23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Tab 3 7.0”: Η αντεπίθεση των φθηνών tablets!

    Αυτό δείχνει η αγορά…όλο και περισσότερες επιλογές εμφανίζονται σε “low-budget” κατηγορία τιμών, από τα 200 € και κάτω δηλαδή. Το κοινό θέλει tablets, έχει βρεί χρήση γι’αυτά, τα χρειάζεται παράλληλα με το smartphone του, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι διατεθιμένο να ξοδέψει υπέρογκα ποσά για να τα αποκτήσει. Έτσι, μοιραία το ενδιαφέρον μας στρέφεται στα οικονομικά μοντέλα και το κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Πριν λίγες μέρες είδαμε το Smart Tab III της Vodafone που μάλιστα κοστίζει ακριβώς όσο και το Galaxy Tab 3 της Samsung, για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω. Θα αναδείξει νικητή αυτή η μάχη;

    (Πατήστε στις εικόνες για πλήρες μέγεθος)

      galaxytab34

    galaxytab31

    Από την πρώτη στιγμή ο χρήστης καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με ένα προϊόν της Samsung και της σειράς Galaxy. Το γνωστό, λευκό, glossy πλαίσιο με το ασημί περίγραμμα, το λευκό πλαστικό κάλυμμα του πίσω μέρους, ένα οικείο κεντρικό πλήκτρο και η ικανοποιητική συναρμογή στην οποία έχουμε συνηθίσει, είναι όλα εδώ. Το βάρος της συσκευής ανέρχεται στα 306 γραμμάρια, στο μέσο όρο της κατηγορίας του, ίσως και λίγο ελαφρύτερο, οι διαστάσεις του, όμως, είναι αναμφίβολα μικρότερες απο το συνηθισμένο, καθιστώντας το μια από τις πιό compact και λεπτές επιλογές μεταξύ του ανταγωνισμού. Το Galaxy Tab 3 είναι ένα καλαίσθητο και βολικό tablet που θα πάρετε μαζί σας πολύ εύκολα, άλλωστε μιλάμε για μοντέλο με οθόνη 7 ιντσών.

    galaxytab33galaxytab35

    Στο εμπρός μέρος βρίσκουμε επίσης δύο capacitive πλήκτρα αφής (δεν φωτίζονται, δυστυχώς) και στην πάνω μεριά τον αισθητήρα φωτός και την εμπρόσθια κάμερα. Τα πλήκτρα έντασης και ενεργοποίησης εντοπίζονται στη δεξιά πλευρά της συσκευής και απλά θα θέλαμε να εξέχουν λίγο περισσότερο και να παρέχουν καλύτερο feedback, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει το 3,5” jack. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε τη micro-USB θύρα με δυνατότητα MHL (μπορεί να γίνει και TV-Out μέσω του ειδικού καλωδίου) και δύο ηχεία εκατέρωθέν της, στην αριστερή πλευρά την υποδοχή της microSD με το καπάκι της ενώ, τέλος, στο πίσω μέρος υπάρχει μόνο η 3,15 MP κάμερα, χωρίς φυσικά φλας.

    Οθόνη, hardware, επιδόσεις

    Η οθόνη είναι μια απλή 7άρα TFT LCD με την απόλυτα ελάχιστη ανάλυση των 600 x 1024 pixels, κοινώς μη περιμένετε θαύματα. Έχει καλή χρωματική απόδοση, επαρκή φωτεινότητα και θα σας καλύψει αν δεν έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτήν. Η αλήθεια είναι πως μικρές διαφορές έχει από ένα αντίστοιχο IPS panel αυτής της κατηγορίας και στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα το αντιληφθείτε καν. Μικρό παράπονο έχουμε από τη ρύθμιση της αυτόματης φωτεινότητας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις (κλειστούς χώρους) αποδείχθηκε λιγότερο ευαίσθητη απ’όσο θα έπρεπε. Έτσι, ίσως προτιμήσετε να ρυθμίζετε μόνοι σας το επίπεδο φωτεινότητας, ανάλογα με το χώρο που βρίσκεστε. Ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 8 GB, από τα οποία τα 5,5 GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη, όμως μπορείτε να τον επεκτείνετε έως και κατά 64 GB μέσω της microSD.

    galaxytab36

    Το hardware του Galaxy Tab 3 είναι αυτό που θα περίμενε κανείς για ένα τέτοιο μοντέλο: 1 GB μνήμης RAM και ένας διπύρηνος επεξεργαστής (Marvell) στο 1,2 GHz, συνοδευόμενος από την PowerVR SGX540 GPU. Ένας βασικός συνδυασμός που καταφέρνει να «σηκώσει» το Android 4.1.2 και τις διάφορες εφαρμογές, αλλά δείχνει τις αδυναμίες του όταν «ζορίσετε» τη συσκευή. Με πολλές εφαρμογές στο παρασκήνιο ή/και το τρέξιμο 3D games, είναι εμφανές πως το Tab 3 δεν φτιάχτηκε γι’αυτό το σκοπό και γι’αυτό τοποθετείται σε αυτή την τιμολογιακή κατηγορία. Αν μη τι άλλο μπορείτε να τρέξετε οποιαδήποτε εφαρμογή χωρίς πρόβλημα, αλλά πάντα να θυμάστε ότι οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες και προορίζεται για πιό “casual” χρήση, δεν είναι για τον σκληροπυρηνικό χρήστη. Ενδεικτικά στο AnTuTu είδαμε 12000 βαθμούς, με τον αδύναμο κρίκο να είναι το καθαρό CPU score (integer, float-point).

    Τα Samsung apps είναι παρόντα για να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, ενώ στο software του Tab 3 συμπεριλαμβάνεται και το S-Voice, για όσους αρέσκονται στις (αγγλικές) φωνητικές εντολές. Για όσους αναρωτιούνται αν το tablet διαθέτει υπέρυθρες για λειτουργία ως remote controller, να πούμε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τουλάχιστον στη συσκευή που είχαμε στα χέρια μας, ούτε το σχετικό software (WatchOn) της Samsung. Το Tab 3 μπορεί να γίνει και Wi-Fi hotspot, αν το επιθυμείτε, ενώ διαθέτει και δυνατότητες DLNA και Wi-Fi Direct.

    galaxytab38

    Κάμερα, multimedia, αυτονομία

    Όπως προείπαμε, το Galaxy Tab 3 είναι ένα οικονομικό tablet χωρίς τρομερές δυνατότητες. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει έστω μια κάμερα των 5 Megapixels, στη θέση αυτής των 3,15 MP (autofocus). Φυσιολογικά δεν περιμέναμε εκπληκτικές λήψεις από μια τέτοια κάμερα και έτσι έγινε, οι φωτογραφίες είναι χαμηλής ποιότητας και η παρουσία της είναι καθαρά για μια ώρα…ανάγκης. Μπορεί να κάνει λήψη video 720p στα 30 FPS, και πάλι όμως, μη περιμένετε κάτι το εντυπωσιακό. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα, έχει ανάλυση 1,2 MP.

    Ο ήχος, από την άλλη, αποδίδεται αρκετά ισχυρά και πιστά, χάρη στα δύο στερεοφωνικά ηχεία. Δεν παρατηρήσαμε κάποια αισθητή αλλοίωση ή θορύβους σε υψηλές εντάσεις και η θέση των μεγαφώνων στο κάτω μέρος της συσκευής, αντί για το πίσω, θα βολέψει τους περισσότερους κατά τη θέαση ταινιών, την ακρόαση μουσικής ή το gameplay. Θετικότατη εντύπωση μας άφησε και ο video player του tablet, αφού δεν είχε πρόβλημα να αναπαράγει όλους τους κοινούς τύπους αρχείων video, ανεξαρτήτως ανάλυσης, χωρίς καθυστερήσεις.

    Κλείνουμε με την αυτονομία του Galaxy Tab 3 που οφείλεται στην μπαταρία των 4.000 mAh. Αρκετά μεγάλη για 7άρα συσκευή, εξασφαλίζει πολύωρη χρήση χωρίς επαναφόρτιση, ακόμα και με υψηλή φωτεινότητα και ανοικτό Wi-Fi. Είτε παίζετε games, είτε κάνετε browsing/social networking, εντός ή εκτός σπιτιού/γραφείου, το tablet της Samsung θα βγάλει άνετα 6+ ώρες ενεργοποιημένο, ενώ εντυπωσιακά χαμηλή είναι η κατανάλωση όταν βρίσκεται σε αναμονή. Αφού υπήρχε η δυνατότητα για τοποθέτηση τέτοιας μπαταρίας, χωρίς να επηρεαστεί ο όγκος της συσκευής, ήταν μια ορθή επιλογή του κατασκευαστή, καθώς το ξεχωρίζει θετικά από τις αντίπαλες συσκευές.

    galaxytab37

    Γι’αυτά που προσφέρει, το Galaxy Tab 3 είναι μάλλον λίγο ακριβότερο απ’ότι θα έπρεπε. Με τα ίδια χρήματα υπάρχουν ποιοτικές επιλογές αντίστοιχων χαρακτηριστικών που όμως έχουν και 3G δυνατότητες, ενώ η 3G έκδοση του Tab 3 με υποδοχή microSIM κοστίζει 40-50 € περισσότερα, αν κάποιος το θέλει. Σίγουρα η ποιότητα κατασκευής και το design του δεν βρίσκονται εύκολα με τέτοιο κόστος, όπως και η φίρμα της Samsung, αλλά ομολογουμένως θα μπορούσε να έχει τιμολογηθεί πιό επιθετικά, ή απλώς να έχει υψηλότερη ανάλυση οθόνης, καλύτερη κάμερα, νεότερη έκδοση του Android και λοιπές «λεπτομέρειες» που θα το καθιστούσαν πρώτη μας επιλογή. Αυτό δε συμβαίνει, οπότε θα βρείτε ορισμένες καλές εναλλακτικές στα ράφια των καταστημάτων.

    Το Samsung Galaxy Tab 3 της δοκιμής μας παραχώρησε η αλυσίδα καταστημάτων «Κωτσόβολος», από την οποία και διατίθεται έναντι 199€. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles