21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Κι όμως, πριν από χρόνια η Qualcomm κατασκεύαζε… κινητά τηλέφωνα!

    Το όνομα Qualcomm το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγεται συνεχώς, καθώς αυτή τη στιγμή η εταιρεία που εδρεύει στις Η.Π.Α., έχει συνδεθεί με τα γνωστά σε όλους μας chipsets με την επωνυμία Snapdragon, τα οποία χτυπούν στην καρδιά δεκάδων συσκευών. Σκεφτείτε μόνο απλώς πόσα μοντέλα της Samsung, της LG, της Motorola κ.α. φέρουν τα SoC της γνωστής εταιρείας.

    Qualcomm old phones 1

    Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι, καθώς η Qualcomm πριν από μερικά χρόνια δεν ασχολείτο τόσο με την κατασκευή και παραγωγή chipsets, αλλά με την κατασκευή κινητών τηλεφώνων! Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμη η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο, πέραν μίας σειράς συσκευών με απλά χαρακτηριστικά,  η Qualcomm είχε ρίξει στην αγορά το Qualcomm PdQ, μία εξελιγμένη συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία ήταν ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα για τα δεδομένα της εποχής. Το «flip» design εμφάνιζε μία LCD οθόνη των 160×240 pixels, με τους users να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να διαχειριστούν τα e-mail τους μέσω του ενσωματωμένου modem, το οποίο έτρεχε στα 14.4Kbps. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή που έτρεχε το Palm OS, είχε έναν επεξεργαστή με συχνότητα ρολογιού στα… 14MHz και 2ΜΒ μνήμης RAM. Αν και με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα tech specs του θεωρούνται «προϊστορία», παρόλα αυτά εκείνη την εποχή το κινητό της Qualcomm ήταν η αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, καθώς μπορούσαν να το αγοράσουν μόνο οι σοβαροί επαγγελματίες (κόστιζε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800 δολαρίων).

    Qualcomm old phones 2

    Η προσπάθεια της Qualcomm στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μετά από μερικά χρόνια, το τμήμα της κινητής τηλεφωνίας πουλήθηκε στην Kyocera. Μετά την πώληση του mobile τμήματος, το βάρος έπεσε στην παραγωγή και ανάπτυξη chips, μέχρι ώσπου η γνωστή εταιρεία κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα που είναι σήμερα, αποτελώντας έναν πραγματικό κολοσσό για τη βιομηχανία.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles