21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Nvidia Jetson TX1. Ένα supercomputer “τσέπης” που κάνει τα drones και τα ρομπότ εξυπνότερα!

    Η ρομποτική τεχνολογία έχει προοδεύσει πολύ στις μέρες μας, καθώς πλέον τόσo τα drones αλλά και τα διάφορα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν, εκτελώντας τις εργασίες που τους ορίζουμε. Παρόλα αυτά, όσο και εάν μας φαίνονται high-tech και ότι ενσωματώνουν την  τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι συγκεκριμένες συσκευές απέχουν αρκετά από το να χαρακτηριστούν πλήρως “smart” και αυτό γιατί στηρίζουν την λειτουργία τους σε μία σειρά από προγραμματισμένες εντολές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις απέχουν από την ιδέα της αυτοματοποιημένης τεχνητής νοημοσύνης.  Ωστόσο, η Nvidia με το πανίσχυρο Jetson TX1 module φιλοδοξεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για την ρομποτική Α.Ι…

    Jetson TX1 c

    Συγκεκριμένα, το Jetson TX1 πρόκειται για ένα supercomputer μικροσκοπικών διαστάσεων, που η ενσωμάτωση του σε οποιοδήποτε drone ή ρομπότ αναβαθμίζει την ικανότητα του να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και να δρα αυτόνομα. Σύμφωνα με τον Deepu Talla, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή του Tegra division της Nvidia: “Το Jetson TX1 πρόκειται για ένα μικροσκοπικό supercomputer στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας, το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς αυτόνομων συσκευών. Με το εν λόγω module, οι ρομποτικές μηχανές θα είναι σε θέση να κινούνται ανεξάρτητα, να αναγνωρίζουν αντικείμενα και πρόσωπα και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και πιο έξυπνες μέσω μίας διαδικασίας αυτοματοποιημένης μάθησης”. Η ιδέα που θέλει δημιουργήματα της ρομποτικής να συμπεριφέρονται αυτόνομα σαφώς και δεν “φρέσκια”, ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με τις παρούσες συνθήκες απαιτούνται τεράστιοι πόροι.

    Jetson TX1 2

    Με την περίπτωση όμως του Jetson TX1 (που όπως ανακοίνωσε η Nvidia η τιμή του θα ανέρχεται στα 599$), είναι η πρώτη φορά που οι developers θα μπορούν να τελειοποιήσουν τα ρομποτικά τους δημιουργήματα με ένα σχετικά χαμηλό κόστος. Το Jetson TX1 θα αρχίσει να διατίθεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 και ήδη μας έχει εξάψει την φαντασία για το ποιες θα είναι οι δυνατότητες του στην πράξη.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles