16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Οι γυναίκες είναι πλέον πιο “έξυπνες” από τους άνδρες

    Πρόκειται για μία διαπίστωση που σίγουρα θα αμφισβητηθεί (φανταζόμαστε κυρίως από… άνδρες), αποτελεί, ωστόσο, συμπέρασμα πρόσφατων ερευνών. Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην ιστορία των IQ tests, ψυχολόγοι εντόπισαν ότι οι γυναίκες σημειώνουν σκορ υψηλότερα απ’ αυτά των ανδρών.

    Από τότε που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται IQ tests (δηλαδή εδώ και μία εκατονταετία περίπου) οι γυναίκες βρισκόταν πίσω σε επιδόσεις – κατά μέσο όρο πέντε πόντους από τους άνδρες. Το “χάσμα”, όμως, φαίνεται ότι γινόταν και ολοένα και μικρότερο τα τελευταία χρόνια, με τις γυναίκες, πλέον, σε κάποιες περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα, να παίρνουν “κεφάλι”- σύμφωνα με τον James Flynn γνωστό για την ενασχόλησή του με τα IQ tests, ο οποίος έχει αναπτύξει τα συμπεράσματα του γύρω από το ζήτημα στο νέο του βιβλίο. Όπως δηλώνει ο ίδιος, “η πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου έχει ως συνέπεια να προσαρμόζεται το μυαλό μας στις νέες συνθήκες και το IQ μας να αυξάνεται”. Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό συμβαίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

    Στη σχετική έρευνα, ο κ. Flynn συγκέντρωσε τα αποτελέσματα tests που σημειώθηκαν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή και την Εσθονία. Σύμφωνα με αυτά, στις δυτικές χώρες το “χάσμα” ανάμεσα στις “επιδόσεις” ανδρών και γυναικών σε tests νοημοσύνης έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν. Ωστόσο, τα στοιχεία για ακριβείς συγκρίσεις είναι περιορισμένα και αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε λίγες μόνο χώρες. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πλέον σχεδόν ίδιο IQ, αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, την Εσθονία και την Αργεντινή, όπου οι γυναίκες έχουν αισθητά καλύτερα αποτελέσματα από τους άνδρες.

    Γιατί, όμως, οι γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πλέον πιο “έξυπνες” από τους άνδρες; Μία πιθανή εξήγηση έχει σχέση με το ότι οι ζωές των γυναικών έχουν γίνει πιο απαιτητικές τα τελευταία χρόνια, όπως και οι πολλαπλές δραστηριότητες που έχουν πλέον, “ισορροπώντας” ανάμεσα στην ανατροφή μίας οικογένειας, αλλά και τις εργασιακές υποχρεώσεις. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι γυναίκες φαίνεται πως είχαν πάντα μεγαλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη υψηλής νοημοσύνης απ’ ό,τι οι άνδρες, τις οποίες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στις μέρες μας με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή. Και κάπως έτσι, ένα από τα στερεότυπα των προηγούμενων ετών φαίνεται να καταρρίπτεται…

    Πηγή: DailyMail

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles