24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy S6 Edge review: Bold and beautiful

    Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί – οι οποίοι ασχολούνται με την τεχνολογία εννοώ- και δεν γνωρίζουν ή… δεν θέλουν να μάθουν τις πρώτες εντυπώσεις των εκπροσώπων του Τύπου για τις επιδόσεις του φετινού Γαλαξία της Samsung και του δίδυμου (στα τεχνικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον) «αδελφού» του, που τόσο θόρυβο έχουν δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό. Τα hits στον server μας πάντως «μιλάνε» και επιβεβαιώνουν απόλυτα τα… γραφόμενά μου 

    37602_1428759311-full

    Ο λόγος φυσικά για τα «διδυμάκια» Samsung Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, τα κορυφαία smartphones στον πλανήτη αυτή την περίοδο (τόσο στα benchmarks όσο και στην πράξη) και σίγουρα δύο ναυαρχίδες που κάθε εταιρία θα ήθελε να διαφημίζουν την τεχνολογική και σχεδιαστική της ανωτερότητα.

    Είχα την τύχη να έχω και τις δύο συσκευές στα χέρια μου για περίπου μία εβδομάδα (και λίγο παραπάνω) και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από το S6 Edge (κυρίως) αλλά και από το S6 (σε θέματα σύγκρισης, τιμής και εμφάνισης φυσικά). Έτοιμοι για την αναλυτική παρουσίαση που ακολουθεί; 

     

    Εξωτερική εμφάνιση

    Μιλάμε για το Edge προφανώς, γιατί το Galaxy S6 δεν είναι και κάτι το πρωτοποριακό. Μη με παρεξηγείτε φυσικά – και για αυτό ισχύουν όλα όσα θα ακούσετε για την ποιότητα, την στιβαρή κατασκευή και τα κορυφαία υλικά του Edge- απλά το ακριβοθώρητο μοντέλο της Samsung «κλέβει» τις εντυπώσεις με την διαφοροποιημένη του εμφάνιση. Έτσι «κλέβει» και λέξεις (υπέρ του) στην παρουσίασή μας. Λογικό;

    37606_1428759330-full

    Κατασκευασμένο από premium ποιότητας υλικά, το Samsung Galaxy S6 Edge βασίζεται στον dual glass σχεδιασμό, ενώ έχει «ενίσχυση» στον σκελετό περιμετρικά με μεταλλικό περίγραμμα που κάνει τη διαφορά σε σχέση με κάθε άλλο Galaxy των προηγούμενων ετών. Οι διαστάσεις του είναι εκπληκτικές – για εμένα φυσικά, τον λάτρη των smartphones με «μαζεμένες» διαστάσεις- και φανατικό «πολέμιο» των phablets 

    Με μέγεθος 142.1 x 70.1 x 7 χιλιοστά λοιπόν και βάρος μόλις (ναι μόλις) 132 γραμμάρια (136 γρ. ζυγίζει το «απλό» S6), το Edge με συνεπήρε από την πρώτη επαφή – όταν άνοιξα την πολυτελή, πληρέστατη βασική του συσκευασία. Στιβαρό στο χέρι, βασίζεται στην unibody κατασκευή για να χαρίσει εκπληκτική ποιότητα, πολυτέλεια και εμφάνιση για… το χαλί των Όσκαρ. Πόσα χρόνια πρέπει να περίμεναν οι σχεδιαστές της Samsung για να ακούσουν αντίστοιχα σχόλια θαυμασμού για την Galaxy ναυαρχίδα τους άραγε; Σίγουρα πάνω από 4-5 αφού κανένα από τα προηγούμενα μοντέλα της οικογένειας των Galaxy δεν είχε – ούτε στο ελάχιστο- τέτοια ποιότητα κατασκευής και αίσθηση σε καθημερινή χρήση.

    37629_1428759389-full

    Το Edge μάλιστα υπερέχει στον τομέα σε σχέση με το Galaxy S6, αφού οι καμπύλες στα δύο άκρα της οθόνης, δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι μόλις… 3 χιλιοστά παχύ (αφού τόσο είναι περίπου το πάχος του μικρού μεταλλικού περιγράμματος).

    Η οθόνη του είναι πραγματικά, το σημαντικότερο προσόν της ναυαρχίδας των Κορεατών – απόλυτα δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου. Βασίζεται στην τεχνολογία Super AMOLED είναι curved στα πλαϊνά της, με κρυστάλλινη αίσθηση (κατασκευασμένη από γυαλί λέει η Samsung – όπως και η πλάτη της συσκευής), ενώ οι διαστάσεις της αγγίζουν τις 5.1 ίντσες με ανάλυση 1440 x 2560 pixels που της χαρίζουν πρακτικά κορυφαίο density (557ppi). Διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της Super AMOLED τεχνολογίας (εξαιρετική ευκρίνεια, καλή απεικόνιση κάτω από το φως του ήλιου, υψηλή φωτεινότητα) και τα ενισχύει με την άμεση απόκριση και τις εξαιρετικές γωνίες θέασης που προσφέρει.

    37627_1428759387-full

    Κάτω από την «Edge» οθόνη θα συναντήσετε δύο υψηλής φωτεινότητας βοηθητικά softkeys (με κορυφαία απόκριση στο άγγιγμά μας) και ανάμεσά τους το κεντρικό hardware πλήκτρο (σήμα κατατεθέν των Samsung μοντέλων), που τυγχάνει να φιλοξενεί και τον αισθητήρα αποτυπωμάτων της συσκευής. Θα μιλήσω ειλικρινά: Αντιπαθώ εντελώς τα hardware πλήκτρα των Galaxy. Είναι άσχημα στην εμφάνιση (σαν φασόλια ένα πράγμα),  Με σκληρή αίσθηση και λίγο… άτεχνη. Προσωπικές απόψεις όλα τα παραπάνω, down boyz, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε τσάμπα. 

    Δεν μπορώ να καταλάβω το πώς, αλλά με το αντίστοιχο πλήκτρο στο Edge, αισθάνθηκα σα να το είχα χρόνια στα χέρια μου, με άμεση εξοικείωση και πολύ καλές εντυπώσεις. Ή γερνάω λοιπόν ή όντως η Samsung κάτι ξέρει που επιμένει σε αυτό τον σχεδιασμό. Για τον αισθητήρα αποτυπωμάτων πάντως δεν μπορώ να πω κάτι αντίστοιχα θετικό. Χρειάστηκε να δημιουργήσω τρία διαφορετικά σετ αποτυπωμάτων του αντίχειρά μου (δε μιλάμε να βάζατε και άλλα δάχτυλα) για να καταφέρω να ξεκλειδώνει η συσκευή σχεδόν άμεσα. Με ένα μόνο σετ αποτυπώματος δεν παίζει, δύο στις 4-5 φορές θα δονείται η συσκευή ότι δεν έχει καταλάβει το αποτύπωμα σας. Δεν είναι ότι είχα για μία ώρα τη συσκευή. Την είχα σαν βασικό κινητό για 6 ημέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν άγγιζα τον αισθητήρα με τον αντίχειρά μου υπό γωνία, τότε κάποιες φορές δεν θα δεχόταν να μου επιτρέψει την πρόσβαση. Ειδικά αν βιάζεστε και θέλετε να κάνετε δουλειά, τότε είναι ακόμα πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Αυτά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. 

    Το Samsung Galaxy S6/Edge βασίζεται στον dual glass σχεδιασμό, έτσι έχει γυαλί και στις δύο πλευρές του. Η πίσω πλευρά της unibody συσκευής είναι εντυπωσιακή στην αίσθηση όταν κρατάτε το μοντέλο, ενώ το πολύ λεπτό προφίλ που της χαρίζει ο Edge σχεδιασμός της οθόνης, επιτρέπει την χρήση του χωρίς άγχος για το αν θα πέσει από τα χέρια σας. Είναι πολύ ελαφρύ για ναυαρχίδα, εντυπωσιακό στην ευχρηστία και φορητότητα που χαρίζει, ενώ το πολύ περιορισμένο πάχος του (7 χιλιοστά για το Edge, 6.8 χιλιοστά για το ακόμα πιο εντυπωσιακό S6) προσφέρουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρετε μαζί σας, παντού σε κάθε τσέπη, όσο στενή και αν είναι.

    37643_1428759431-full

    Στην εντυπωσιακή πίσω πλευρά λοιπόν θα βρείτε μόνο τα απαραίτητα: Την πραγματικά ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή κάμερα της συσκευής, ένα δυνατό LED φλας και δίπλα τους τον αισθητήρα καρδιακών παλμών που γνωρίσαμε για πρώτη φορά πέρυσι, με το Galaxy S5. Η ποιότητα κατασκευής του μοντέλου είναι εκπληκτική – το ξαναείπα αυτό τουλάχιστον 20 φορές, το γνωρίζω. Προσοχή παρόλα αυτά θα χρειαστεί να δώσετε, στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεστε ένα κινητό 750 (στην περίπτωση του S6) και 900+ (στην περίπτωση του S6 Edge), γιατί η κάμερα (το περίγραμμά της πρακτικά), ΔΕΝ προστατεύεται ούτε κατά διάνοια. Κάθε φορά που τοποθετείτε στο γραφείο, σε τραπέζι, στο ταμπλό του αυτοκινήτου (whatever) το Galaxy, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί – όσο καλοφτιαγμένο και αν ισχυρίζονται πως είναι οι Κορεάτες. Δεν παρατήρησα πάντως φθορές μετά από 6 ημέρες καθημερινής εντατικής χρήσης του κινητού (και δεν το λυπήθηκα μπορώ να σας πω), μιας και δεν το πλήρωσα  Ούτε φθορές, ξεφλουδίσματα στην κάμερα, ούτε γρατσουνιές στην οθόνη, ούτε άλλου είδους «ατυχήματα» είχα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να συμβούν, ειδικά από τη στιγμή που τόσο το Galaxy S6 όσο και το Galaxy S6 Edge, ΔΕΝ είναι αδιάβροχα, ούτε προσφέρουν κάποια IPxx πιστοποίηση.

    Κλείνω την αναφορά στην εμφάνιση της συσκευής με τα «μελανά» – λέμε τώρα- σημεία. Μην περιμένετε αντοχή σε πτώσεις, σκόνη ή υγρασία. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την μπαταρία του (unibody σχεδιασμός, το θυμάστε; ), ενώ δεν διαθέτει ούτε υποδοχή για κάρτες microSD. Ευτυχώς διατίθεται με minimum 32GB (64/128 GB επίσης), πράγμα που σίγουρα θα σας «καλύψει». Τέλος, δεν διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία, απλά ένα (και καλό) στο κάτω τμήμα της συσκευής, δίπλα από την micro USB υποδοχή. Αυτά!

     

    Over the… Edge!

    Οι «Edge» λειτουργίες του κινητού είναι απενεργοποιημένες αρχικά, έτσι θα πρέπει να πάτε στο αντίστοιχο μενού (Ρυθμίσεις – Οθόνη Edge) για να τις ενεργοποιήσετε επιλεκτικά. Αυτές είναι:

    People Edge: Η χρήσιμη αυτή λειτουργία επιτρέπει στο χρήστη να καθορίσει 5 επαφές αγαπημένων προσώπων, στις οποίες θα έχει άμεση πρόσβαση με ένα σύντομο swipe στην Edge οθόνη της συσκευής. Ρίξτε μια ματιά στο video και θα καταλάβετε.

    Edge lighting: Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την ενημέρωση σας για κάθε εισερχόμενη ειδοποίηση, φωτίζοντας το πλάι της οθόνης (με ένα ωραίο κυματιστό εφέ) και την χρωματίζει με το αντίστοιχο χρώμα της επαφής που έχετε στο People Edge. Αν έρθει εισερχόμενη κλήση μάλιστα, μπορείτε με ένα άγγιγμα του αντίχειρα στον αισθητήρα καρδιακών παλμών στην πίσω πλευρά για 2 δευτερόλεπτα, να στείλετε ένα προκαθορισμένο SMS χωρίς κάποια άλλη επέμβαση από εσάς!

    Night Clock: Χρήσιμη λειτουργία, αφού εμφανίζει ένα μικρό ρολόι με χώρο για ξυπνητήρι στο πλάι της συσκευής (σε όποια πλευρά σας βολεύει) τις ώρες που το επιθυμείτε (κατά προτίμηση το βράδυ που κοιμάστε). Προσοχή, αν το βάλετε να δουλεύει για 8-9 ώρες τη νύχτα, να υπολογίζετε μια πτώση 3-4% στην μπαταρία.

    Information bar: Η μικρή μπάρα ενημέρωσης μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί η οθόνη να είναι κλειδωμένη και εσείς να κάνετε ένα σύντομο swipe πάνω – κάτω, στη μία ή την άλλη πλευρά του Edge. (στο βίντεο δυσκολεύτηκα να το καταφέρω γιατί δεν είχα εξοικειωθεί ακόμα, που να με δείτε τώρα λοιπόν). Έτσι μπορείτε να έχετε άμεση ενημέρωση για αδιάβαστα μηνύματα, email, να μάθετε τον καιρό, την ώρα, νέα από το Yahoo, RSS feeds, ενώ μπορείτε να «κατεβάσετε» και άλλα strips πληροφοριών (όπως αποκαλούνται) από το Galaxy Apps market.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    Από πού να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις με το συγκεκριμένο «δίδυμο» συσκευών. Πρόκειται για μία από τις δύσκολες στιγμές της δουλειάς ενός επαγγελματία reviewer, όταν πρέπει να απαριθμήσει τα ατελείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός πανίσχυρου smartphone, ειδικά όταν – τα περισσότερα από αυτά- λειτουργούν στην εντέλεια. Τι να σας κάνω όμως, σας συμπαθώ, έτσι κάνω την καρδιά πέτρα και ξεκινάω:

    Exynos 7420 SoC 64bit είναι η λέξη που μας ενώνει σε τέτοιες στιγμές. Πανίσχυρο ολοκληρωμένο κύκλωμα από την Samsung, που βασίζεται σε 8 πυρήνες έτοιμους για όλα: 4 Cortex A57 χρονισμένους στα 2.1GHz και 4 ακόμα Cortex A53 στο 1.5GHz για τις πιο χαλαρές διεργασίες που δεν «κοστίζουν» στην – καλή btw – αυτονομία της συσκευής. Όλα τα παραπάνω τα συνδυάζετε με την Mali-T760 GPU, 3GB RAM και έχετε ένα τελικό αποτέλεσμα που στέφει το Samsung Galaxy S6/Edge βασιλιά της κατηγορίας σε επιδόσεις και ταχύτητα με 70.106 μονάδες στο AnTuTu (με τη συσκευή γεμάτη εφαρμογές, mail, σε καθημερινή χρήση δηλαδή), και κάπου 22.774 μονάδες στο Ice Storm Unlimited για να κάνει παρέα με μερικά Microsoft Surface μηχανήματα μόνο κοντά στην κορυφή. 

    Στον τομέα της μνήμης, τα είπαμε πιο πάνω. Διατίθεται σε εκδόσεις με 32/64/128GB εσωτερικής μνήμης, χωρίς microSD slot, αφού με πάχος κοντά στα 7 χιλιοστά, δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Η ταχύτατη μνήμη RAM (3GB) αναλαμβάνει την προσωρινή αποθήκευση κάθε είδους πληροφορίας που θα θέλατε, ενισχύοντας το αίσθημα άνεσης και… απουσίας lag που αποπνέει το S6/Edge χωρίς όμως να απουσιάζουν οι ελάχιστες στιγμές που τα redraws στο UI κάνουν την εμφάνισή τους, καθυστερώντας στιγμιαία ένα πραγματικά ταχύτατο κινητό.

    Blame Google for this. Το Samsung Galaxy S6/Edge τρέχει την έκδοση Android 5.0.2 Lollipop με όσα καλά (αλλά και άσχημα) φέρνει στα κινητά που την γεύονται. Με την ενεργοποίηση της συσκευής έφτασε μια αναβάθμιση μεγέθους 228 MB περίπου, η οποία το «έφερε» σε Android 5.0.2, σύντομα όμως ευελπιστούμε να έρθει το OTA για Android 5.1 (ή γιατί όχι, απευθείας σε 5.1.1).

    Στο εσωτερικό θα βρείτε μόνο τα βασικά, χωρίς bloatware (για αυτό άλλωστε το μοντέλο με τα 32GB μνήμης έρχεται με 28GB διαθέσιμα!!!), ενώ ακόμα και οι λίγες made-by-Samsung εφαρμογές (S Health, S Voice) μπορούν να απενεργοποιηθούν εντελώς! Δεν μιλάμε για apps τρίτων κατασκευαστών, όλα μπορούν να απομακρυνθούν από την συσκευή, προς μεγάλη μου – καλοδεχούμενη- έκπληξη!

    «Κόλλησα» με το ανανεωμένο TouchWiz λοιπόν και τα κόκαλα του Steve Jobs (μαζί με τις λαμαρίνες του iPhone 6 μου) θα τρίζουν ανεπανόρθωτα. Εξαιρετικό, ελαφρύ, ταχύτατο (μόνο το app drawer έχει ένα πιο χαλαρό animation αλλά αυτό είναι από επιλογή), αντιδρά άμεσα στις εντολές μας, ενώ η χρήση της συσκευής με το ένα χέρι (όπως θέλω απαραίτητα να κάνουν τα κινητά μου), είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή, χάριν στις μόλις 5.1 ίντσες της οθόνης της.

    Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του Galaxy S6 δεν μπορώ παρά να πω τα καλύτερα για:

    • τον 4G/LTE πομποδέκτη (LTE Cat.6) για εξαιρετικές ταχύτητες πρόσβασης στο mobile Internet (έχει δυνατό σήμα, πιάνω 4G σε μέρη της Πάτρας που δεν έπιανα πριν)
    • Την GPS υποστήριξη για παγκόσμιο εντοπισμό (είναι συμβατό με ΚΑΘΕ σύστημα εντοπισμού στον κόσμο (GPS/GLONASS και Beidou), με άμεσο lock, ακόμα και σε πολύ δύσκολα σημεία της πόλης
    • Την NFC συμβατότητα, τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης και με τα δύο πρότυπα της αγοράς σήμερα (Qi/PMA).
    • Την εκπληκτικής εμβέλειας θύρα υπερύθρων στην κορυφή, που συνεργάζεται με το πληρέστατο app Peel Smart Remote και προσφέρουν υποστήριξη και για ελληνικούς παρόχους TV (NOVA, OTE TV μέσω Internet/Δορυφόρου) και εκατοντάδες τύπους οικιακών συσκευών (είναι εντυπωσιακή η λίστα συμβατότητας!)
    • Την Bluetooth 4.1 υποστήριξη με ANT+ για να το συνδέετε με fitness gadgets, heart monitors, health measurement gadgets κλπ.
    • Και την Wi-Fi a/b/g/n/ac συμβατότητα για ταχύτατη σύνδεση με access points.

    37613_1428759348-full

    Φυσικά πρέπει να αναφέρω τον αισθητήρα αποτυπωμάτων που μπορεί να χρησιμεύσει και για την λειτουργία Samsung Pay (αν και δεν είναι διαθέσιμη ακόμα στη χώρα μας), τον αισθητήρα καρδιακών παλμών δίπλα από την κύρια κάμερα αλλά και το βαρόμετρο της συσκευής για τους λάτρεις των extreme sports.

    Επειδή όμως όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνοδεύονται από σημαντική αυτονομία, καλό είναι να μάθετε ότι η μη αποσπώμενη μπαταρία της συσκευής έχει μέγεθος 2600 mAh και κάνει ότι μπορεί για να αντέξει την χρήση κάθε επαγγελματία χρήστη. Υποστηρίζει quick charge τεχνολογία και μπορεί να φορτιστεί μέχρι το 60% σε λίγο πάνω από 40 λεπτά ενώ την βοηθά σημαντικά ο Exynos επεξεργαστής και η πολύ καλή ενεργειακή διαχείριση της Samsung ώστε να επιτύχει 5 ώρες ενεργής οθόνης μέχρι να αγγίξει το 0% περίπου, ή εναλλακτικά 1.5 ημέρα λειτουργίας με «καλή» χρήση. Αν το πιέσετε ακόμα περισσότερο, ακόμα και τότε θα αντέξει μία ημέρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας αφήσει ξεκρέμαστους. Εξαιρετική δουλειά από την Samsung.

    37619_1428759366-full

    Σημείωση: Οι 1-2 πρώτες ημέρες χρήσης του κινητού δεν είχαν καλά επίπεδα αυτονομίας (λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν ότι το λιώνω). Μετά από 1-2 επανεκκινήσεις και πλήρες σετάρισμα της συσκευής, παρατήρησα ότι η αυτονομία βελτιωνόταν σημαντικά, πράγμα που όφειλα να τονίσω.

    Κάμερα

    Η κάμερα που φοράει το S6 Edge είναι ίδια φυσικά με την αντίστοιχη του «απλού» S6. Και οι δύο λοιπόν βασίζονται στο Sony IMX240 αισθητήρα με ανάλυση 16Mpixels (ίδιος αισθητήρας με αυτόν του Galaxy Note 4) αλλά πιο… δεκτικός στα παιχνίδια του φωτός με f/1.9.

    16962853868_e236c468a7_c

    Το μενού της κάμερας είναι υπερπλήρες – χωρίς να μπορείς να το πεις και… δαιδαλώδες- έτσι κάθε τύπος χρήστη εύκολα θα καταφέρει να παίξει με την κάμερα και να τραβήξει – θεϊκές – φωτογραφίες, όσο αρχάριος και αν είναι. Χρήσιμη αποδεικνύεται η δυνατότητα quick launch της κάμερας, με διπλό tap του Home Key (κάτι που στα προηγούμενα Galaxy μοντέλα ενεργοποιούσε το S Voice δυστυχώς), αλλά αν δεν σας βολεύει, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

    16962799038_dbc53a394a_c

    Δεν είναι καθόλου δύσκολο να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του S6/Edge. Όλα τα μενού είναι απλά, χωρίς πολύπλοκες επεξηγήσεις ενώ η ταχύτητα λήψης φωτογραφιών είναι αστραπιαία όπως θα δείτε και στο video. Στο κεντρικό μενού μπορείτε να επιλέξετε τη λειτουργία λήψης (shooting mode) της κάμερας, αλλά και να «κατεβάσετε» επιπλέον modes από το Galaxy Apps store, όπως τα Sports shot, Sound & Shot, Rear-cam selfie και Beauty face.

    17150499015_f763af85e7_c

    Οι φωτογραφίες έχουν μέγιστη ανάλυση 2988 x 5312 pixels, ενώ η χρήση του οπτικού σταθεροποιητή κάνει την διαφορά, ειδικά για τους πιο «ψαγμένους» στο είδος. Υπάρχουν δεκάδες πραγματικά διαθέσιμες ρυθμίσεις, αυτόματες (Auto Mode) αλλά και χειροκίνητες όπως Pro Mode, HDR/Auto HDR, Automatic Night Mode, Tracking autofocus, selective autofocus, macro mode, Virtual shot (για 3D like εφέ) ενώ δε λείπουν και τα πολλά εφέ μαζί με επιπλέον ρυθμίσεις για φωτεινότητα, αντίθεση, ISO ευαισθησία, έκθεση, ισσοροπία λευκού, αντίθεσης, κορεσμού κ.α.

    16528106374_56af4afc54_c

    Εξαιρετικά είναι και τα videos της συσκευής, με 2160p και full HD ανάλυση, δυνατότητα εγγραφής slow mo/fast motion, προσθήκη geo-tagging πληροφοριών κ.α. Οι φωτογραφίες του S6/Edge ξεχωρίζουν για την πολύ καλή απεικόνιση λεπτομερειών ακόμα και από χέρι αρχάριου χρήστη, ενώ τα χρώματά τους είναι σχετικά κορεσμένα, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα.

    Πολύ καλά αποτελέσματα είχε και η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών με 1800 x 3200 pixels ανάλυση, με μία διαδικασία που πιο απλή και… αποδοτική δεν έχω συναντήσει ξανά σε κινητό. Όσο και να «τρέμει» το χέρι σας, η σύνδεση των φωτογραφιών θα γίνει άμεσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που κάνει την συγκεκριμένη λειτουργία την… αγαπημένη μου.

    Αντίστοιχες δυνατότητες έχει και η βοηθητική κάμερα του Samsung Galaxy S6/Edge με ανάλυση 5.0Mpixels, αφού μπορεί να απαθανατίσει selfies με HDR ενεργοποιημένο (όταν έχετε πλάτη στον ήλιο θα σας βοηθήσει), wide selfies αν το επιθυμείτε αλλά σε 4:3 mode, σε αντίθεση με την 16:9 απεικόνιση της κύριας κάμερας.

    Δείτε samples από την κάμερα του Samsung Galaxy S6 Edge στο album του στο Flickr.

    Συμπεριφορά σε καθημερινή χρήση

    Δεν θα κάτσω να γράψω τα δεκάδες εκπληκτικά χαρακτηριστικά του Samsung Galaxy S6 Edge απλά για να σας αναφέρω κάτι που ήδη γνωρίζετε, ή μαντεύετε εν τέλει. Στο σημείο αυτό, θα εστιάσω αποκλειστικά στα λιγοστά σημεία που δεν με ικανοποίησαν μετά από 6 ημέρες καθημερινής, εντατικής, επαγγελματικής χρήσης σαν κύρια συσκευή.

    Αφού τα διαβάσετε, μπορείτε με απόλυτη ασφάλεια να υποθέσετε ότι όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής (μαζί με τις λειτουργίες της) λειτουργούν εξαιρετικά.

    • Η οθόνη κλειδώματος του Android 5.0.2 και οι ειδοποιήσεις της είναι επιεικώς απαράδεκτες. Γεμίζει απίστευτα εύκολα, είναι ενοχλητικό να πρέπει να αγγίζεις το notification, να πατάς τον αισθητήρα αποτυπωμάτων για να ξεκλειδώσει την οθόνη και μετά να κάνεις swipe πάνω στη lockscreen (!) για να εμφανιστεί η αντίστοιχη εφαρμογή διαρκώς.

    37660_1428759506-full

    • Προβλήματα αντιμετώπισα στη σύνδεση του Galaxy S6 Edge με το Moto 360. Χρειάστηκαν 3 reset του Moto 360 για να συνδεθεί τελικά με το Galaxy S6 Edge, αλλά ακόμα και έτσι είχα αρκετές αποσυνδέσεις κατά τη διάρκεια των 6 ημερών. Έχανα πολλές ειδοποιήσεις, κλήσεις, ενώ αρκετά από τα watch faces που έχω σαν default αγορασμένα δεν συνεργάζονταν ομαλά με το ρολόι, όσο αυτό ήταν συνδεδεμένο με το Galaxy S6 Edge.

    • Ούτε η εμβέλεια του Bluetooth του Galaxy S6 Edge με ικανοποίησε, αφού ήταν χειρότερη αυτής του Pebble με το iPhone 6 για τις ίδιες ακριβώς αποστάσεις. Για να μην αναφέρω ότι ακόμα και όταν επέστρεφα σε εμβέλεια σύνδεσης, το Moto 360 μου παρέμενε disconnected για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

    37714_1428760102-full

    • Όπως θα δείτε στο screenshots από κάτω, είχα 1-2 προβλήματα με το UI, όταν άνοιγα απότομα την οθόνη κλειδώματος με τον αισθητήρα αποτυπωμάτων. 3 φορές στις 6 ημέρες μου «έκοβε» το μισό UI και το μετέφερε πιο κάτω από την οθόνη! Το θέμα διορθωνόταν με κλείδωμα και ξεκλείδωμα πάλι της οθόνης. (bug?)

    • Το πολύ καλό κατά τα άλλα Mail app συνέχιζε επί 6 ημέρες να «κατεβάζει» email από τον mail server του myphone.gr, ακόμα και όταν εγώ τα είχα διαγράψει.

    • Το Flipboard widget στην αριστερή πλευρά απαιτεί να έχετε επιλέξει 3 τουλάχιστον topics (Επιστήμη, Αθλητισμός, Ταξίδια, Ιστορία, Μόδα, Τεχνολογία κλπ), για να επιτρέψει την εμφάνιση και των δικών σας feeds, μέσω του Flipboard λογαριασμού σας. Ακόμα και έτσι όμως, τα δικά σας feeds θα είναι πάντα τελευταία κάτω κάτω και θα απαιτείται σημαντικό scrolling για να τα απολαμβάνετε κάθε μέρα.

    37638_1428759419-full

    • Δε μπορώ να πω τα καλύτερα για τον αισθητήρα αποτυπωμάτων της συσκευής. Χρειάστηκε 3 διαφορετικά σετ του αντίχειρά μου (μιλάμε για ένα δάχτυλο μόνο), για να καταφέρει να το αναγνωρίζει στο 90% των περιπτώσεων. Σαφώς ανώτερη η υλοποίηση της Apple με το αλάνθαστο Touch ID. Μικρή η λεπτομέρεια πάντως, μπορείτε απλά να το απενεργοποιήσετε ή… να ζήσετε με αυτό αν δεν σας πειράζει μία στις τόσες να σας βγάζει κίτρινη κάρτα 

    • Στον αντίποδα (και για να μη λέτε οτι εστιάζω στα αρνητικά), το Peel Smart Remote πραγματικά κάνει τη διαφορά σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το κινητό σαν συσκευή διαχείρισης multimedia συστημάτων (home theaters, smart tv’s, multimedia systems) με υποστήριξη μάλιστα και για OTE TV, NOVA στην χώρα μας.  Εξαιρετικό!

    Συμπέρασμα

    Ο ερχομός του Samsung Galaxy S6/Edge για τη Samsung αποτελεί το έναυσμα για την ευρεία διάθεση του πρώτου smartphone με Edge οθόνη (το Note Edge ήταν «πειραματικό» project), κάτι που σίγουρα απευθύνεται σε «ψαγμένους» χρήστες, early adopters που θέλουν μόνο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα κινητά τους.

    37651_1428759457-full

    Με εντυπωσίασε η κρυστάλλινη Super AMOLED οθόνη και η φωτεινότητά της, το πανάλαφρο TouchWiz, η δυνατότητες παραμετροποίησής του, η πλήρης απουσία bloatware, η άπλετη ισχύς και η συνολική εμπειρία χρήσης του Edge σαν συσκευή. Η κάμερα παίρνει άριστα σε κάθε τομέα, τόσο στην ευχρηστία – απλότητα των μενού στο HUD, όσο και το τελικό αποτέλεσμα (φωτογραφίες, videos) που είναι εξαιρετικό χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις από τον χρήστη.

    Τόσο το S6 όσο και το S6 Edge, αποτελούν το μεγάλο – κερδισμένο- στοίχημα των Κορεατών στον τομέα της ποιότητας κατασκευής, ενώ και στην στιβαρότητα/αξιοπιστία οφείλω να τους δώσω πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι τα πιο ποιοτικά smartphones της Samsung και σίγουρα μεταξύ των κορυφαίων στην αγορά (αν όχι τα κορυφαία). Στις επιδόσεις και τα δύο αφήνουν πίσω τον ανταγωνισμό – με διαφορά για την ώρα- ενώ μόνο τα καλύτερα έχω να πω για τις multimedia δυνατότητες, την πληρότητα των ασύρματων τεχνολογιών που θα βρείτε στα ενδότερα, την εξαιρετική πιστότητα ήχου τόσο στο ακουστικό όσο και στο (έστω) μονοφωνικό ηχείο της συσκευής!

    37601_1428759312-full

    Αν όλα τα παραπάνω σας έκαναν να λατρέψετε το Samsung Galaxy S6 Edge των 900+€ περίπου αλλά το πορτοφόλι σας διαμαρτύρεται, τότε ακούστε τη συμβουλή μου: Ξεχάστε το (για την ώρα τουλάχιστον) και αποκτήστε το «απλό» Samsung Galaxy S6, με σαφώς πιο χαμηλή τιμή και όλα τα καλούδια του Edge. Αφήστε την Edge οθόνη στους λάτρεις των extreme – πανάκριβων – smartphones ή εν τέλει σε εκείνους που αδιαφορούν για τιμές και έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν υπερβολικά πολλά χρήματα για να το αποκτήσουν.

    Άλλωστε με τιμή 150 ευρώ κάτω από το Edge, το Samsung Galaxy S6 είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο κινητό της αγοράς… κερδίζοντας επιπλέον πόντους με την σαφώς πιο φιλική τιμολόγησή του – σε σχέση με το Edge μοντέλο πάντα.

    Ποτέ δεν περίμενα να το πω αυτό για Samsung Galaxy μοντέλο, αλλά με το Galaxy S6/Edge στα χέρια μου αυτή την στιγμή, μου βγαίνει αυθόρμητα: Μπράβο Samsung! 

    Σημείωση: το review δημοσιεύθηκε αρχικά στο www.myphone.gr από το συντάκτη. 

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles