14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Οι νέες αποκαλύψεις της NASA: Εντυπωσιακή μπλε ατμόσφαιρα και παγωμένο νερό στον Πλούτωνα (photos)

    “Ποιος περίμενε έναν… μπλε ουρανό στη ζώνη του Kuiper; Είναι πανέμορφο!” δήλωσε ο Alan Stern, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του New Horizons από το Southwest Research Institute στο Colorado, με αφορμή τη χθεσινή νέα συνέντευξη τύπου της NASA και τις αποκαλύψεις αυτή τη φορά για τον Πλούτωνα. Δέκα μέρες μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις για τον πλανήτη Άρη που προκάλεσαν θαυμασμό σε όλο τον κόσμο, η αμερικανική εταιρεία ξαναχτυπά με εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό από τον πλανήτη νάνο και νέες ανακοινώσεις.

    blue_skies_on_pluto

    Με τη βοήθεια του πολυφασματικού συστήματος απεικόνισης της κάμερας (MVIC) του διαστημικού σκάφος New Horizons της NASA, κατάφερε να στείλει εντυπωσιακές έγχρωμες εικόνες από τη συγκέντρωση ομίχλης στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα που αποκαλύπτουν ότι είναι μπλε – για την ακρίβεια τα σωματίδια της ομίχλης έχουν πιθανότατα γκρι ή κόκκινο χρώμα αλλά αποκτούν αυτή την εντυπωσιακή μπλε απόχρωση βλέποντάς τα από απόσταση με γυμνό μάτι, λόγω της σκέδασης από αυτά της ηλιακής ακτινοβολίας. Στη Γη, τα σωματίδια αυτά είναι μικροσκοπικά μόρια αζώτου, στον Πλούτωνα ωστόσο φαίνεται πως είναι μεγαλύτερα σωματίδια τα οποία ονομάζονται tholins. Πρόκειται για μία διαδικασία παρόμοιας φύσης μ’ αυτήν που είχε παρατηρηθεί παλαιότερα και στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου.

    context_map3-final

    Σε ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα, το διαστημικό σκάφος New Horizons εντόπισε πολυάριθμες μικρές περιοχές στον Πλούτωνα όπου υπάρχει παγωμένο νερό, περιοχές οι οποίες εμφανίζονται να είναι κόκκινες με γυμνό μάτι. Η επόμενη πρόκληση τώρα για τη NASA είναι να καταλάβει για ποιο λόγο το παγωμένο νερό εμφανίζεται μόνο σ’ αυτές τις μικρές περιοχές και όχι στον υπόλοιπο πλανήτη.

    “Αυτός ο κόσμος είναι ζωντανός” ανέφερε ο Alan Stern για τον Πλούτωνα κατά την ανακοίνωση, αφήνοντας έτσι υποσχέσεις για νέες αποκαλύψεις. Ευτυχώς, το διαστημικό σκάφος New Horizons είναι ακόμη σε άριστη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται… 4.988.966.400 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles