14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Exynos 5 Octa. O oκταπύρηνος επεξεργαστής θαύμα του Galaxy S IV;

    H Samsung ανακοίνωσε ένα νέο επεξεργαστή για τις φορητές συσκευές της – smartphones, tablets κ.α. O νέος Exynos 5 Octa, είναι το πολυπύρηνο θαύμα που περιμέναμε από την Samsung, και η εταιρεία δεν μας απογοήτευσε.

    O νέος multi-core επεξεργαστής της εταιρείας για φορητές συσκευές – λογικά θα αποτελέσει την οκταπύρηνη καρδιά των Galaxy S IV και του Note III – βασίζεται στην αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM, η οποία απαντά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της βιομηχανίας κατασκευής chips, πως να δημιουργηθεί ένα SoC (System-On-Chip) που να προσφέρει εξαιρετικά υψηλή απόδοση, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, για μεγάλη αυτονομία της μπαταρίας.

    H σχεδίαση big.LITTLE της ARM – που αποτελεί την βάση για την σχεδίαση του chip της Samsung – συνδυάζει ένα cluster από τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης αρχιτεκτονικής Cortex-A7, και ένα cluster που αποτελείται από τέσσερις πυρήνες υψηλής απόδοσης Cortex-A15. Θα λέγαμε, ότι στην ουσία το νέο οκταπύρηνο chip της Samsung, Exynos 5 Octa, αποτελείται από δύο τετραπύρηνα chips που η εταιρεία έχει προσαρμόσει στο ίδιο die, και που καθένα αναλαμβάνει δράση ανάλογα τις απαιτήσεις του “συστήματος”. Aυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ο χρήστης παίζει κάποιο παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων, τότε δράση αναλαμβάνει το cluster με τους τέσσερις Cortex-A15 πυρήνες, ενώ για απλές εργασίες, όπως είναι για παράδειγμα η αποστολή ενός email ή η επεξεργασία κειμένου, τότε αναλαμβάνει το cluster των τεσσάρων Cortex-A7 πυρήνων.

    H βασική αρχή βεβαίως δεν είναι νέα, με την έννοια ότι οι σημερινοί επεξεργαστές – και στους υπολογιστές, και στις φορητές συσκευές – μπορούν να μεταβάλλουν την τάση λειτουργίας τους και επομένως και την συχνότητα τους “on-the-fly“, ανάλογα τις απαιτήσεις του συστήματος, ενώ ο Exynos 5 Octa, δεν είναι επίσης και το πρώτο chip που με έξυπνο τρόπο, διαχειρίζεται διαφορετικής σχεδίασης πυρήνες για βαριές και ελαφριές εργασίες. H Samsung ισχυρίζεται ότι ο Exynos 5 Octa παρόλο που είναι πολύ ταχύτερος, παρουσιάζει μειωμένη κατανάλωση έως και 70% σε σχέση με τον Exynos 5 Dual (dual-core Cortex-A15) τον επεξεργαστή που βρίσκεται στο Nexus 10, και που γνωρίζουμε ότι είναι ήδη ένα ταχύτατο chip. H Samsung, ισχυρίζεται  επίσης ότι στα τρισδιάστατα γραφικά, ο Exynos 5 Octa είναι δύο φορές ταχύτερος από το Exynos 4 Quad SoC.

    Πηγή: The Verge

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles