20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ο Fuleco και οι προηγούμενες mascots των Mundial

    Τα αρμαντίλλο, μικρά θηλαστικά της οικογένειας Dasypodidae, είναι ιθαγενή της Λατινικής Αμερικής και είναι γνωστά για το οστεώδες κέλυφος που καλύπτει το σώμα τους. Το όνομά τους στα ισπανικά σημαίνει «μικρό θωρακισμένο», ενώ τα διάφορα είδη αρμαντίλλο, ξεχωρίζουν από τον αριθμό των ζωνών στην «πανοπλία» τους.

    mascot2014

    Η FIFA και οι διοργανωτές του Brazil 2014, σε μια προσπάθεια οικολογικής ευαισθητοποίησης, επέλεξαν ένα cartoon armadillo ως mascot του ερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς το χαριτωμένο ζωάκι απειλείται με εξαφάνιση. Και η επιλογή του ονόματος Fuleco μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς προέρχεται από τις λέξεις ποδόσφαιρο και οικολογία (στα Portuguese «futebol» και «ecologia»).

    Το όνομα επιλέχθηκε ανάμεσα από τρία πιθανά, μέσω online ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 1,7 εκατ. Βραζιλιάνοι και το «Fuleco» συγκέντρωσε ποσοστό 48%, αφήνοντας δεύτερο το «Zuzeco» με 31% και τρίτο το «Amijubi» με 21%.

    Οι mascots αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των Mundial από τη διοργάνωση του 1966 στην Αγγλία.

    Ο World Cup Willie είναι η πρώτη mascot που γνωρίσαμε. Ήταν ένα λιοντάρι – σύμβολο της Αγγλίας, που φορούσε εμφάνιση με την «Union Flag». Το συμπαθητικό λιοντάρι έφερε γούρι στους διοργανωτές Άγγλους, καθώς κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο του νικητή.

    mascot1966

    Το 1970 στο Mundial του Mexico, mascot της διοργάνωσης ήταν ένα μικρό αγοράκι, ο Juanito, ντυμένο στα χρώματα της εθνικής του Μεξικό και ένα μεγάλο σομπρέρο στο κεφάλι. Η αθωότητα που αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Juanito, έγινε σύμβολο του Fair Play της διοργάνωσης.

    mascot1970

    Στο Mundial της Γερμανίας το 1974, μασκότ έγιναν δύο μικρά αγοράκια. Οι Tip και Tap, φορώντας μπλουζάκια στα Γερμανικά χρώματα που έγραφαν Weltmeisterschaft (Παγκόσμιο Κύπελλο) παρουσιάζονται αγκαλιασμένοι, σε μια ιδέα που βασίστηκε, καθώς λέγεται, στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

    mascot1974

    Ακόμα ένα αγοράκι αποτέλεσε μασκότ σε Mundial. Στην Αργεντινή το 1978. Ο μικρός Gauchito, κρατώντας ένα μαστίγιο και φορώντας ένα φουλάρι γύρω από το λαιμό, ενέπνευσε την Αργεντινή του Mario Kempes και την οδήγησε στην κατάκτηση της διοργάνωσης. Ωστόσο ιδιαίτερα επικριτικά ήταν τα σχόλια για τη συγκεκριμένη μασκότ, λόγω της εξόφθαλμης ομοιότητας του Gauchito με τον Juanito του Μεξικό το 1970.

    mascot1978

    Και κάπου εκεί τελειώσαμε με τα παιδάκια, καθώς το 1982, οι διοργανωτές Ισπανοί επέλεξαν ένα φρούτο που βρίσκεται σε αφθονία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου να γίνει μασκότ του Mundial. Το ονόμασαν Naranjito και ήταν ένα χαμογελαστό πορτοκάλι.

    mascot1982

    Το 1986 το Μεξικό ανέλαβε να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για 2η φορά, σε ένα Mundial που έμεινε στην ιστορία για το «χέρι του Θεού». Αυτή τη φορά μασκότ ήταν μια ανθρωπόμορφη πιπεριά jalapeño, με μουστάκι και φυσικά σομπρέρο: ο «καυτερός» Pique.

    mascot1986

    Το «Italia ’90» ήταν ξεχωριστό Mundial για μένα, καθώς ήταν το πρώτο που θυμάμαι εξ’ολοκλήρου. Οι Ιταλοί διοργάνωναν για 2η φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά mascot κλήθηκαν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά… Ξεπερνώντας την πεπατημένη των παιδιών, των ζώων και των οπωροκηπευτικών, έφτιαξαν τον «Ciao», μια καρικατούρα ποδοσφαιριστή στα χρώματα της Ιταλικής σημαίας, με κεφάλι μια μπάλα…

    mascot1990

    Επιστροφή στο βασίλειο των ζώων το 1994, με το κουτάβι Striker να είναι η μασκότ του Μουντιάλ των Η.Π.Α. Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν αξέχαστη για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έλαβε για πρώτη φορά μέρος στη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική γιορτή. Ωστόσο τα αποτελέσματα της ομάδας του αείμνηστου Αλκέτα Παναγούλια στο χορτάρι, δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά…

    mascot1994

    Το 1998 στη Γαλλία, ακόμα ένα ζώο είχε την αρμοδιότητα της μασκότ. Δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς βέβαια, καθώς ο πετεινός είναι εθνικό σύμβολο της χώρας. Έτσι προέκυψε ο τρικολόρ Footix (football + ix).

    mascot1998

    Κάτι εντελώς καινούργιο, κι όχι ιδιαίτερα καλαίσθητο, είδαμε στα γήπεδα τη Κορέας και της Ιαπωνίας, το καλοκαίρι του 2002… Οι Spheriks, ήταν μια παρέα φουτουριστικών δημιουργημάτων, που αποτελούσαν την ομάδα «Atmoball». Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ato, και παίχτες οι Kaz και Nik.

    mascot2002

    Πίσω στα γνωστά (ζώα) το 2006. Δεύτερη διοργάνωση για τη Γερμανία, δεύτερο λιοντάρι-μασκότ μετά το 1966 στην Αγγλία. Αυτή τη φορά όμως ο «Goleo VI» δεν ήταν μόνος όπως ο Willie. Είχε παρέα και την «Pille», μια ομιλούσα ποδοσφαιρική μπάλα…

    mascot2006

    Και το 2010 στη Νότια Αφρική, η έμπνευση για τη μασκότ προήλθε ακόμα μια φορά από το ζωικό βασίλειο. Ήταν μια λεοπάρδαλη με καταπράσινη χαίτη και ολόχρυσο δέρμα, στα χρώματα δηλαδή της εθνικής ομάδας της χώρας. Το όνομά της ήταν «Zakumi» και προήλθε από το «ZA» για τη Νότιο Αφρική και το «kumi» που είναι ο αριθμός δέκα.

    mascot2010

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles