16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    H NASA παρατείνει τη ζωή του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer!

    Όταν στις 25 Αυγούστου του 2003 η NASA εκτόξευσε στο διάστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer λογικά δεν περίμενε ότι θα ήταν “σε υπηρεσία” μέχρι το 2016. Παρόλα αυτά, το Spitzer διέψευσε ευχάριστα τους επιστήμονες, καθώς 13 χρόνια μετά από ότι φαίνεται… το λέει η καρδούλα του. Έτσι λοιπόν όπως έγινε γνωστό η αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος αποφάσισε να παρατείνει τη ζωή του διαστημικού τηλεσκοπίου για περίπου 2.5 χρόνια ακόμα…

    Spitzer telescopre 2

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της NASA, το Spitzer (που μαζί με τα Chandra, Kepler και Hubble αποτελούν τα “μάτια” της ανθρωπότητας στο διάστημα) θα τεθεί στην “Beyond Phase” από την 1η Οκτωβρίου του 2016. Σε αυτή τη περίοδο οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της NASA θα κληθούν να βρουν λύσεις και να αντιμετωπίσουν πολλές τεχνολογικές προκλήσεις και προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο ζωής του. Σε πρώτη φάση, οι επιστήμονες της NASA θα επιχειρήσουν να στρέψουν τις αντένες του τηλεσκοπίου προς τον ήλιο, μία αρκετά ριψοκίνδυνη διαδικασία, η οποία εάν δεν γίνει σωστά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα ευαίσθητα όργανα του Spitzer. Η “αποστολή” του διαστημικού τηλεσκοπίου άλλαξε με την πάροδο των ετών, ειδικότερα από τη στιγμή που τέθηκαν εκτός λειτουργίας κάποια από τα επιστημονικά όργανα του. Παρόλα αυτά, λίγο πριν “αποστρατευθεί” από τη NASA, το Spitzer έχει μία τελευταία αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για το τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα βρίσκεται σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2018.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles