14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ποια ήταν η Nellie Bly, η μαχητική δημοσιογράφος πίσω από το σημερινό Google Doodle

    Το σημερινό Google Doodle τιμά τα 151 χρόνια από τη γέννηση της Nellie Bly, μίας ξεχωριστής γυναίκας με ανήσυχο πνεύμα, που έμεινε στην ιστορία αποτελώντας μία πρωτοπόρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και όχι μόνο.

    Nellie Bly 2

    Η Nellie Bly (ή Elizabeth Cochrane Seaman) ήταν μόλις 16 ετών όταν διάβασε σε μία τοπική εφημερίδα στο Pittsburgh όπου ζούσε ένα άρθρο με τίτλο “What Girls are Good For”, στο οποίο ο συντάκτης είχε μία απορριπτική άποψη σχετικά με την εργασία των γυναικών, σημειώνοντας ότι η θέση τους είναι στο σπίτι. Μερικές μέρες αργότερα, έστειλε ένα άρθρο στην εφημερίδα ως απάντηση, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να παραμένουν αυτάρκεις και ανεξάρτητες, ένα άρθρο που ενθουσίασε τον εκδότη που της πρότεινε δουλειά. Επέλεξε το ψευδώνυμο Nelly Bly από ένα τραγούδι του Stephen Foster (το οποίο όμως ο εκδότης κατά λάθος σημείωσε ως Nellie Bly και τελικά κράτησε αυτό) και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της γράφοντας μία σειρά από άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας, με επίκεντρο φυσικά τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους.

    Ως ένα άτομο που δεν εφησύχαζε ποτέ, στα 21 της χρόνια ξόδεψε έξι μήνες στο Μεξικό περιγράφοντας την εμπειρία της. Αργότερα, δούλεψε στη New York World ιδιοκτησίας του Joseph Pulitzer, ενώ σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας της προσποιήθηκε πως έχει ψυχικές διαταραχές ώστε να περάσει κάποιο χρόνο σε ένα φρενοκομείο στο Blackwell για να γράψει ένα άρθρο για τις άθλιες συνθήκες εκεί.

    Nellie Bly

    Η Nellie βέβαια έγινε περισσότερο γνωστή από την πραγματοποίηση του γύρου του κόσμου, εμπνευσμένη από τον Φιλέα Φογκ τον ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν – ένα ταξίδι που ολοκλήρωσε περίπου σε 72 ημέρες και αποτελούσε ρεκόρ για την εποχή εκείνη.

    Σε ηλικία 31 ετών παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Robert Seaman και, μετά το θάνατό του, ανέλαβε τη διεύθυνση του εργοστασίου του που κατασκεύαζε κουτιά γάλατος και λέβητες, ενώ έχει στο όνομά της ακόμη και πατέντες για κάποιες εφευρέσεις της εταιρείας. Μία χρεωκοπία που προήλθε από υπεξαιρέσεις από τους υπαλλήλους της την οδήγησε σε επιστροφή στη δημοσιογραφία. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών από πνευμονία στη Νέα Υόρκη.

    Το σημερινό ξεχωριστό doodle της Google για την Nellie Bly σχεδίασε ο Ryan Germick επικεφαλής της ομάδας που ασχολείται με τα doodles. Δείτε το video.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles