23.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Σε λίγο, το χαρτί στο γραφείο σας θα σας λέει αν είστε άρρωστος… ή έγκυος

    Όσοι (και κυρίως όσες) έχετε χρησιμοποιήσει τεστ εγκυμοσύνης, θα γνωρίζετε ότι βασίζονται σε ένα είδος «ευαίσθητου» χαρτιού. Το χαρτί αυτό βασίζεται σε μία μεμβράνη, την νιτροκυτταρίνη,  η οποία αντιλαμβάνεται τα μόρια που είναι το αντικείμενο του ενδιαφέροντος και μας δίνει τα… αποτελέσματα (δυσάρεστα ή ευχάριστα, ανάλογα την περίπτωση). Θα έχετε διαπιστώσει, όμως, ότι είναι αρκετά ακριβό.

    Ε, ερευνητές αναπτύσσουν νέους τρόπους για να κατορθώσουν να κατασκευάσουν οικονομικό, χημικά ευαίσθητο χαρτί που θα μπορεί να διαγνώσει την ελονοσία, τον διαβήτη και αρκετά άλλα. Ο ερευνητής Daniel Ratner λέει στο CNET:

    Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που δεν θα ρωτά μία και μοναδική ερώτηση, αλλά θα ρωτά πολλές ερωτήσεις για την υγεία μας. Υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα; Είναι ο άνθρωπος αυτός διαβητικός; Έχει γρίπη ή ελονοσία;

    Ο Ratner και η ομάδα του, αναπτύσσουν ένα είδος χαρτιού που μπορεί να συνδέσει αρκετά χημικά συστατικά που συναντώνται στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων του DNA, των αντισωμάτων και των σακχάρων. Για να το καταφέρουν αυτό, οι ερευνητές «ψεκάζουν» το χαρτί με ένα βιομηχανικό διάλυμα, στο οποίο έχει παύσει η δραστηριότητα κάποιων μορίων. Όταν το χαρτί αυτό θα εκτίθεται στα χημικά συστατικά που θα αντιδρούν με  τα εν λόγω μόρια, το χρώμα του χαρτιού θα αλλάζει.

    Τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας απλό χαρτί γραφείου και οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι στο μέλλον, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι πάρα πάρα πολύ φτηνή. Πράγμα που σημαίνει πως ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι λέμε, όσοι υποστηρίζουμε ότι τα γραφεία, στο μέλλον, δεν θα έχουν καθόλου χαρτί.

    Πηγή: CNET via Gizmodo

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles