14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy A5 (2016) Hands-on Review: “Metal Beauty”!

    Μία σοφή παροιμία αναφέρει ότι μπορείς να φτάσεις στη κορυφή, αλλά το πιο δύσκολο είναι να διατηρηθείς σε αυτή και σίγουρα η Samsung τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι έχει βρει τους τρόπους που της επιτρέπουν να παραμένει στο θρόνο των “top” εταιρειών της mobile τεχνολογίας. Η φιλοσοφία που ακολουθεί η κορεατική εταιρεία και που την θέλει να λανσάρει μία τεράστια ποικιλία μοντέλων στην αγορά (με διαφορετικές δυνατότητες και τιμές) που πλαισιώνουν όμως τις ναυαρχίδες της, αν και έχει κατακριθεί κατά καιρούς είναι εμφανές ότι εξακολουθεί και  αποδίδει, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι Samsung δεν είναι μόνο τα high-tech smartphones της σειράς S. Το Samsung Galaxy A5 (2016 edition) που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πρόκειται ουσιαστικά για μία προσπάθεια από την μεριά της Samsung να μιλήσει στις καρδιές των μεσαίων καταναλωτών, οι οποίοι παραδοσιακά ψάχνουν για μία συσκευή με premium χαρακτηριστικά και άριστες επιδόσεις, η οποία όμως δεν κινείται στον αστερισμό των ακριβών high-end smartphones. Για να δούμε εάν η κορεατική εταιρεία με το νέο Galaxy A5 πετυχαίνει το στόχο της…

    Samsung Galaxy A5 (2022)

    Ψήφος εμπιστοσύνης στο… μέταλλο!

    Η πρώτη εξωτερική εντύπωση σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί το “ήμισυ του παντός”, για αυτό και το Galaxy A5 σίγουρα σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις. Επιχειρώντας να μεταδώσει ένα premium feeling στον χρήστη του, η Samsung στην περίπτωση του νέου A5 προτίμησε ποιοτικά υλικά κατασκευής από ανθεκτικό μέταλλο, με το πλαστικό να αποτελεί “άγνωστη” λέξη για το μεσαίο μέλος της οικογένειας A. Οι διαστάσεις του (144,8x71x7,3mm) φανερώνουν ότι το σχεδιαστικό team της Samsung πρόσθεσε στη συνταγή του design, την έννοια της κομψότητας, ενώ παράλληλα ένα από θετικά χαρακτηριστικά του ανανεωμένου Galaxy A5 είναι ότι πρόκειται για μία συσκευή που με βάρος στα 155 γραμμάρια πρόκειται σίγουρα για μία συσκευή που την αισθάνεσαι στο χέρι. Στιβαρό και κομψό το Galaxy A5 είναι ανθεκτικό και συγχρόνως όμορφο.

    Samsung Galaxy A5 (2017)

    Παρατηρώντας πιο προσεκτικά το Galaxy A5 (2016), μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τοποθέτηση των πλήκτρων είναι μελετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει μία άνετη και ξεκούραστη εμπειρία, χαρίζοντας μεγαλύτερη ευκολία στον έλεγχο και στον χειρισμό. Στο κεντρικό κάτω τμήμα δεσπόζει το κλασικό Home button της Samsung (που ενσωματώνει και αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων), ενώ το power/lock είναι τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά μαζί με την slot για την τοποθέτηση της SIM και της microSD card.

    Samsung Galaxy A5 (2019)

    Samsung Galaxy A5 (2020)

    Παράλληλα, τα volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου είναι τοποθετημένα στο άνω κομμάτι της αριστερής πλευράς, ενώ η κάτω πλευρά “κατοικείται” από  το ηχείο, το audio input και τη θύρα USB για τη φόρτιση της συσκευής.

    Samsung Galaxy A5 (2023)

    Ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο του design και της εξωτερικής εμφάνισης, καθίσταται σαφές ότι η κορεατική εταιρεία δεν έκανε συμβιβασμούς με την ποιότητα κατασκευής του Galaxy A5 (2016). Με premium προσέγγιση και δίνοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στο μέταλλο, το μεσαίο της σειράς A μαγνητίζει το βλέμμα του χρήστη και συγχρόνως δεν κουράζει ακόμη και ύστερα από αρκετή ώρα χρήσης.

    Επιδόσεις που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου!

    Η premium αίσθηση που μας άφησε ο σχεδιασμός συνεχίζεται και στα υπόλοιπα τμήματα της συσκευής. Πιο συγκεκριμένα, το 5.2 ιντσών display του Galaxy A5 ακολουθεί την παράδοση, καθώς η Super AMOLED ανάλυσης στα 1080p (1920×180 pixels) οθόνη του που φέρει την υπογραφή της Samsung  διακρίνεται για τα φωτεινά και ζωντανά της χρώματα. Με πυκνότητα στα pixels που φτάνει τα 424ppi και screen-to-body ratio που φτάνει στο 72.5%, η οθόνη του A5 παίρνει δέκα με τόνο, καθώς θα καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Όσον αφορά την ανθεκτικότητα του display, το Gorilla Glass 4 σίγουρα κάνει καλά την δουλειά του και με το παραπάνω, κάνοντας τις γρατσουνιές να αποτελούν… παρελθόν.

    Samsung Galaxy A5 (2018)

    Ρίχνοντας μία αναλυτική ματιά στα ενδότερα της συσκευής, η Samsung προτίμησε ένα octa-core chipset σε δύο διαφορετικές εκδόσεις για το A5, καθώς υπάρχουν μοντέλα που κυκλοφορούν με το Snapdragon 615 (συνδυασμός 4 πυρήνων Cortex-A53 με συχνότητα ρολογιού στα 1,2GHz και 4 ακόμη Cortex-A53 με ταχύτητα στα 1,5GHz) και ενός Exynos 7580 Octa (8 Cortex-A53 με ταχύτητα στα 1,6GHz ). Διαφορές υπάρχουν και στην GPU, καθώς η Snapdragon έκδοση βασίζεται σε μία Adreno 405, ενώ η Exynos edition σε μία Mali-T720MP2. Σε όλες τις versions του Galaxy A5, η μνήμη RAM ανέρχεται στα 2GB (που πλέον αποτελεί το στάνταρ της εποχής), αλλά και 16GB αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί εύκολα με τη χρήση κάρτας microSD που η χωρητικότητα της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 128GB.

    Samsung Galaxy A5 (2021)

    Αν και το Galaxy A5 σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα “κτήνος” στον τομέα του performance, παρόλα αυτά δεν εμφάνισε κανένα απολύτως πρόβλημα στην πλοήγηση ή στο άνοιγμα και στη διαχείριση των περισσοτέρων εφαρμογών που τρέξαμε. Μπορεί να μην έχει την ταχύτητα του S7 και σίγουρα να απέχει έτη φωτός από τη ναυαρχίδα της Samsung, ωστόσο τη δουλειά του την κάνει και με το παραπάνω, καθώς δεν lagάρει και αναμφίβολα η εμπειρία που προσφέρει μέσω του λειτουργικού Android Lollipop 5.1.1 που “φοράει” δύναται να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Σαφώς και δεν τρέχει με την ταχύτητα του υπερήρωα Flash, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι ακόμη και σε ένα χρόνο από σήμερα θα εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόλογη λύση, καθώς ο συνδυασμός octa-core και 2GB μνήμης RAM του χαρίζουν καλή αντοχή στο πέρασμα του χρόνου.

    Antutu Galaxy A5 1

    Galaxy A5 UI
    Σε ότι έχει να κάνει με την συνδεσιμότητα του, το Galaxy A5 προσφέρει όλα εκείνα που καλύπτουν τον μέσο χρήστη (και ενδεχομένως αρκετά περισσότερα), καθώς υποστηρίζει: 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct και hotspot, όπως επίσης και λειτουργίες του Bluetooth 4.1, GPS (GLONASS, A-GPS), FM Radio και NFC (μόνο στην 4G έκδοση). Αναμφίβολα, η πρόταση της Samsung ως είθισται προσφέρει τα πάντα στον τομέα του connectivity.

    Φωτογραφίες και αυτονομία

    Σχολιάζοντας τα της κάμερας, μόνο μερικές φωτογραφίες αρκούν για να καταλάβουμε ότι η Samsung έκανε άριστη δουλειά και στον συγκεκριμένο τομέα. Η rear camera των 13MP με διάφραγμα φακού στα f/1.9 (για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού) και Optical Image Stabilization (OIS) σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απογοητεύσει τους fans των mobile φωτογραφιών. Εξυπακούεται ότι η κάμερα του Galaxy A5 πλαισιώνεται από ένα αρκετά φωτεινό LED flash, ενώ παράλληλα υποστηρίζει μία σειρά από “κλασικές” λειτουργίες όπως auto-focus, Geo-tagging, touch focus, face detection, panorama και HDR. To φωτογραφικό αποτέλεσμα διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα του, παρά το γεγονός ότι το A5 δεν κατατάσσεται στα καλύτερα “camera phones” της αγοράς. Παράλληλα, η συσκευή δύναται να πραγματοποιήσει video recording με ανάλυση στα 1080p στα 30 fps, ενώ ως ικανοποιητική  μπορεί να κριθεί η selfie cam των 5MP, καθώς η αλήθεια είναι ότι στην αγορά υπάρχουν smartphones που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην μπροστινή κάμερα. Ακόμη κι έτσι οι λάτρεις των selfies θα την κάνουν τη δουλειά τους. Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας τις φωτογραφικές δυνατότητες του Galaxy A5, χωρίς να αποτελεί το καλύτερο στην κατηγορία του, σίγουρα δεν απογοητεύει.

    Samsung Galaxy A5 (2016)

    Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του Galaxy A5 (2016) δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο παράγοντα της αυτονομίας. Η μη αφαιρούμενη μπαταρία του Galaxy A5 με χωρητικότητα στα 2.900mAh πρόκειται αν μη τι άλλο για μία ιδανική επιλογή, καθώς εξασφαλίζει αυτονομία στην ομιλία που ξεπερνάει τις 16 ώρες (3G). Στα πλεονεκτήματα της συσκευής αξίζει να σημειώσουμε και τη δυνατότητα για fast charging που μειώνει αισθητά τον χρόνο μίας πλήρους φόρτισης.

    Αποστολή εξετελέσθη!

    Το Galaxy A5 διακρίνεται από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν καθιερώσει τη Samsung στις συνειδήσεις του καταναλωτικού κοινού: Υψηλή ποιότητα κατασκευής και αισθητική, αλλά και άριστες επιδόσεις και λειτουργίες που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Η μοναδική ίσως “ατασθαλία” έχει να κάνει με την κάπως υψηλή τιμή του, καθώς το Galaxy A5 (2016) διατίθεται με επίσημη τιμή που προσεγγίζει τα 430 ευρώ, αν και εάν ψάξετε πιο προσεκτικά στην αγορά θα το βρείτε πολύ πιο φθηνά. Παρόλα αυτά, η 2016 edition του Galaxy Α5 πετυχαίνει την αποστολή του, καθώς προσφέρει στους χρήστες της μεσαίας κατηγορίας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν από ένα αξιόλογο mid-range smartphone.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles