11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Σε «κατάσταση αδράνειας» το ρομπότ Philae, που πρόλαβε να στείλει πολύτιμα δεδομένα από τον κομήτη 67P!

    Η αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta από τον European Space Agency (ESA) στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko και η επεισοδιακή προσεδάφιση του ρομπότ Philae -που μετέφερε- σ’ αυτόν έκαναν πολλούς να παρακολουθούν τη διαδικασία με κομμένη την ανάσα, την προηγούμενη Τετάρτη. Το Philae κατάφερε, τελικά, να προσεδαφιστεί στον κομήτη, έστω και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και, κατόπιν, να μεταδώσει πληροφορίες που συγκέντρωσε από την επιφάνειά του, έως τη στιγμή που η μπαταρία του το “εγκατέλειψε”. Το Philae βρίσκεται αυτή στη στιγμή σε κατάσταση αδράνειας, στην επιφάνεια του κομμήτη 300 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη γη, με τον ESA να σημειώνει ότι είναι απίθανο η επικοινωνία μαζί του να αποκατασταθεί στο άμεσο μέλλον.

    ESA_Rosetta_Philae_CIVA_FirstPanoramic_woLander

    Πριν τελειώσει η μπαταρία του, ωστόσο, είχε καταφέρει να αποστείλει πίσω στη γη μία σειρά από μεταδόσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις βασικές πληροφορίες που ήθελαν οι επιστήμονες να συγκεντρωθούν από την αποστολή Rosetta και οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να μας δώσουν σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια κατανόησης της σύνθεσης των κομητών, των πλανητών, αλλά και του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος. “Ήταν μία τεράστια επιτυχία. Όλη η ομάδα είναι ευχαριστημένη” σημείωσε ο Stephan Ulamec, Γερμανός επιστήμονας από το team που διαχερίζεται την αποστολή και, όπως φαίνεται, ο ESA είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συλλογή των δεδομένων.

    Η επεισοδιακή προσγείωση του Philae το είδε να “αναπηδά” δύο φορές, πριν τελικά “γαντζωθεί” στον κομήτη και μείνει σ’ αυτόν στη βάση ενός βράχου, αρκετά μακριά από την προγραματισμένη ζώνης προσγείωσής του. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα, καθώς η σκιά του βράχου εμπόδιζε τα ηλιακά πάνελ του ρομπότ από το να μαζέψουν την ενέργεια που απαιτούνταν. Έτσι, η ισχύς της μπαταρίας του κράτησε λιγότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, αρκετά ωστόσο ώστε να καταφέρει να στείλει στη γη τα δεδομένα που συγκέντρωσε.

    First_comet_panoramic

    Η σουίτα των οργάνων που μετέφερε το ρομποτικό όχημα κατάφερε, μεταξύ άλλων μελετών, να αναλύσει ένα δείγμα εδάφους από τον κομήτη, να λάβει μετρήσεις θερμοκρασίας, να χρησιμοποιήσει ραδιοκύματα για να μελετήσει τα εσωτερικά του κομήτη. Φυσικά, κατάφερε να λάβει και μία σειρά από απίστευτες κοντινές φωτογραφίες από την επιφάνεια του κομήτη, οι πρώτες του είδους που έχουν ληφθεί ποτέ.

    Πριν η μπαταρία του “πεθάνει”, οι επιστήμονες κατάφεραν να περιστρέψουν το Philae, τοποθετώντας το μεγαλύτερο ηλιακό πάνελ του στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ακόμη κι έτσι, όμως, εκτιμάται ότι μπορεί να λαμβάνει 1 1/2 ώρα ηλιοφάνειας κάθε 12 ώρες – ούτε καν το μισό από αυτό που είχε προγραμματιστεί. Έτσι, μάλλον θα αργήσουμε να μάθουμε ξανά νέα του, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το πότε και αν οι επιστήμονες θα καταφέρουν να έχουν εκ νέου επικοινωνία μαζί του.

    comet-photo

    Εν τω μεταξύ, το σκάφος Rosetta συνεχίζει την αποστολή του, συγκεντρώνοντας και αυτό τα δικά του στοιχεία, μία αποστολή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles