21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy S4 Mini review: Μικρό…στο μάτι!

    Η Samsung τα έχει καταφέρει περίφημα στο να ασχολούμαστε μαζί της κάθε μέρα και κάθε ώρα, κατακτώντας την αγορά με τα “Galaxy S” μοντέλα της και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Ακόμα κι όταν ο ανταγωνισμός είναι αξιόλογος, το επιτυχημένο branding, η προώθηση των συσκευών της και η «μόδα» που έχει δημιουργήσει, της δίνουν ένα σαφές πλεονέκτημα στη συνείδηση του χρήστη και υποψήφιου αγοραστή.

    gs4mini2

    Το Galaxy S4 κυκλοφορεί εδώ και μήνες, αποτελώντας τη ναυαρχίδα της εταιρείας και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει αρκετά καλά στις πωλήσεις, αντικαθιστώντας επάξια το επιτυχημένο S3. Ωστόσο, η τιμή των 5ιντσων smartphones δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια και η πλειονότητα των χρηστών διαθέτει σαφώς μικρότερο budget για μια τέτοια συσκευή, το οποίο συνήθως ξεκινά από τα 180-200 € και μπορεί να φτάσει τα 400 €. Ακριβώς γι’αυτό η Samsung δημιούργησε και αυτή τη φορά ένα “mini” μοντέλο, μια μικρογραφία του S4 με τιμή που εμπίπτει στο άνω όριο αυτής της οικονομικής κατηγορίας, αλλά συνεχίζει να φέρει την αίγλη του μεγάλου αδερφού του. Μπορεί το S4 Mini να κυριαρχήσει και εκεί;

    Είχαμε τη συσκευή στα χέρια μας για δοκιμή και θα απαντήσουμε στα ερωτήματά σας. Η συσκευασία, λιτή και απέρριτη, με μόνα περιεχόμενα το φορτιστή (1000 mAh) με το –ξεχωριστό- USB καλώδιο και τα ακουστικά. Ζούμε για την μέρα που οι κατασκευαστές θα μας δίνουν και πάλι καλώδια μεγάλου μήκους, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να υποστούμε τους κοντούς φορτιστές, με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται. Η “Black Mist” έκδοση του Mini μας αφήνει καλή πρώτη εντύπωση, ξεφεύγοντας από το κλασικό λευκό των S3/S4 που έχει αρχίσει να κουράζει τους χρήστες. Η οθόνη των 4,3 ιντσών (super AMOLED) καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος για αισθητήρες, κάμερα και ακουστικό και στο κάτω μέρος για το κεντρικό hard button (εξέχει ελαφρώς για καλύτερη αίσθηση αφής) και τα δύο capacitive πλήκτρα εκατέρωθέν του.

    gs4mini1

    gs4mini3

    Το S4 Mini είναι τόσο μικροκαμωμένο που αρχικά ξενίζει με το βάρος του (107 γραμμάρια), το οποίο όμως του προσφέρει την απαραίτητη «βαρύτητα» (και δεν το λέμε μεταφορικά). Στο πίσω μέρος έχουμε αποσπώμενο, πλαστικό κάλυμμα με ψευδο-carbon εμφάνιση το οποίο ομολογουμένως δίνει πόντους στην εμφάνιση, ενώ το πλαίσιο καλύπτεται από παχύ πλαστικό που θυμίζει “brushed” αλουμίνιο οπτικά, έτσι απογοητεύει λίγο όταν αντιληφθείς πως δεν πρόκειται για τέτοιο. Συνολικά το S4 Mini μας άρεσε πολύ εξωτερικά, αν και ο χρόνος θα δείξει την αντοχή του πλαισίου στη φθορά…γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο ευαίσθητο ήταν το S3 σε αυτά τα σημεία.

    Μεγάφωνο στο γνωστό σημείο του πίσω μέρους, κάμερα με single-LED flash στο κέντρο του καπακιού και volume buttons στα αριστερά με power button στα δεξιά. Δε θα αναλωθούμε περισσότερο στην εμφάνιση της συσκευής, άλλωστε γι’αυτό υπάρχει και το video review.

    Για ένα τέτοιου βεληνεκούς smartphone, η διαγώνιος της οθόνης είναι απλά ιδανική. Οι 4,3 ίντσες θεωρούμε πως είναι η καλύτερη επιλογή για ένα smartphone που θα μεταφέρεται άνετα και θα χωρά στο χέρι, αλλά παράλληλα μπορεί με αυτό ο χρήστης να προβάλλει άνετα ένα video/ταινία, να παίξει ένα παιχνίδι, να κάνει browsing, χωρίς να κουράζεται. Αν περιμένατε HD ανάλυση (720p) ίσως δε σας αρέσει η qHD (960×540) του S4 Mini, ωστόσο προσφέρει αρκετά καλό ppi (256) και σε καμία περίπτωση δεν αφήνει «χοντροκομμένη» αίσθηση. Τα AMOLED panels συνεχίζουν να εξελίσσονται και έχουν αγγίξει ένα πολύ καλό επίπεδο, έτσι το S4 mini προσφέρει πολύ καλή ευκρίνεια σε συνθήκες ισχυρού φωτός, αλλά και πολύ ζωντανά χρώματα! Φυσικά πάσχει λίγο στις αποχρώσεις του λευκού, ειδικά όσο χαμηλώνει η φωτεινότητα, όμως αυτό είναι το τίμημα για το «πραγματικό» μαύρο της AMOLED. Στο μενού θα βρείτε και 4 διαφορετικές επιλογές για την οθόνη, οπότε απλώς επιλέγετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο οπτικά.

    gs4mini4

    gs4mini5

    Περνώντας στο εσωτερικό του S4 mini, ασφαλώς και δεν υπάρχει το τετραπύρηνο SoC του S4, αλλά ένας διπύρηνος στο 1,7 GHz, υπέρ-αρκετός για ομαλή και ταχύτατη λειτουργία, ό,τι κι αν θελήσετε να κάνετε με τη συσκευή. Σε αυτό συνεισφέρει σίγουρα και το 1,5 GB RAM, προσφέροντας μια άνεση που δεν έχουν τα τυπικά μοντέλα αυτής της κατηγορίας, χωρίς την υπερβολή των 2 GB. Η Adreno 305 GPU μπορεί να μην είναι κορυφαία, αλλά τα καταφέρνει εξαιρετικά με τα 3D γραφικά και το video processing, συνεπώς όλο το «πακέτο» κρίνεται επαρκέστατο για ένα τέτοιο smartphone. Όσο για τις υπόλοιπες δυνατότητες του S4 mini, καλύπτουν ολόκληρη σελίδα: Έχουμε υποστήριξη 4G LTE, έχουμε NFC, έχουμε DLNA και Wi-Fi Direct, έχουμε FM ραδιόφωνο, έχουμε ακόμα και υπέρυθρες για τη λειτουργία του ως τηλεχειριστήριο συσκευών, όπως και το S4! Δυστυχώς, η Samsung δεν του χάρισε και τα πολύ χρήσιμα Air Gestures, ενώ ούτε το Air View και η split screen είναι διαθέσιμα στη mini έκδοση, θυσιάστηκαν στο βωμό του κόστους αλλά και για να μην κλέψει η συσκευή τη «δόξα» του μεγαλύτερου μοντέλου. Όπως καταλάβατε, δεν έχουμε ούτε smart scroll, ούτε smart pause, multimedia δυνατότητες που σίγουρα θα θέλαμε. Ευτυχώς διατηρήθηκε το Smart Stay, οπότε όσο κοιτάτε την οθόνη, αυτή δε θα σβήνει (αν το επιθυμείτε).

    Το λειτουργικό είναι Jelly Bean 4.2.2 και πιθανώς να δεχθεί αναβάθμιση σε 4.3 κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι τέτοιο. Σε συνδυασμό με το γνωστό TouchWiz interface της Samsung, το Galaxy S4 mini καθίσταται πολύ εύχρηστο και γρήγορο. Μπορείτε να προσθέσετε widgets και συντομεύσεις στην οθόνη κλειδώματος, ενώ κατεβάζοντας την status bar θα βρείτε τα γρήγορα settings, όπου μπορείτε να κάνετε αρκετές ρυθμίσεις με ένα άγγιγμα, χωρίς να μπείτε στο menu. Παρόντα είναι τα Samsung Apps και το Samsung Hub, από το οποίο έχετε πρόσβαση σε e-books και παιχνίδια. Δεν απουσιάζει το Samsung Link για εύκολη διασύνδεση όλων των συσκευών σας (κινητό, laptop, smart TV κ.λπ.), αλλά και το WatchΟΝ, μέσω του οποίου μπορείτε να ελέγχετε διάφορες multimedia συσκευές με το Μini, χρησιμοποιώντας το σαν remote controller! Όπως και με το S4, η λειτουργία στην πράξη είναι πολύ καλή, τη δοκιμάσαμε κυρίως σε τηλεοράσεις και DVD players με επιτυχία. Το S Voice δεν αναγνώριζε πάντα τις εντολές μας, εκτός αν χρησιμοποιούσαμε άψογη αγγλική προφορά και η απουσία ελληνικής γλώσσας δεν του δίνει πόντους.

    gs4mini9

    gs4mini8

    Ακουστικό και μεγάφωνο αποδίδουν όπως θα περιμέναμε, έτσι δεν είχαμε κάποιο παράπονο, εκτός από τη θέση του δεύτερου που είναι ένα μόνιμο μειονέκτημα των Galaxy συσκευών. Αυτό διότι, όντως στο πίσω μέρος, ο ήχος καλύπτεται με τη συσκευή πάνω σε μαλακές επιφάνειες (π.χ. καρέκλα ή κρεβάτι) και είναι πολύ πιθανόν να μην ακούτε κάποιες κλήσεις από απόσταση, ακόμα και με την ένταση στο maximum. Φυσικά το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και όταν βλέπετε κάποιο video ή ταινία, αφού ο ήχος δεν φτάνει άμεσα στα αυτιά σας, αν δεν έχετε το χέρι σας ή κάποιο άλλο αντικείμενο που να τον αντανακλά προς τα εμπρός. Είναι οι στιγμές που μας έρχεται στο μυαλό το HTC One και η “mini” έκδοσή του, σοβαρός αντίπαλος του S4 mini στη μάχη των «μικρών». Όσον αφορά την ποιότητα του ήχου, πάντως, είναι ικανοποιητική με ή χωρίς τα ακουστικά.

    Και περνάμε στην κάμερα. Τα 8 Megapixels είναι λιγότερα από τα 13 του κανονικού S4, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρόκειται για μια μέτρια κάμερα. Αντιθέτως, οι λήψεις φωτογραφιών γίνονται ταχύτατα, το touch focus λειτουργεί πολύ καλά όπως και το auto-focus, αν και σε κάποια σημεία χρειάζεται λίγη «βοήθεια» για να εστιάσει σωστά, ενώ οι διάφορες λειτουργίες που θα περίμενε να βρεί κανείς, είναι όλες εδώ. HDR, panorama και ανίχνευση προσώπων κάνουν τη φωτογράφηση απόλαυση, με το αποτέλεσμα να μας καλύπτει πλήρως από πλευράς ποιότητας και ανάλυσης. Επιπλέον, με το Sound & Shot μπορείτε να προσθέσετε ήχο περιβάλλοντος σε ένα ενσταντανέ, αλλά και να επεξεργαστείτε γενικά τα στιγμιότυπά σας με πολλούς τρόπους.

    gs4mini6

    gs4mini10

    gs4mini11

    Εντυπωσιασμένοι μείναμε και από την καταγραφή video 1080p, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ελάχιστο «θόρυβο» και εξ’ίσου ποιοτική καταγραφή ήχου. Με λίγα λόγια, η κάμερα του S4 mini δε θα σας απογοητεύσει σε καμία περίπτωση, αν αυτό συμβεί τότε μάλλον ξεχνάτε πως πρόκειται για κινητό και όχι για πραγματική ψηφιακή κάμερα. Το μόνο που θα θέλαμε είναι ένα ισχυρότερο flash, αφού το μονό LED του S4 mini δεν μπορεί να κάνει θαύματα στο σκοτάδι, χωρίς πάντως να υστερεί σε σχέση με αντίστοιχες υλοποιήσεις άλλων μοντέλων. Απλώς, θα μπορούσε να φωτίζει πιό έντονα.

    Η αυτονομία κλείνει κάθε review και η μικρή οθόνη της συσκευής βοηθά πολύ σε αυτόν τον τομέα, σε σχέση με τα S3/S4. Σαν AMOLED εννοείται πως καταναλώνει αρκετή ενέργεια, ειδικά προβάλλοντας ανοιχτά χρώματα και λευκές σελίδες, όμως η μπαταρία των 1900 mAh και το optimization του λειτουργικού έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές ώρες λειτουργίας πριν χρειαστεί επαναφόρτιση το mini. Με έξυπνη χρήση των ασύρματων συνδέσεων και αυτόματη φωτεινότητα, η συσκευή βγάζει άνετα μια ημέρα χρήσης, ενώ είναι άπιαστη στην προβολή video/ταινίας, όπου μπορείτε να βλέπετε…με τις ώρες! Το S4 mini βγάζει πάνω από 10 ώρες ομιλίας σε 3G δίκτυο και ξεπερνά τις 7 ώρες browsing. Αν είχε λίγο μικρότερη κατανάλωση και σε idle κατάσταση, τότε θα μιλούσαμε για κορυφαία αυτονομία.

    gs4mini7

    Αυτό είναι το Galaxy S4 mini. Ένα βολικό και κομψό smartphone, με την υπογραφή της Samsung και με πολυάριθμες δυνατότητες. Θυμίζει πολύ το S4, αλλά δεν είναι απλώς μια μικρότερη αντιγραφή του, είναι ένα μοντέλο πιό “κανονικών” διαστάσεων, που θα ταιριάξει καλύτερα στο χέρι σας, στην τσέπη σας, στην καθημερινότητά σας, χωρίς να υστερεί σε επιδόσεις. Μπορεί το S3 mini να μην κάλυψε τις απαιτήσεις μας, όμως φαίνεται πως η εταιρεία έμαθε από τα λάθη της και τα διόρθωσε στο νέο «μικρό» της. Στην ίδια κατηγορία θα βρείτε το Nexus 4, το Xperia V, το Οne mini, ικανούς ανταγωνιστές με 720p ανάλυση, αλλά που υστερούν σε άλλους τομείς σε σχέση με το S4 mini. Τα ψεγάδια είναι λίγα, η τιμή δελεαστική (ειδικά αν ψάξετε λίγο παραπάνω, θα το βρείτε και κάτω από 400 €), οπότε σίγουρα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των προτιμήσεών μας.

     

    Specs: Samsung Galaxy S4 Mini (i9195) (http://www.samsung.com, €450)

    Λειτουργικό Android v.4.2.2
    Επεξεργαστής Dual-Core Qualcomm MSM8930 Snapdragon 400 1,7GHz (Adreno 305 GPU)
    Μνήμη 8 GB storage, 1,5 GB RAM, microSD
    Οθόνη 4,3″ Super AMOLED (540 x 960 pixels)
    Κάμερα 8.0 MP (1080p video), εμπρόσθια 1.9 MP
    Συνδεσιμότητα LTE 4G, Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., miniUSB 2.0, NFC, FM radio, υπέρυθρες

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles