16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    O παράξενος κύριος Satoshi Nakamoto, δημιουργός του Bitcoin

    Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να ομολογήσουν ότι άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, το έκαναν χρησιμοποιώντας όπλα και αφανίζοντας πληθυσμούς. Σε αντίθεση με αυτούς, ο Satoshi Nakamoto μπορεί να ισχυριστεί ότι άλλαξε τον ρου της ιστορίας του χρήματος, όχι με όπλα, αλλά με κώδικα. Είναι ο δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin και έκανε πραγματικότητα ένα όραμα πολλών αιώνων: τις άμεσες, ενχρήματες συναλλαγές χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

    Ο παράξενος κύριος Satoshi Nakamoto είναι μία «σκοτεινή» φυσιογνωμία. Στους κύκλους των προγραμματιστών που ασχολούνται με τα ψηφιακά νομίσματα, είναι ένας μύθος. Ο ίδιος έχει κάνει πολύ κόπο να διατηρήσει την ανωνυμία του και να παραμείνει άφαντος. Άλλαξε το όνομά του, έχει σταματήσει ήδη από το 2011 να δημοσιεύει στοιχεία για τον κώδικά του στο Bitcointalk, έχει διακόψει κάθε επαφή με το Bitcoin Foundation. Κι όμως, η δημοσιογράφος Leah McGrath Goodman, από το περιοδικό Newsweek τον ανακάλυψε, να ζει σε ένα απομονωμένο μέτριο σπίτι στη νότια Καλιφόρνια.

    Newsweek_cover_nakamoto

    Ο κος Satoshi Nakamoto, παρά το ότι έχει «στην άκρη» Bitcoins αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι πλούσιος. Ζει μόνος, έχει ένα ασημί Toyota Corolla και φαίνεται να ασχολείται με επιμέλεια με τον μοντελισμό τρένων. Έτσι ήρθε σε επαφή μαζί του και η δημοσιογράφος. Αρχικά ως δήθεν μοντελίστρια και η ίδια, ζητώντας του πληροφορίες μέσω email και μετέπειτα διασταυρώνοντας τα στοιχεία του και πηγαίνοντας στο σπίτι του. Η μόνη συζήτηση που είχαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον 64χρονο δημιουργό του Bitcoin, ήταν παρουσία αστυνομικών που ο ίδιος κάλεσε για να υποχρεώσουν τη δημοσιογράφο να φύγει από το σπίτι του.

    Satoshi Nakamoto

    Ο Satoshi Nakamoto, γεννήθηκε στην Ιαπωνία τον Ιούλιο του 1949 σε οικογενειακές συνθήκες που ακολουθούσαν τις αρχές του Βουδισμού. Το 1959, η μητέρα του Akiko χωρίζει με τον πατέρα του, ξαναπαντρεύεται, μετακομίζει στις ΗΠΑ και παίρνει μαζί της και τους τρεις γιούς της. Ο νεαρός Nakamoto τελειώνοντας το κολέγιο, ξεκινά να εργάζεται στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην Hughes Aircraft. To βιογραφικό του δεν είναι ιδιαίτερα αναλυτικό. Μπορεί να απαριθμεί διάφορες εταιρείες σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιογράφο η πρώην σύζυγός του και ο αδελφός του, αλλά υπήρχαν αρκετά απόρρητα projects που είχε αναλάβει. Λέει ο αδελφός του Arthur που, το θεωρεί διάνοια αλλά και «asshole”: «Είναι ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζω που, κατά την διάρκεια της συνέντευξης αποκάλεσε τον συνεντευξιαστή του, ανόητο. Και μετά του απέδειξε ότι ήταν».

    Ήταν όταν τελείωσε το πανεπιστήμιο με πτυχίο στη φυσική, το 1973 όταν κατέθεσε αίτηση σε τοπικό δικαστήριο της Νότιας Καλιφόρνια για να αλλάξει το όνομά του, σε Dorian S. Nakamoto, όνομα με το οποίο υπέγραφε τις επικοινωνίες του με τους υπόλοιπους developers που ασχολήθηκαν με το Bitcoin, αλλά και την πρώτη «ολοκληρωμένη πρόταση» που ανήγγειλε την ύπαρξη και τον στόχο του Bitcoin που κυκλοφόρησε το 2008. Ενώ άλλαξε το πρώτο του όνομα, δεν σταμάτησε ποτέ να χρησιμοποιεί το Satoshi στην καθημερινότητά του, επιλέγοντας το επίσημο πια όνομά του μόνο για την αλληλογραφία ή τις δημόσιες υποθέσεις του. Γι αυτό και άλλωστε είχαν ξεκινήσει πολλές δημοσιογραφικές έρευνες για να τον εντοπίσουν και κανείς μέχρι τώρα δεν το είχε καταφέρει. Μπορείτε να διαβάσετε την αρχική «παρουσίαση» του Bitcoin που υπογράφει ο Sakamoto, εδώ.

    Σύμφωνα με μία από τις κόρες του, είχε απολυθεί τουλάχιστον 2 φορές από τις δουλείες του μέσα στην δεκαετία του 1990. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου για το σπίτι τους και η τράπεζα να προχωρήσει σε κατάσχεση. Αυτό ίσως ήταν και η αφορμή για την δημιουργία του Bitcoin, ενός νομίσματος που καταργεί τα πιστωτικά ιδρύματα. Σε συνδυασμό με την φιλελεύθερη ιδεολογία του και την αντίδρασή του ενάντια σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύουν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες, και η αντίδραση στην επιρροή που ασκούν οι «ισχυροί», ο παράξενος αυτός άνθρωπος, παρότρυνε τα έξι παιδιά του να είναι αυτόνομα και να μην εξαρτώνται από κανέναν.

    Σύμφωνα και με δηλώσεις των developers που ασχολήθηκαν με το project Bitcoin μέσα στα χρόνια και είχαν αλληλογραφία και μόνο μαζί του, ο Satoshi Sakamoto είναι ένας παράξενος άνθρωπος. Δεν απαντά στο τηλέφωνο. Δουλεύει μόνος του. Έγραψε τον κώδικα για το Bitcoin μόνος του. Σε καμία από τις ηλεκτρονικές συνομιλίες του με τους developers δεν αποκάλυψε προσωπικά του στοιχεία. «Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που θα μπορούσες να κάνεις ένα τίμιο λάθος, να σε αποκαλέσει ηλίθιο και να σταματήσει να μιλά μαζί σου», λέει ο Gavin Andresen, lead developer του Bitcoin. Συνεργάστηκε πολλούς μήνες με τον Sakamoto χωρίς να τον έχει συναντήσει ποτέ. Χωρίς να έχει ακούσει τη φωνή του ποτέ.

    Κι όμως, αυτός ο παράξενος άνθρωπος που εντόπισε η δημοσιογράφος του Newsweek, αλλά ποτέ δεν του πήρε συνέντευξη γιατί δεν θέλει να εξαργυρώσει τον μύθο και τον πλούτο που του έχει επιφέρει η επινόησή του, είναι ο δημιουργός του Bitcoin. Του ψηφιακού νομίσματος που ακυρώνει οτιδήποτε γνωρίζει η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες, ως τραπεζική πίστη. Και παρά την προσπάθεια πολλών να το εξηγήσουν με όρους σύγχρονης οικονομίας, το Bitcoin αποτελεί ένα εργαλείο για την απελευθέρωση των ανθρώπων από όλες εκείνες τις δεσμεύσεις που έχει προκαλέσει το τραπεζικό σύστημα, σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και επίπεδο κοινωνίας.

    Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ο παράξενος κος Satoshi Νakamoto, ο δημιουργός του Bitcoin, έχει κερδίσει την θέση του σε ένα πάνθεον, με συντρόφους τον Vint Cerf, ή τον Tim Berners-Lee. Και παρά το γεγονός πως ενθουσιαζόμαστε που μάθαμε την ιστορία του, ελπίζουμε η ιστορία αυτή να μην οδηγήσει τον παράξενο και πανέξυπνο αυτό άνθρωπο, να χάσει την ιδιωτικότητα που έχει επιμεληθεί τόσα χρόνια.

    Διαβάστε το ρεπορτάζ της Leah McGrath Goodman, στο Newsweek, εδώ.

    (hat tip to Asteris)

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles