11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ολλανδία: η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ψήφισε νόμο για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες

    Εκεί που τα πράγματα λειτουργούν και ψηφίζονται νόμοι που έχουν ουσία, συγκεκριμένα στην Ολλανδία, ψηφίστηκε εχθές ένας νόμος που επιβάλλει την ουδετερότητα στο διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες. Όσο κι αν ακούγεται ασαφές, δεν είναι. Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τους παρόχους κινητού και σταθερού Internet να μην χρεώνουν την πρόσβαση σε ιδιαίτερες υπηρεσίες, όπως το Skype, το Whats App ή το Viber, ούτε να υπερφορτώνουν με κίνηση τις υπηρεσίες ώστε να μην μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε, ή να οδηγούν προς άλλες.

    Ο ίδιος νόμος επίσης οριοθετεί για το πότε έχουν δικαίωμα οι εταιρείες να διακόπτουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να «χαμηλώνουν» την ταχύτητα των χρηστών τους, ως εξαιρέσεις, όπως τεχνικοί λόγοι. Η γενική αρχή όμως είναι πως οι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν απρόσκοπτη λειτουργία και τις ταχύτητες που έχουν υποσχεθεί καθώς και το ότι η πρόσβαση στο ίντερνετ αποτελεί μία τρομερά σημαντική υπηρεσία για τους καταναλωτές.

    Από τις ίδιες αναφορές που διαβάσαμε κι εμείς στο Bits of Freedom και το Verge, σε αυτό το νόμο για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο επιβάλλονται και δεσμεύσεις εντάντια στην παρακολούθηση και καθίσταται παράνομη η χρήση DPI (Deep Packet Inspection) χωρίς την έγκριση του καταναλωτή. Η παρακολούθηση αυτή χρησιμοποιείται από τους παρόχους για πολλούς λόγους. Από την προσπάθεια για ικανοποίηση του καταναλωτή μέχρι και την παροχή στατιστικών στοιχείων σε διαφημιστικές εταιρείες που θέλουν να έχουν στοιχεία επισκεψιμότητας συνδρομητών, ή τις προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας.

    Τα νέα είναι πολύ καλά και πολύ σημαντικά για την ελεύθερη χρήση υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Για την Ολλανδία. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ελλάδα, αν και όταν σχηματιστούν τα θεσμικά όργανα που απαιτούνται γι αυτό.

    Πηγές: Verge, Bits of Freedom, nu.nl

    Φώτο: pd photos

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles