18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    NSA: Sorry κυρία Μέρκελ. Σας παρακολουθούμε από το 2002

    Την εβδομάδα που πέρασε, την ονομάσαμε «η εβδομάδα που οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις ανακάλυψαν το σκάνδαλο PRISM», το σύστημα παρακολουθήσεων που έχει στήσει η Αμερικανική NSA σε επικοινωνίες και τηλεπικοινωνίες και αποκαλύφθηκε έπειτα από τις διαρροές εσωτερικών εγγράφων που ξεκίνησε ο Edward Snowden. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν να αντιδρούν για την παρακολούθηση τηλεφωνημάτων εκατομμυρίων πολιτών και το Der Spiegel ξεκίνησε να αποκαλύπτει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η NSA παρακολουθεί το κινητό της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

    original

    Η κυρία Μέρκελ φαίνεται να θύμωσε πολύ, όπως μας αναφέρουν τα Γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ και πήρε τηλέφωνο τον Μπαράκ Ομπάμα για να την διαβεβαιώσει πως υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμμάχους. Κι ότι δεν γνωρίζει ότι το τηλέφωνό της παρακολουθείται. Κι αν το γνώριζε, θα το σταματούσε. Περεταίρω διαρροές εγγράφων όμως, από το αρχείο του Edward Snowden, που πραγματοποιεί αυτή τη φορά το Der Spiegel, υποδεικνύουν πως το τηλέφωνο της κας Μέρκελ βρίσκεται στα αρχεία της NSA, εδώ και 11 χρόνια. Πριν ακόμα η Μέρκελ γίνει καγκελάριος της Γερμανίας το 2005. Συγκεκριμένα, μόλις ανέλαβε την προεδρία του κόμματός της.

    Χωρίς να γίνεται γνωστό τι πληροφορίες έχει συλλέξει η NSA από την παρακολούθηση του τηλεφώνου της NSA, τα έγγραφα που αποκαλύπτει το Der Spiegel κατονομάζουν τη νόμιμη εταιρεία πληροφοριών που είχε αναλάβει το «συμβόλαιο» της παρακολούθησης των επικοινωνιών της κας Μέρκελ, εταιρεία που διαθέτει γραφεία σε 80 χώρες και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Η κα Μέρκελ λοιπόν, μαζί με τον κο Φρανσουά Ολάντ, τον Γάλλο Πρόεδρο, αυτή την εβδομάδα «έπεσαν από τα σύννεφα». Γάλλοι και Γερμανοί στέλνουν αντιπροσωπείες τους να διαπραγματευτούν με τις Αμερικανικές Αρχές για το θέμα των παρακολουθήσεων και απευθύνονται στα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών τους. Γιατί τώρα, όμως; Γιατί τόσους μήνες μετά τις πρώτες διαρροές από τον Edward Snowden εδώ και 4 μήνες που ήταν σαφέστατο ότι πρώτα και κύρια, η παρακολούθηση των επικοινωνιών αφορούσε όλο τον κόσμο;

    Η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολούθησε από τον Αύγουστο την επίσημη διπλωματική οδό. Γιατί γνώριζε, ίσως περισσότερα, για το σύστημα παρακολούθησης PRISM, απ’ όσα γνωρίζαμε εμείς ως πολίτες μέσα από τις διαρροές αρχικά της Guardian και μετέπειτα της Wall Street Journal. Ως Ένωση, όπως αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις. Τίποτα ουσιαστικό δεν προέκυψε από αυτή την «αντίδραση» όπως φαίνεται, ίσως γιατί κανείς δεν ανέλαβε να αντιδράσει ουσιαστικά και οι αντιδράσεις αυτές να αποκαλυφθούν από τα ΜΜΕ. Γιατί;

    Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για την καθυστερημένη αντίδραση της Ευρώπης. Δεν ξέρουμε αν πρέπει να την αποδώσουμε σε σκοπιμότητα (οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύονται από μνημόνια νομικής συνεργασίας με τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και μέσω αυτών, έχουν συναινέσει, έμμεσα, στις πρακτικές της NSA) ή σε βλακεία. Επειδή δεν πιστεύουμε, όμως, ότι οι ευρωπαίοι είναι βλάκες, ελπίζουμε μέσα από αυτή την καθυστερημένη αντίδραση, να μην ξεκινήσει μία άλλη συζήτηση που έχει ήδη βρει εφαρμογή σε άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η έκδοση προσωπικών id numbers για την χρήση του διαδικτύου. Η χρήση δηλαδή, να βασίζεται, όχι στην ip που διαθέτει κάθε συσκευή που συνδέεται ή η κάθε σύνδεση, αλλά στον χρήστη. Αν πραγματοποιηθεί αυτό, μιλάμε για μία λύση που θα επιτρέπει την στοχοποίηση του κάθε χρήστη και την πλήρη αστυνόμευση του διαδικτύου, πια, επισήμως.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles