18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Gear S2 hands-on: Το smartwatch όπως πρέπει να είναι!

    Χρειάστηκαν σχεδόν 3 χρόνια στην αγορά smartwatches για να “ωριμάσει”. Από τις πρώτες, “φτωχές” σε χαρακτηριστικά συσκευές στα μετέπειτα Android ρολόγια και (επι) τέλους στο Samsung Gear S2, το πρώτο smartwatch για Android που πραγματικά όλοι περιμέναμε.

     

    gear s2 (8) (Large)

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 42.3 x 49.8 x 11.4 mm
    • Βάρος: 47 γρ.
    • Οθόνη: 1,2 sAMOLED (360×360 pixels), Gorilla Glass 3
    • Επεξεργαστής: Exynos 3250 (2-core 1GHz)
    • Μνήμη: 512MB RAM, 4GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC
    • Λειτουργικό: Samsung Tizen OS (Software v.R720XXU2AOJ3)
    • Μπαταρία: 250mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: IP68 spec, αισθητήρας καρδιακών παλμών, αποσπώμενα λουράκια
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: Φορτιστής 0,7A, εναλλακτικού μεγέθους λουράκια, Qi charger

    gear s2 (7) (Large)

    Στα χέρια μας για δοκιμή (ευχαριστούμε τα Public γι’αυτό) είχαμε το “απλό” Gear 2. Υπάρχει τόσο το “Classic” με ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση, πιό “κλασικό” στυλ και δοντάκια στο στεφάνι του, όσο και το 3G μοντέλο που έχει mobile συνδεσιμότητα και GPS. Το Gear 2 έχει αρκετά μοντέρνα εμφάνιση, κατασκευή από ανοξείδωτο ατσάλια και μοντέρνο σχεδιασμό. Το στεφάνι που περιστρέφεται, εμφανισιακά δε φαίνεται να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα του ρολογιού, όμως είναι εκεί και πραγματικά αλλάζει τελείως την εμπειρία με το Tizen OS. Το βάρος είναι αρκετά μικρό και τα λουράκια από συνθετικό υλικό είναι άνετα και βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Με δύο απλές κινήσεις αφαιρούνται και μπορείτε να βάλετε άλλα, της αρεσκείας σας, αλλά μόνο από τη γκάμα της Samsung (ενώ το Gear S2 Classic δέχεται και τα τυπικά λουράκια εμπορίου με πείρο).

    gear s2 (1) (Large)

    Η sAMOLED οθόνη έχει αρκετά υψηλή ανάλυση και μπορεί άνετα να προβάλλει ακόμα και χάρτες πλοήγησης χωρίς πρόβλημα! Πολύ καλή απεικόνιση, διακριτές λεπτομέρειες και από φωτεινότητα μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους, καθώς ακόμα και υπό ήλιο (έστω και… Νοεμβρίου), δε χρειάστηκε να την έχουμε πάνω από το 40-50% της έντασής της. Η συσκευή πληρεί και τις προδιαγραφές IP68, κοινώς είναι πλήρως αδιάβροχη σε βάθος έως 1,5 μέτρου νερού και ανθεκτική σε σκόνη, χώμα κ.λπ. Έτσι, δε θα πάθει τίποτα εκτός αν προσπαθήσετε πολύ. Βοηθά και το Gorilla Glass 3, ενώ το “μειονέκτημα” αυτού είναι πως δεν υπάρχει θύρα microUSB, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα Qi charger (παρέχεται) στο οποίο συνδέεται οποιοσδήποτε microUSB φορτιστής.

    gear s2 (6) (Large)

    Στα δεξιά έχουμε δύο κύρια πλήκτρα, το Home και το Back, τα οποία κάνουν το προφανές. Μπορείτε, πάντως, να προγραμματίσετε το Home ώστε να εκτελεί κάποια συγκεκριμένη λειτουργία, αν πιεστεί δύο φορές (π.χ. να ανοίγει τις πρόσφατες εφαρμογές ώστε να μπορείτε να τις κλείσετε). Η οθόνη αφής έχει εξαιρετική απόκριση αλλά τη διαφορά κάνει το περιστρεφόμενο στεφάνι του ρολογιού. Έχει ιδανικό feedback με μικρά “clicks” και με αυτό κάνετε σχεδόν τα πάντα! Πλοήγηση στα menus, scroll down και scroll up σε οτιδήπότε έχει τη μορφή κειμένου ή σελίδας και διαβάζετε και γενικότερα παρέχει πολύ πιό γρήγορη χρήση σε σχέση με την οθόνη αφής, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ είναι και πιό εντυπωσιακό. Φυσικά, χρειάζεται να έχετε και τα δύο χέρια ελεύθερα για να το χρησιμοποιήσετε ενώ φοράτε το Gear S2, αλλά αξίζει και με το παραπάνω.

    gear s2 (4) (Large)

    Το Gear S2 συνδέεται με οποιοδήποτε Android smartphone (Kitkat 4.4 και άνω), εκτός από αυτά της Samsung και συνεργάζεται σχεδόν αψεγάδιαστα με όλα. Φυσικά η πλήρης εμπειρία χρήσης έρχεται με τα Galaxy smartphones, αλλά η εταιρεία φρόντισε το συντριπτικό ποσοστό των apps και features να λειτουργούν κανονικά και με άλλα μοντέλα smartphones, άλλων κατασκευαστών. Το είδαμε και στην πράξη και μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Η σύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth και η μόνη “φασαρία” είναι στην αρχή, όταν και πρέπει να κατέβουν 3 apps από το Play Store. Έπειτα, όμως, ξεχνάτε ότι υπάρχει! Έχετε ανοικτό το Bluetooth; Συνδέεται. Το κλείνετε; Αποσυνδέεται. Τέλος.

    Διαθέτει επίσης NFC και θα υποστηρίζει το Samsung Pay (αν και όποτε το δούμε στην πράξη και στη χώρα μας) αλλά και Wi-Fi. Τι το κάνει; Μέσω Wi-Fi μπορείτε να συνδεθείτε με γνωστά δίκτυα στα οποία συνδέεται και το smartphone σας, αυτόματα, ενώ μπορείτε να κάνετε απομακρυσμένο συγχρονισμό με το κινητό μέσω Wi-Fi, όταν αυτό είναι εκτός εμβέλειας! Αρκεί να έχετε Samsung account, πάντα. Το διπύρηνο Exynos SoC και τα 512MB RAM είναι υπέρ-αρκετά για τα apps του Gear S2 (που είναι ported από τα αντίστοιχα Google apps είναι ειδικά φτιαγμένα για τα Gear smartwatches, ενώ με 4GB αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να αποθηκεύσετε και media (π.χ. εικόνες) στο S2, καθώς έχει δική του gallery. Σχεδόν 1,5 από τα 4GB είναι δεσμευμένο αρχικά, πάντως.

    gear s2 (5) (Large)

    Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στο interface και την ευκολία χρήσης. Μόλις στρέψετε το ρολόι προς το μέρος σας, το watchface ανάβει για να δείτε ώρα και λοιπά δεδομένα. Μπορείτε να διαλέξετε από δεκάδες διαφορετικά watchfaces για κάθε στυλ, ενώ το καθένα παρέχει και διαφορετικές πληροφορίες πέραν της ώρας (μπαταρία, βήματα, παλμοί κ.λπ.). Σβήνει μετά από όση ώρα έχετε ορίσει εσείς για εξοικονόμηση ενέργειας και, παρ’ότι εξακολουθεί να ανάβει ακούσια με ορισμένες κινήσεις του χεριού (π.χ. στην οδήγηση), είναι βελτιωμένο σε αυτό τον τομέα σε σχέση με τα παλιά Gear. To S Voice επίσης λειτουργεί πολύ καλά, όπως έχουμε συνηθίσει, “ακούγοντας” τις εντολές μας στα Αγγλικά, αν και υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση 2-3 δευτερολέπτων πριν εκτελεστούν, ορισμένες φορές και περισσότερο. Μπορείτε εσείς να ορίσετε με ποιά λέξη ή λέξεις θα “ξυπνά” το Gear S2, όπως π.χ. “Hello Gear”, ή όπως στο μοντέλο της δοκιμής, “Άνοιξε”.

    gear s2 (3) (Large)

    Το Gear S2 δεν έχει μεγάφωνο αλλά μόνο μικρόφωνο. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να δώσετε φωνητικές εντολές ή να ηχογραφήσετε κάτι αλλά δε μπορείτε να αναπαράγετε μουσική και να μιλήσετε στο τηλέφωνο μέσω αυτού. Επίσης δε διαθέτει κάμερα αλλά ευτυχώς οι κατασκευαστές έχουν αντιληφθεί πως δε μας χρειάζεται κάτι τέτοιο σε ένα smartwatch. Ο αισθητήρας παλμών είναι πολύ ακριβής και μπορείτε να ορίσετε την περιοδική μέτρηση, κάθε 5 λεπτά, κάθε μισή ώρα κ.ό.κ. για να καταγράφεται η καρδιακή σας λειτουργία όλη μέρα. Γενικά το Gear S2 είναι ιδανικό για fitness tracking και μπορεί εύκολα να σας δώσει “κίνητρο” να αθλείστε και εν γένει για φυσική δραστηριότητα.

    gear s2 (2) (Large)

    Ενημερώνεστε άμεσα μέσω δόνησης (και αν ορίσετε, ανάβει η οθόνη) για οτιδήποτε: Κλήσεις, SMS, Facebook, Facebook Chat, Viber, e-mails, τα πάντα. Κάποια μπορείτε να τα διαβάσετε, κάποια μπορείτε να τα ανοίξετε στο κινητό και να κάνετε αρχειοθέτησή τους ή να διαγράψετε τις ειδοποιήσεις με απλά swipes προς τα πάνω. Ακόμη και λέξεις μπορείτε να πληκτρολογήσετε στο Gear S2, με δυσκολία βέβαια στο λιλιπούτειο πληκτρολόγιό του, για να ορίσετε τις προεπιλεγμένες, αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε μια απόρριψη κλήσης για παράδειγμα, και άλλα. Ήδη υπάρχουν αρκετά “μεγάλα” apps (CNN, Nike+, Bloomberg, VW κ.λπ.) που δημιουργήθηκαν ειδικά για το Gear S2 και οι δυνατότητές του θα συνεχίσουν να επεκτείνονται.

    Όσο για την αυτονομία, που είναι ο μεγάλος βραχνάς των smartwatches από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα, η 250άρα μπαταρία αρκεί όντως για 2 γεμάτες μέρες χρήσης. Πολύ καλύτερα από μία, αλλά ακόμη μακριά από τις 3-7 που κάποτε περιμένουμε να δούμε. Η φόρτιση με το Qi charger γίνεται γρήγορα και εύκολα, αλλά πρέπει να έχετε μαζί σας τη βάση.

    gear s2 (9) (Large)

    Το hands-on video είναι αποκαλυπτικό και θα σας δείξει όσα δε μπορούν να μεταφερθούν γραπτά, αλλά το συμπέρασμα είναι αυτό: Στα 349€, το Samsung Gear S2 δεν είναι ένα φθηνό smartwatch. Όμως είναι μακράν το καλύτερο όλων, Android Wear και μη, ενώ δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από το ακριβότερο Apple Watch (σαν hardware, οι κάτοχοι iPhone προφανώς και θα απολαύσουν εξ’ίσου το “δικό” τους smartwatch). Και με την περιστρεφόμενη στεφάνη, έκανε ακριβώς όπως έπρεπε αυτό που προσπάθησε (και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε) η Apple με το “Crown”: Να το νιώθουμε αφ’ενός σαν ένα πραγματικό “ρολόι” και αφ’ετέρου να το χρησιμοποιούμε ακόμη πιό εύκολα και άνετα.

    Το Galaxy Gear S2 της δοκιμής μας παρείχε ευγενικά το Public.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles