24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς το Facebook μπορεί και προβλέπει τους φίλους σας!

    Έχετε αναλογιστεί ποτέ πώς το Facebook μπορεί να… προβλέπει ποιοι είναι φίλοι σας (ή εν πάση περιπτώσει άτομα που γνωρίζετε) και μάλιστα πολλές φορές σας προτείνει να κάνετε add άτομα που έχετε από καιρό ξεχάσει;

    facebook-eye

    Όπως διαβάζουμε στο secnews.gr, την περασμένη εβδομάδα, ένας Redditor ονόματι easyJet δημοσίευσε ένα thread στο οποίο ανέφερε ότι άνοιξε έναν νέο λογαριασμό στο Facebook με ένα email address που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ. Μάλιστα σ’ αυτόν δήλωσε ψευδή προσωπικά στοιχεία καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες.

    (Αρκετοί ίσως το έχετε δοκιμάσει, δημιουργώντας για διάφορους λόγους δεύτερο ψευτικό account, οπότε μπορείτε να μας μεταφέρετε και τη δική σας εμπειρία πάνω στο ζήτημα).

    Η έκπληξή του easyjet λοιπόν ήταν πολύ μεγάλη και τώρα περιγράφει την εμπειρία του σημειώνοντας ότι το Facebook σε αυτό το account μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια και να του συστήσει έναν τεράστιο αριθμό γνωστών του στην πραγματική ζωή, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας με την οποία είχε βγει ραντεβού πριν από 19 χρόνια.

    Πώς όμως το Facebook γνωρίζει ποιοι είναι φίλοι σας; Μήπως αποκτά χωρίς τη θέλησή σας πρόσβαση στο τηλέφωνό σας και τη λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς των επαφών σας; Μήπως τρέχει ένα reverse-image search της εικόνας σας;

    Όχι. Το Facebook δεν χρησιμοποιεί κάποιον ύπουλο ή κακόβουλο τρόπο για να βρει τους φίλους σας, αλλά αντίθετα έναν αρκετά πολύπλοκο ακαδημαϊκό τομέα που ονομάζεται …επιστήμη του δικτύου (network science).

    add-as-friend

    Με λίγα λόγια, κάθε φορά που κάνετε sign up με έναν λογαριασμό στο Facebook, σας ζητά την άδεια να εξετάσει τα email contacts σας αν είστε σε υπολογιστή, ή τα phone contacts σας αν είστε σε smartphone. Όταν χορηγείτε την άδεια, αναζητά τις επαφές σας για τους χρήστες που υπάρχουν ήδη στο network αλλά και uploaded contacts που σχετίζονται με εσάς από τις άλλες επαφές. Εξοπλισμένο με μια βασική ιδέα για σας, το Facebook αρχίζει να βελτιώνει τη βάση δεδομένων σας από εσάς τον ίδιο ζητώντας σας περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό σας θέτοντας ερωτήσεις όπως πού πήγατε σχολείο, πότε γεννηθήκατε, σε ποιά πόλη ζείτε. Εν αγνοία σας, καθένα από αυτά τα πεδία που συμπληρώνετε στο προφίλ σας στο Facebook και κάθε αλληλεπίδραση που κάνετε μέσω αυτού του προφίλ διπλασιάζει αυτόματα την πηγή δεδομένων που τροφοδοτεί τους αλγόριθμους χαρτογράφησης του Facebook. Μόλις γνωρίσει τη δομή του κοινωνικού σας δικτύου, μπορεί να το αναλύσει και να προβλέψει (με εκπληκτική ακρίβεια), όχι μόνο τους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να γνωρίζετε τώρα, αλλά και τους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να γνωρίσετε στο μέλλον. Αυτό που κάνει το FB δεν είναι μαγεία, απλά παίζει με παραλλαγές και συνδυασμούς.

    Την επόμενη φορά που το Facebook θα σας συστήσει έναν ξεχασμένο φίλο από τα παλιά, μην εκπλαγείτε… αυτή είναι η δύναμη της στατιστικής!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles