21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Νομίζεις πως ξέρεις πόσο νερό υπάρχει στη γη;

    Ας επιστρέψουμε στο σχολείο. Και μάλιστα στις πρώτες τάξεις. Όταν διαβάζαμε πως το νερό καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας. Κι ότι το 95% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς. Οκ όλα αυτά. Τότε, από πού κι ως πού κυκλοφορεί αυτή τη γραφική αναπαράσταση η Ένωση Γεωλόγων των ΗΠΑ; (Κάντε κλικ πάνω της για να την δείτε σε υψηλή ανάλυση).

    Λοιπόν… αυτό που βλέπετε παραπάνω είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση της ποσότητας του νερού που υπάρχει στη γη, σε σχήμα σφαίρας και σε σύγκριση με το μέγεθος της Γης. Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε κι εμείς είναι πως ξέφυγαν στον δημιουργό κάποια δεκαδικά. Κι όμως, επιβεβαιώνει πως ο όγκος της μπλε σφαίρας που απεικονίζεται, σε σύγκριση με τον πλανήτη, είναι απολύτως ακριβής στον υπολογισμό του νερού που υπάρχει στον πλανήτη. Η σφαίρα αυτή έχει διάμετρο 1385 χιλιόμετρα. Φανταστείτε δηλαδή πως, αν η σφαίρα ήταν τοποθετημένη πάνω στον χάρτη σε κάποιο κοντινό μας μέρος, θα βρισκόταν πάνω από την Αθήνα, θα κάλυπτε όλη τη δυτική Ελλάδα και το κομμάτι της Μεσογείου μέχρι  και τη Σαρδηνία και από την Αυστρία μέχρι τη Λιβύη, χονδρικά.

    Τι κάναμε λάθος στο σχολείο; Δεν κάναμε κανένα λάθος. Η εντύπωση πως το νερό σε αυτή την απεικόνιση είναι λίγο, είναι εξαιτίας της δισδιάστατης οπτικής που έχουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας ή σε μία τυπωμένη σελίδα χαρτί. Έτσι, δεν μας είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πως, εφόσον είναι η διάμετρός της 1385 χιλιόμετρα, αν τη βλέπαμε από την επιφάνεια της γης, θα ήταν και 1385 χιλιόμετρα… σε ύψος!

    Το νερό που υπάρχει στη γη υπολογίζεται πως βρίσκεται κατά 96,5% στους ωκεανούς, αλλά δεν υπάρχει μόνο εκεί. Υπάρχει στον αέρα, σε μορφή ατμού, σε ποτάμια και λίμνες, σε παγόβουνα και παγετώνες, στο χώμα αλλά ακόμα… και μέσα μας. Στο σχολείο διαβάζαμε λοιπόν πως το νερό καλύπτει το 70% της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ του πλανήτη μας. Κανείς δεν μας μίλησε για τον όγκο. Μέχρι τώρα :)

    Πηγές: USGS, Geekologie

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles