19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ο πρώτος δρόμος με ηλιακά panels επί ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται στη Γαλλία!

    Ξεχάστε τις στέγες των σπιτιών με ηλιακά panels που ολοένα και συχνότερα συναντούμε τα τελευταία χρόνια. Πλέον, ο πρώτος δρόμος ο οποίος εξοπλίζεται με ηλιακά panels είναι γεγονός και βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό, στο Tourouvre-au-Perche της Νορμανδίας στη Γαλλία. Ο δρόμος αυτός, μήκους ενός χιλιομέτρου περίπου, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Υπουργό Οικολογίας της Γαλλίας, Ségolène Royal, και μπορεί να παράγει την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τα παρακείμενα φώτα.

    panels

    Ίσως το ποσό της παραγόμενης ενέργειας, να μην φαντάζει αρκετά εντυπωσιακό σε σχέση με το μέγεθος που έχουν τα ηλιακά panels με τα οποία αυτός εξοπλίζεται (30.000 τετραφωνικών ποδιών) και ιδίως αν λάβει κανείς υπόψιν το κόστος κατασκευής που φθάνει τα 5.2 εκατομμύρια δολάρια. Τα panels καλύπτονται από ρυτίνη σιλικόνης, κάτι το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να αντέχουν σε μεγάλα βάρη. Αν ο δρόμος ανταποκριθεί στις προσδοκίες, η Royal σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση ηλιακών panels σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων.

    Υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Για παράδειγμα, τα επίπεδα panels δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο τα γωνιώδη που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών. Η Colas, η εταιρεία η οποία άνοιξε το δρόμο αυτόν, ελπίζει να μειωθεί το κόστος των panels, ενώ έχει στα σκαριά συνολικά 100 ανάλογα projects. Τέλος, τέτοιες κινήσεις έχουν γίνει και στις ΗΠΑ, με την Solar Roadway να εγκαθιστά παρόμοια panels στον Route 66 Welcome Center του Conway, της πολιτείας Missouri. Και αυτοί όμως, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα κόστους, όπως και οι Γάλλοι.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles