16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ο μεγάλος «ωκεανός» του Πλούτωνα ίσως να είναι… χαοτικά βαθύς

    Τους τελευταίους μήνες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία, που στηρίζουν την υπόθεση ότι ο Πλούτωνας κρύβει έναν μεγάλο ωκεανό νερού σε υγρή μορφή, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του. Νέα μοντέλα που δημιουργήθηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brown υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση, ενώ την πάνε ένα βήμα παραπέρα: ο ωκεανός του Πλούτωνα ίσως να είναι περισσότερο από 100 χιλιόμετρα βαθύς!

    sdfsd

    Αυτό το συμπέρασμα, που δημοσιεύτηκε στο “Geophysical Research Letters”, προέκυψε από μια απλή παρατήρηση του Sputnik Planum, του τεράστιου κρατήρα σε σχήμα καρδιάς, που κυριαρχεί στο μέσο του μικρού πλανήτη. Απ’ ότι φαίνεται, ο κρατήρας Sputnik Planum κάθεται ακριβώς πάνω στον άξονα που συνδέει τον Πλούτωνα με τον μεγάλο του δορυφόρο, τον Charon.

    Όπως έχουν τονίσει άλλοι επιστήμονες, αυτή η περίεργη θέση υποθέτει ότι ο Sputnik Planum είναι μια μαζική θετική ανωμαλία, ένα ασυνήθιστο μπάλωμα στην επιφάνεια του πλανήτη. Βασικά, αποτελεί γεγονός ότι ένας τεράστιος αστεροειδής, ο οποίος ευθύνεται για την δημιουργία του Sputnik Planum, συνετρίβη κάπου κοντά στον βόρειο πόλο, και με την πάροδο του χρόνου η καρδιά του Πλούτωνα βάρυνε και προκάλεσε την περιστροφή του πλανήτη.

    Παρόλο που αυτή η υπόθεση ικανοποιεί την επιθυμία μας να ανθρωπομορφοποιήσουμε όλα όσα έχουν σχέση με  τον Πλούτωνα, αυτό που έκανε τον Sputnik Planum τόσο πυκνό δεν είναι αρκετά προφανές.

    “Ένας κρατήρας προερχόμενος από συντριβή είναι στην ουσία μια τρύπα στο έδαφος” αναφέρει ο Brandon Johnson στην έρευνα. “Κανονικά αν πάρεις μια χούφτα υλικά και τα κάνεις να εκραγούν, αυτό που περιμένεις να δεις είναι μια μαζική αρνητική ανωμαλία, όμως δεν βλέπουμε αυτό στον Sputnik Planum. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να έχουμε αυτή την μαζική θετική ανωμαλία.”

    Μια πιθανότητα είναι ότι μετά την δημιουργία του κρατήρα, το έδαφος ανέκαμψε, φέρνοντας νερό στην επιφάνεια. (Άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχει ένα πολύ βαθύ στρώμα νερού στον Πλούτωνα, το οποίο παρέμενε ζεστό λόγω του βραχώδες πυρήνα του). Επειδή το νερό είναι πιο πυκνό από τον πάγο, θεωρητικά, μπορεί να έκανε τον Sputnik Planum πιο βαρύ σε σχέση με την περιβάλλοντα περιοχή.

    Όμως, πόσο νερό χρειάζεται για να κάνει την “καρδιά” του Πλούτωνα αρκετά βαριά; Σε αυτή την ερώτηση προσπάθησε ο Johnson και οι συνεργάτες του να απαντήσουν τρέχοντας αρκετά μοντέλα σύγκρουσης. Τελικά, για να μπορέσεις να αναπαράγεις ένα χαρακτηριστικό που μοιάζει με τον τωρινό Sputnik Planum, χρειάζεσαι έναν υπόγειο ωκεανό περισσότερο από 100 χιλιόμετρα βαθύ, με τα επίπεδα αλμυρότητας να κυμαίνονται στο 30%. (Η αλμυρότητα αυξάνει τη πυκνότητα του νερού, ενισχύοντας την μαζική θετική ανωμαλία).

    Τριάντα τις εκατό αλμυρότητα είναι περίπου όσο αλμυρή είναι η Νεκρά Θάλασσα – ακραίο, αλλά γήινο. Ένας ωκεανός 100 χιλιομέτρων βαθύς, από την άλλη, κάνει μεγάλη εντύπωση. Τα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών μας είναι λίγο περισσότερο από 10 χιλιόμετρα βαθιά. Μιλάμε για κάτι που είναι δέκα φορές πιο βαθύ, σε έναν κόσμο τόσο μικρό για να θεωρηθεί πλανήτης, στην παγωμένη πλευρά του ηλιακού μας συστήματος.

    Τώρα, αν αυτό δεν σας κάνει να θέλετε να αρπάξετε έναν εξοπλισμό κατάδυσης και να βουτήξετε στον νερό, μήπως βρείτε κάποιο διαστημόπλοιο εκεί κοντά, εγώ δεν θέλω να το ξέρω.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles