18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς να τραβήξεις πιο ωραίες φωτό με το smartphone ή τη φωτογραφική σου: Έχουμε 5+5 tips!

    Τι πιο ωραίο από το να αιχμαλωτίζεις τις στιγμές που περνούν ενισχύοντας τις αναμνήσεις σου με ζωντανές εικόνες. Οι φωτογραφίες μπορούν να σε ταξιδέψουν ακόμη κι αν δεν μπορείς να φύγεις από το γραφείο ή το σπίτι, να σου θυμίσουν αγαπημένες στιγμές του παρελθόντος και να σε κάνουν να τις ξαναζήσεις. Να σε βοηθήσουν να έχεις πάντα μαζί σου αγαπημένα πρόσωπα και μέρη, να θαυμάσεις ό,τι πιο ωραίο έχει αυτός ο πλανήτης, αλλά και να δώσεις στα πράγματα την προσωπική σου οπτική και καλλιτεχνική ματιά.

    P10100361

    Όσον αφορά ειδικά το τελευταίο έχεις τώρα την ευκαιρία όχι μόνο να τραβήξεις μία καλή φωτογραφία αλλά και να βραβευτείς γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί ο πρώτος ανοιχτός διαγωνισμός εικόνας Public Moments Awards είναι γεγονός και περιμένει τη συμμετοχή σου! Χρησιμοποίησε το κινητό σου ή την κάμερά σου για να καταγράψεις στιγμές από τις Κυριακές σου και μοιράσου τις στο www.publicmoments.gr. Εναλλακτικά, γύρισε ένα extreme βίντεο με την action camera σου ή με το drone σου και πάρε μέρος.

    public-moments-640x403

    Πώς όμως θα τραβήξεις τέλειες φωτογραφίες από το κινητό ή την κάμερα σου; Πώς θα κάνεις τους πάντες να υποκλιθούν στο φωτογραφικό σου ταλέντο ακόμη κι αν δεν είσαι επαγγελματίας; Η αλήθεια είναι πως πρέπει να δώσεις προσοχή σε κάποια πραγματάκια ώστε να μην την πατήσεις σαν πρωτάρης. Είτε χρησιμοποιείς για τη φωτογράφιση το smartphone που έχεις πάντα μαζί σου είτε τη φωτογραφική σου μηχανή, υπάρχουν tips τα οποία αν ακολουθήσεις οι φωτογραφίες σου θα είναι καλύτερες από ποτέ. Βρήκαμε 5+5 tips ανά περίπτωση και σε αφήνουμε να τα μελετήσεις! Μετά θα είσαι έτοιμος να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό των Public και να κερδίσεις τις εντυπώσεις αλλά και βραβεία για τις υπέροχες φωτογραφίες σου.

    Smartphone Tips

    1. Εστίασε σωστά

    Πριν τραβήξεις μία φωτογραφία, φρόντισε να κάνεις focus, να εστιάσεις δηλαδή σωστά. Στην περίπτωση των smartphones θα το κάνεις από την οθόνη αφής τους κάνοντας tap μέσα σ’ αυτή στο σημείο που θέλεις να κάνεις focus. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις να εστιάσεις σωστά, δοκίμασε να αλλάξεις θέση στο smartphone (π.χ. να μετακινηθείς προς τα πίσω). Μία σωστή εστίαση θα σε απαλλάξει από φωτογραφίες που απλά πιάνουν χώρο στο κινητό και καταστρέφουν μία υπέροχη ανάμνηση.

    1. Μη χρησιμοποιείς το ψηφιακό zoom

    Μην ξεχνάς ότι τραβάς με το smartphone και αυτό όσο καλή κάμερα και αν έχει δεν είναι ψηφιακή φωτογραφική. Άρα το zoom απλά πρέπει να το ξεχάσεις. Τα smartphones προσφέρουν μόνο ψηφιακό zoom (πλην εξαιρέσεων που δύσκολα θα έχεις στην κατοχή σου) έτσι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το χρησιμοποιήσεις, εκτός και αν απλά θέλεις να δεις κάτι καλύτερα χωρίς να σε ενδιαφέρει η ποιότητα που θα προκύψει. Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι και χωρίς τη χρήση zoom, κάνοντας απλά crop σε μία φωτό στο σημείο που σε ενδιαφέρει, θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

     Smartphone camera street photography review

    1. Προτίμησε το φυσικό φωτισμό του περιβάλλοντος από τη χρήση flash

    Ένα tip που θα σου φανεί χρήσιμο και σε κάποιες φωτογραφίσεις με ψηφιακή μηχανή, ωστόσο σε περίπτωση φωτογραφίσεων με smartphones είναι must. Καλύτερα απέφυγε το flash. Απλά ξέχνα το! Τα περισσότερα flash δεν προσφέρουν και πολλά πράγματα, πέρα από το να υπερφωτίζουν περιοχές με κακό πολλές φορές αποτέλεσμα. Ναι μεν είναι χρήσιμα όταν είναι ανάγκη να τραβήξεις μία φωτό σε υπερβολικά σκοτεινό χώρο και θέλεις να… φαίνεται κάτι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφουν τη φυσικότητα μίας φωτογραφίας. Βέβαια, έχε υπόψη σου ότι οι φωτό χωρίς φλας θέλουν πολύ σταθερό χέρι, επομένως για δύσκολες περιπτώσεις ίσως ένα μικρό… τρίποδο να σε σώσει.

    1. Χρησιμοποίησε την πίσω και όχι την εμπρόσθια κάμερα του smartphone σου

    Αυτονόητο αλλά μην ξεχνιέσαι με τις selfies. Τις καλύτερες φωτό θα τις βγάλεις σε κάθε περίπτωση με την πίσω κάμερα της συσκευής σου, εκτός κι αν έχεις στην κατοχή σου ένα από τα ελάχιστα κινητά που έχουν ίδια εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα. Μπορεί αν θέλεις να τραβήξεις σέλφι με τους φίλους σου να πρέπει να κάνεις τον… τιραμόλα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν τραβήξεις τη φωτό με την κεντρική κάμερα της συσκευής σου. Άσε λοιπόν τη front camera μόνο για τους προσωπικούς πειραματισμούς σου (βλέπε duck face) μπροστά στο φακό.

    new-photo

    1. Δοκίμασε εναλλακτικά camera apps

    Οι πρόσφατες εκδόσεις των βασικών λειτουργικών, όπως το Android και το iOS, ενσωματώνουν camera API. Έτσι, με τη βοήθεια third-party camera apps έχεις πλέον περισσότερες δυνατότητες απ’ ό,τι με τις basic εφαρμογές του κινητού σου. Οι εφαρμογές αυτές σου προσφέρουν περισσότερες επιλογές ελέγχου στην κάμερα του smartphone σου, οπότε με λίγες γνώσεις μπορείς να κάνεις μικρά θαυματάκια σε μία συσκευή που η κάμερά της αρχικά σε είχε απογοητεύσει…

    Digital Camera Tips

    1. Διάβασε το manual της ψηφιακής σου

    Ακόμη και έμπειροι φωτογράφοι διαβάζουν το manual κάθε νέας μηχανής που αγοράζουν. Όταν πάρεις λοιπόν μία νέα ψηφιακή, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο high-end όσο θα ήθελες, μία ανάγνωση στο manual μπορεί να σου δώσει ιδέες για λειτουργίες που θα κάνουν τη διαφορά στις φωτογραφίσεις σου. Αφιέρωσε ένα απόγευμα στην ανάγνωση του manual και μη διστάσεις να το συμβουλεύεσαι όποτε θέλεις να ψαχτείς λίγο περισσότερο με τη μηχανή σου. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει…

    1. Χρησιμοποίησε τρίποδο (ειδικά σε νυχτερινές λήψεις)

    Όσο σταθερό χέρι και αν έχεις, ειδικά σε περιπτώσεις νυχτερινών φωτογραφίσεων, όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μικρό ISO και μεγάλο χρόνο έκθεσης, να αναδείξεις εντυπωσιακά τοπία όπως π.χ. μία όμορφη φωτισμένη γέφυρα ή αξιοθέατα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, ένα τρίποδο μπορεί να κάνει τις φωτογραφίες σου άξιες συγχαρητηρίων. Πολλές φορές το τρίποδο θα σου χρειαστεί ακόμη και τη μέρα, σε φωτογραφίσεις τοπίων, οπότε μη στενοχωριέσαι για το έξοδο που θα κάνεις για την αγορά του – θα αξίζει και με το παραπάνω. Φρόντισε απλά να αγοράσεις ένα που να καλύπτει τις ανάγκες σου αλλά και να έχεις τον τρόπο να το μεταφέρεις στις αποδράσεις ή τις βόλτες σου. Και φυσικά να ταιριάζει με το είδος της μηχανής σου…

    camera

    1. Πρόσεξε το κάδρο της φωτογραφίας σου

    Συμβουλή! Απέφυγε να τοποθετείς το θέμα σου στο κέντρο ακριβώς του κάδρου. Γιατί; Δοκίμασε και θα διαπιστώσεις και μόνος ότι, αν κάνεις κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα θα είναι τρομερά βαρετό. Μία λύση! Δοκίμασε τον κανόνα των τρίτων. Χώρισε το πλάνο σου σε 3 ίσα τμήματα οριζοντίως ή καθέτως και τοποθέτησε το θέμα στο 1/3 και το φόντο στα άλλα δύο. Πειραματίσου λίγο με βάση αυτόν τον κανόνα, προσάρμοσέ τον σε κάθε φωτογραφία σου και θα έχεις όμορφες λήψεις που θα σε ικανοποιήσουν περισσότερο ακόμη τις στημένες πόζες που τραβούσες έως τώρα.

    1. Πρόσεξε τη γωνία λήψης της φωτογραφίας σου

    Μην περιοριστείς σε συνηθισμένες φωτογραφίες, όρθιος από το ύψος των ματιών σου. Πειραματίσου ανάλογα με τη φωτό. Ανέβα κάπου ψηλά. Σκύψε. Και δες στο φακό σου ποιο αποτέλεσμα σε ικανοποιεί περισσότερο σε κάθε περίσταση. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις ακόμη και την πιο ανορθόδοξη γωνία λήψης. Το αποτέλεσμα θα είναι η ικανοποίησή σου, χωρίς πειραματισμό πάντως να ξέρεις ότι κανείς δεν πέτυχε ποτέ τίποτα…

    1. Πρόσεξε το φωτισμό

    Δε χρειάζεται καν να το γράψουμε, αλλά ένας κακός φωτισμός μπορεί να καταστρέψει τη φωτογράφιση και του πιο ειδυλλιακού τοπίου. Παίξε με τις φωτό σου. Πειραματίσου ανάλογα με το φωτισμό. Αν είσαι σε ένα υπέροχο μέρος, δοκίμασε να το φωτογραφίσεις διάφορες ώρες της ημέρας. Περίμενε να γυρίσει ο ήλιος αν το αποτέλεσμα στο αγαπημένο σου σημείο (π.χ. έναν καταρράκτη ή μία όμορφη λίμνη) δε σε ικανοποιεί. Η φωτογραφία είναι καταγραφή του φωτός που αντανακλούν οι διάφορες επιφάνειες έτσι κι εσύ πρέπει να παίξεις μ’ αυτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    smartphone-photography

    One last thing!

    Μην ξεχνάς να καθαρίζεις το φακό της κάμερας σου. Δακτυλιές ή βρωμιές μπορεί να χαλάσουν μία φωτό και να μη σε σώζει μετά ούτε το Photoshop. Επίσης, φυσικά πρόσεχε να μην γρατζουνίσεις το φακό από κλειδιά, νομίσματα και άλλα αντικείμενα (κοινώς πρόσεχε πού τοποθετείς το smartphone ή την κάμερά σου) γιατί και αυτό θα επηρεάσει τις φωτογραφίες που θα τραβάς. Και μην ξεχνάς. Πάντα θήκες για τα smartphone και την ψηφιακή σου αλλά και κάλυμμα για τον φακό τους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles