23.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Αποστολή δεδομένων από το διάστημα μέσω laser… made by NASA!

    Τον περασμένο Απρίλιο, η NASA συνέδεσε ένα νέο εξάρτημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS), το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρατηρήσουν κατά πόσο είναι εφικτή η μεταφορά δεδομένων μέσω ακτίνων laser από τον ISS στη Γη. Όπως τελικά αποδείχθηκε το φιλόδοξο αυτό πείραμα της NASA (το οποίο ονομάστηκε OPAL από τις λέξεις: Optical Payload for Lasercomm Science), στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, καθώς οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, κατάφεραν να μεταδώσουν πίσω στη Γη ένα HD video διάρκειας 27 δευτερολέπτων μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

    Laser_Transmission_iss

    Συγκεκριμένα, η μεταφορά διήρκεσε συνολικά 148 δευτερόλεπτα, με το video να μεταφέρεται μέσα σε μόλις 3.5 δευτερόλεπτα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι επιστήμονες της NASAm κατά τη διάρκεια της μεταφοράς αναπτύχθηκαν ταχύτητες, οι οποίες (κρατηθείτε…) άγγιξαν τα 50 megabits το δευτερόλεπτο. Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια μεταφορά με απλά ραδιοκύματα θα έπαιρνε τουλάχιστον 10 λεπτά, γεγονός που σημαίνει ότι η πρωτοποριακή laser τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων είναι σίγουρα το μέλλον. Βέβαια, εάν σας φαίνεται όλο αυτό μία εύκολη διαδικασία που απλώς ο αστροναύτης πατάει ένα κουμπί και σημαδεύει με την ακτίνα laser το κέντρο επιχειρήσεων που βρίσκεται στη Γη, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπεύθυνοι του project, το λογισμικό του ISS καλείται να ανιχνεύσει και να στοχεύσει την ακτίνα laser σε έναν δέκτη που βρίσκεται στη Γη. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικό δύσκολο από τη στιγμή που ο Διαστημικός Σταθμός κινείται με μία ταχύτητα που ξεπερνάει τα 17.500 μίλια την ώρα!

    Εάν θέλετε να πάρετε μία γεύση από το νέο κατόρθωμα της NASA δεν έχετε παρά να παρακολουθήστε το video που ακολουθεί…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles