23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Motorola Atrix: Το δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα

    Έχω μια εβδομάδα το Atrix και έχω μείνει να παρακολουθώ μέρα προς μέρα το πόσο μπροστά από την εποχή του είναι αυτό το τηλέφωνο. Το hardware στιγματίζει τα νέας κοπής smartphones και η διαφορετική προσέγγιση τις μελλοντικές ανάγκες των αγοραστών. Έχω την έκδοση με τα λογότυπα της AT&T (Ευρώπη κυκλοφορεί Ιούνιο και Ελλάδα βδομάδες μετά), με λογισμικό κομμένο και ραμμένο στα Αμερικάνικα δεδομένα, που θεωρητικά κρύβει περιορισμούς και κάποια μειονεκτήματα. Παρόλα αυτά μπορείς να σχηματίσεις άποψη σχεδόν με το καλημέρα. Αβίαστα, αβασάνιστα, για πλάκα. Πως γράφουν και στις αγγελίες; Κάπως έτσι. Η οθόνη του Motorola είναι εξαιρετική, η ταχύτητα εντυπωσιάζει και το σύνολο δίνει συγχωροχάρτι στα μέτρια πλαστικά. Υπάρχουν άνθρωποι που βαριούνται τα μπλά, μπλά και πάνε κατευθείαν στον επίλογο. Λοιπόν για το λόγο ότι, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα θα κάνω μια εξαίρεση. Θα ξεκινήσω με την κατακλείδα: δεν υπάρχει καλύτερο Android κινητό από αυτό. Όπως το ακούτε. Επίσης δεν υπάρχει καλύτερο κινητό γενικώς. Μάλιστα. Πριν βιαστείτε να μου επιτεθείτε ρίξτε πρώτα μια ματιά στα επιχειρήματα.

    ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ
    Δεν χρειάζεται ειδικές ικανότητες για να ακούσεις τη φωνή από το βάθος: «Όχι άλλες οθόνες με WVGA ανάλυση» (δις), φωνάζει με μια φωνή ο όχλος. Οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι (μόνο στην Ευρώπη…), όσοι ψώνισαν δηλαδή κινητό με λειτουργικό Android, ζητάνε αναβάθμιση. Δεν δικαιολογείται να έχει κυκλοφορήσει το iPhone με retina display (960×640 pixels) εδώ και επτά μήνες, και η κοινότητα των κατασκευαστών με σημαία τη Google να σφυρίζει αδιάφορα.

    Θα μου πεις σιγά τα ώα. Πόσος κόσμος πραγματικά στέκεται σε τεχνικές λεπτομέρειες; Κάντε το πείραμα. Δείτε την οθόνη του Atrix (αν είστε τυχεροί και το συναντήσετε τυχαία) και αυτή ενός smartphone. Οποιουδήποτε smartphone. Του δικού σας smartphone. Δεν έχει σημασία.

    Δεν κάνει ένα βήμα μπροστά. Είναι επανάσταση. Η ανάλυση μετράει 960×540 εικονοστοιχεία, η φωτεινότητα εντυπωσιάζει, τα χρώματα είναι ρεαλιστικά, το μαύρο… μαύρο και το σημαντικότερο χωράει πολλά εικονίδια. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, σε portrait προβολή θα δείτε μέχρι και 24 applications. Εκεί λοιπόν που άλλα κινητά κρεμούν αυτοκόλλητα του τύπου όταν μεγαλώσω θα γίνω το ένα ή το άλλο, το Atrix είναι εδώ και ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Όχι κύριες και κύριοι. Μη μου διαφημίζετε τα 840×480 pixels. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τον πολτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Για την ιστορία, το πάνελ του Atrix είναι τεχνολογίας pentile LCD, κάτι σαν AMOLED δηλαδή, μόνο που για να το δείτε να πιξέλιαζει πρέπει να το βάλετε κάτω από μικροσκόπιο. Το πλεονέκτημα του: περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας.

    Παρότι μεγαλύτερο σε όλες του τις διαστάσεις σε σχέση με το iPhone, το Atrix έρχεται στα ίδια γραμμάρια. Δεν είναι ότι υστερεί τόσο σε αίσθηση, όσο ότι χωλαίνει σε ποιότητα. Το καπάκι στο πίσω μέρος θυμίζει παλιότερες εποχές και αν κάνεις το λάθος και το βγάλεις δυο-τρεις φορές, αρχίζουν τα τριξίματα. Είναι αυτό το κάτι που υπάρχει εκεί για να σου σπάει τα νεύρα. Δηλαδή πόσο δύσκολο θα ήταν να υιοθετήσουν στη Motorola την πίσω όψη του Xoom; Και μη μου πείτε ότι με αυτό τον τρόπο δεν βγαίνει η μπαταρία… Who cares;

    Και βέβαια μην ξεχάσω το μικρόφωνο. Υπάρχουν στιγμές που δεν σε ακούνε, αλλά η γενική παρατήρηση είναι πως η φωνή σου ξαφνικά αποκτάει μια αντρουά προφορά, γίνεται μπάσα. Το έχω δει και στο παρελθόν, βασικά ευθύνεται το δεύτερο μικρόφωνο (αφού δεν το «έχουν» με το noise cancelation γιατί δεν το κόβουν να τελειώνουμε;), όμως η εταιρία υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα με αναβάθμιση. Συνεπώς δύσκολα θα μεταφερθεί και στο δικό σας Atrix, όταν με το καλό κυκλοφορήσει στη χώρα. Τώρα θα μου πείτε «καλά ρε μεγάλε, πρώτα αποθεώνεις τη συσκευή και μετά μετράς αρνητικά;». Αυτά ήταν κυρίες και κύριοι, μόλις τελείωσα.

    Κατά βάση η ουσία του Atrix κρύβεται πίσω από το περίβλημα. Ο επεξεργαστής είναι χρονισμένος στο 1GHz… συγνώμη. Πάμε πάλι. Οι επεξεργαστές είναι χρονισμένοι στα 1GHz (διπύρηνο chipset της Nvidia), το ποσό μνήμης στο 1GB (το μεγαλύτερο που είδε ποτέ η mobile βιομηχανία) και η εσωτερική μετράει 16GB επεκτάσιμα μέχρι τα 48 μέσω microSD. Κάντε τις συγκρίσεις σας. Δεν υπάρχει κινητό σε ολόκληρο τον πλανήτη που προσφέρει καλύτερα τεχνικά από αυτό το Motorola. Και που να μιλήσω για αυτονομία…

    Κανονικά ένα superphone δεν μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια από μια ημέρα εντατικής χρήσης; Σωστά; Λάθος. Το Atrix μετράει στα χαρτιά 1.930 mAh μπαταρίας (το δικό μου ήταν στα 1.880 mAh) που σημαίνει ότι προσφέρει κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από κάθε άλλο ανταγωνιστή. Το μόνο κινητό που το πλησιάζει είναι το Galaxy S II στα 1.650 mAh, με τη διαφορά πως δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Επιστροφή στο θέμα μας. Το Motorola βγάζει εύκολα δυο ημέρες λειτουργίας. Μετρημένα, έρχεται δεύτερο στο σχετικό τομέα, μετά το iPhone, αλλά αυτά ισχύουν για την προ Gingerbread εποχή, οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα μετά την αναβάθμιση.

    Και μιας που θίξαμε το θέμα του λειτουργικού, η συσκευή έρχεται με την έκδοση Android 2.2.1. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει με 2.3 (Gingerbread) και αργότερα θα αναβαθμιστεί και σε 2.4 (Ice cream), όμως αν θέλετε την εμπειρία του ισχυρότερου κινητού στον πλανήτη θα πρέπει να αρκεστείτε στο περιβάλλον του Froyo. Το interface δεν εκμεταλλεύεται την GPU, η διαχείριση των εφαρμογών έχει θέματα και τα bugs δεν λείπουν όμως η ταχύτητα είναι παντού εμφανής, το scrollαρισμα είναι καλύτερο και από iPhone 4 και υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η συσκευή θα τα βγάλει πέρα ακόμη και στα πιο σκληροπυρηνικά softawerικά σενάρια. Το σίγουρο είναι ότι κάνει τη διαφορά στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Δεν είναι τόσο σε επίπεδο ταχύτητας σε σχέση π.χ. με τον Safari, όσο το ομαλότατο pinch to zoom, ο εντυπωσιακός όγκος της πληροφορίας (να ένα ακόμη πλεονέκτημα της qHD οθόνης) και η απροβλημάτιστη πλοήγηση σε οποιοδήποτε site, χάρη στην υποστήριξη Flash 10.2.

    Η ΚΑΜΕΡΑ
    Υπάρχουν καλύτερα κινητά στον συγκεκριμένο τομέα, οι φωτογραφίες που βγάζει δεν παραδίδουν μαθήματα στον ανταγωνισμό το αποτέλεσμα όμως ικανοποιεί ακόμη και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Τεχνικά ο φακός σταματάει στα 5 MPixel, η καταγραφή βίντεο είναι στα 720p (λένε πως αργότερα θα υποστηρίξει και 1080p), υπάρχει και LED φλας, απλά, πώς να το πω, η ποιότητα της εικόνας δεν στιγματίζει την κατηγορία. Παρεμπιπτόντως στην πρόσοψη υπάρχει και μια δεύτερη VGA κάμερα για βιντεοκλήσεις, που λειτουργεί αψεγάδιαστα. Δεν είμαι ο Νοστράδαμος για να μιλήσω με σιγουριά για το μέλλον, δεν αποκλείεται όμως σε μια από τις αναβαθμίσεις να βελτιωθεί συνολικά το αποτέλεσμα.

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
    Τα μενού είναι αέρινα, κάθε λειτουργία ενεργοποιείται ακαριαία και αν εξαιρέσεις την έκδοση 2.2 του Froyo, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάτι στο interface που θα σε ενοχλήσει. Επίσης η ROM ενσωματώνει αμέτρητες προεγκατεστημένες εφαρμογές (το γνωστό bloadware), που φρενάρουν τον επεξεργαστή, αλλά είναι τέτοια η επεξεργαστική ισχύ που είναι σχεδόν αδύνατο να συναντήσεις bugs ή κολλήματα. Με δυο λόγια. Το Motorola Atrix αποθεώνει το Android λειτουργικό. Και η Google κανονικά πρέπει να το έχει για εικόνισμα.

    ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ;
    Το Atrix είναι ένα εξαιρετικό κινητό που παρότι δεν είναι φτηνό (θα ξεπερνάει τα 600 ευρώ στην Ελλάδα) δεν είναι και απαγορευτικό και αναγκάζει τα superphones να αλλάξουν στάση. Προφανώς το πράγμα πάει γενικότερα προς τα κει και η τάση για απόλυτες επιδόσεις έρχεται ξανά στο επίκεντρο, αλλά αυτή τη φορά δεν αφορά στα PC. Το Motorola θα μπορούσε με μερικές διορθωτικές κινήσεις (έκδοση 2.3 του λειτουργικού, επεμβάσεις στο μικρόφωνο) να γίνει η σημαία της mobile βιομηχανίας. Ο δρόμος των smartphones δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να δείτε καλύτερο hardware (το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει διπύρηνο Android στα 1,2GHz, αλλά OK μην τρελαθούμε κιόλας), για τουλάχιστον 10 μήνες ακόμη. Μην σας κουράζω άλλο, τελειώνω. Λένε πως αν δεν κοιτάς εκεί που πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Και το Atrix βλέπει κορυφή. Και μόνο.

    Related Articles

    14 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles