν σε κάποιο service, διαδικασία που αποφεύγει κανείς σε όλες τις άλλες συσκευές στις οποίες οι μπαταρίες είναι αποσπώμενες.

    Το 0,5 μειονέκτημα αφορά την διαδικασία localization που είναι αναγκαία για οποιονδήποτε δεν χρησιμοποιεί ένα smartphone στην Αγγλική. Ναι κυρίες και κύριοι, με το Moto G προς το παρόν, δεν μπορείτε by default να στείλετε SMS που να βγάζουν ξεκάθαρο νόημα. Τι εννοώ; Πως προκειμένου να στείλετε SMS στα Ελληνικά που να μην του λείπει το γράμμα Σ, θα πρέπει να κατεβάσετε πληκτρολόγιο και σχετικό library στα Ελληνικά και εγώ, ακόμα δεν βρήκα τον τρόπο να χρησιμοποιήσω την 7-bit κωδικοποίηση και να «εκμεταλλευτώ» και τους 160 χαρακτήρες του μηνύματος χωρίς να «λείπουν» γράμματα από τα SMS μου. Αν κάποιος από εσάς το έχει καταφέρει, θα είμαι αιωνίως υπόχρεη :)

    Moto G – Συμπέρασμα:

    Μετά από τοοοοοοσο διάβασμα, καταλήγω σε αυτό που σας έγραφα όταν ανακοίνωνα την απόφασή μου να επενδύσω στο Moto G: value for money. Το Moto G είναι ένα πολύ οικονομικό smartphone, σχεδόν pure android τον οποίο «την ρίχνει στα αυτιά» σε πολλά αρκετά ακριβότερα smartphones. Και ναι, πιστεύω πως η Motorola (και κατ’ επέκταση η Google) επαναφέρουν τα smartphones στην σωστή τιμολογιακή τους διάσταση, δηλαδή, την δυνατότητα να αγοράζεις μία φανταστική συσκευή που δεν υπολείπεται στα περισσότερα πράγματα που θέλεις να κάνεις με αυτή, σε τιμή που δεν αγγίζει τα 200 ευρώ.

    Motorola_Moto_G_3

    Kudos στη Motorola και τη Google. Το Moto G, είναι μία καλή επένδυση για όσους δεν έχουν φαντασίωση να ρίξουν γυναίκα/άντρα με ένα τηλέφωνο γιατί ξέρουν ότι ένας τέτοιος θα είναι άλλωστε φελλός. Το Moto G είναι ένα φτηνό πλην τίμιο τηλέφωνο για όσους δεν έχουν καμία πρόθεση να ξοδέψουν ένα επίδομα ανεργίας (και ακόμα χειρότερα, ένα μισθό) για να αγοράσουν ένα smartphone ενώ παράλληλα οι ίδιοι ΔΕΝ είναι power users. Το Moto G είναι ένα κομψό και χρήσιμο τηλέφωνο που αξίζει ακριβώς τα χρήματα που κάνει και θέτει μία νέα κατηγορία, από μόνο του: την κατηγορία των οικονομικών σε τιμή smartphones που δεν είναι «φτηνά» στις επιδόσεις, την χρήση και την συμπεριφορά.

    Moto G – Οι εντυπώσεις μας και σε video

    Related Articles

    37 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles