20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Πόσο κοστίζει να φτιαχτεί ένα Samsung Galaxy S5;

    Όταν κυκλοφορεί κάποια high-end συσκευή με υψηλή τιμή πώλησης, πάντα είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε το πόσο κοστίζει στην εταιρεία η κατασκευή της και άρα το πόσα βγάζει “καθαρά” με κάθε κομμάτι που πουλάει. Τα στοιχεία αυτά εμφανίστηκαν και για το Galaxy S5!

    Samsung Galaxy S5

    Η συσκευή, ως γνωστόν, στοιχίζει περίπου €750 στην Ελλάδα (αν και διάφορα e-shops την έχουν ήδη φέρει από εξωτερικό ακόμη και €50-60 φθηνότερα), όμως το ζήτημα είναι πόσο κοστίζει στη Samsung για να κατασκευαστεί. Η IHS έκανε το σχετικό “teardown” του S5, είδε όλα τα εξαρτήματά του και έβγαλε το συνολικό κόστος με βάση την τιμή του καθενός. Οι τιμές είναι σε δολλάρια αλλά μπορείτε εύκολα να εξάγετε τα συμπεράσματά σας…256 δολλάρια κοστίζει, λοιπόν, το S5, με την οθόνη να είναι το ακριβότερο εξάρτημά του, στα $65. Ακολουθούν η μνήμη RAM αλλά και ο flash αποθηκευτικός χώρος του που κοστίζουν μαζί $33, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων του κοστίζει μόλις $4 και ο αιθητήρας σφυγμών $1,75. Το κόστος συναρμολόγησης εντοπίζεται περίπου στα  $5.

    Σαν απλά υλικά, λοιπόν, η Samsung βγάζει πάνω από €500 με κάθε S5 που πουλάει, όμως φυσικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι στο προαναφερθέν κόστος δεν περιλαμβάνονται τα κόστη ανάπτυξης του hardware και του software, η διαφήμιση, το πακετάρισμα, τα αξεσουάρ, η διανομή της συσκευής μέσω των καναλιών κ.λπ., τα οποία αυξάνουν επίσης το κόστος αλλά δε μπορούν να υπολογιστούν ούτε κατά προσέγγιση προς το παρόν.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles