21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Το κλείσιμο του Silk Road 2.0 και η μεγάλη επιχείρηση FBI και Europol ενάντια σε σελίδες του Dark Web

    Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου το FBI έκλεισε το Silk Road, τη μεγαλύτερη online αγορά διακίνησης ναρκωτικών και όπλων στο Dark Web, υπό τη “σκέπη” της ανωνυμίας του δικτύου Tor, πέτυχε να να κάνει το ίδιο και με το διάδοχό του. Το FBI, με τη συνεργασία ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η Europol, κατάφερε να κλείσει και το Silk Road 2.0, συλλαμβάνοντας τον θεωρούμενο ως ιδρυτή του, Blake Benthall, στο San Francisco.

    silkroad-shutdown

    Ο Benthall κατηγορείται για εγκλήματα συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, της ηλεκτρονικής πειρατείας, της εμπορίας πλαστών ταυτοτήτων και του ξεπλύματος χρήματος. Το FBI εκτιμά ότι η σελίδα ξεκίνησε από έναν συνεργάτη του “Dread Pirate Roberts” (Ross Ulbricht), του άνδρα δηλαδή που ίδρυσε την αρχική σελίδα και είχε συλληφθεί πέρυσι, αλλά ο Benthal ανέλαβε τον έλεγχό της στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

    Ποιος είναι ο Blake Benthall; Δε γνωρίζουμε πολλά για την ταυτότητά του, ωστόσο είναι 26 ετών, με το Business Insider να έχει επισημάνει πως μία Facebook page γι’ αυτόν τον αναφέρει ως software engineer του Space X του Elon Musk (με την εταιρεία να επιβεβαιώνει αργότερα ότι έχει εργαστεί εκεί, αλλά στο παρελθόν), ενώ το twitter profile του γράφει ότι είναι ένας “rocket scientist, Bitcoin dreamer” με έδρα το San Francisco.

    Όπως και το πρώτο site έτσι και το Silk Road 2.0, χρησιμοποιούσε το δίκτυο Tor που “πρεσβεύει” την προστασία της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να κρύψει τις “ρίζες” και τους διαχειριστές του, αλλά το FBI, με τη βοήθεια ενός μυστικού πράκτορα, κατάφερε να διεισδύσει στο προσωπικό υποστήριξης του site και να επικοινωνήσει άμεσα με τον άνθρωπο που κρυβόταν πίσω από αυτό. Πώς, ακριβώς, το πέτυχε αυτό; Ένα thread του Reddit αποκάλυψε τον τρόπο: Σύμφωνα, λοιπόν, με την καταγγελία (εδώ το PDF), κατάφεραν να βρουν και να κάνουν image τον server που φιλοξενούσε το site του SR2 και, ενώ αυτό είχε επιτευχθεί, ένα αίτημα υποστήριξης έφτασε, ζητώντας από τους hosts να μην κάνουν reboot το μηχάνημα. Τότε, το FBI έλαβε τα logs από το Gmail account που έστειλε το αίτημα και κατάφερε να συνδέσει την IP address του Benthall με το δίκτυο στο ξενοδοχείο που διέμενε. Έως ότου καταφέρουν να τον εντοπίσουν, εκείνος συνέχισε να “τρέχει” τις επιχειρήσεις του και, εν τω μεταξύ, όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε, είχε εξαργυρώσει 273.626 δολάρια, σε Bitcoins ώστε να δώσει μία προκαταβολή για την αγορά ενός… Tesla Model S.

    jeeves-privacy

    Η αποκάλυψη του Silk Road 2.0, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν η “κορυφή του παγόβουνου”, καθώς το FBI και η Europol αποκάλυψαν πληροφορίες για μία “παγκόσμια δράση” ενάντια σε παρόμοιες darknet αγορές, οι οποία βρισκόταν σε εξέλιξη για μήνες. Οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν συνολικά ήταν αρκετές, με την Telegraph να αναφέρει πως έξι Βρετανοί συνελήφθησαν για συμμετοχή τους στο Silk Road 2.0, ενώ, σύμφωνα με την Europol, κρατούνται και 17 ακόμη άτομα που τρέχουν marketplaces σε 16 χώρες. Η επιχείρηση “Operation Onymous” είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση 410 κρυμμένων υπηρεσιών που προσέφεραν παράνομα ναρκωτικά και όπλα προς πώληση, συνολικής αξίας πάνω από 800.000 ευρώ σε Bitcoin και περί τις 200.000 ευρώ σε μετρητά και ναρκωτικά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και κάποια ιδιαίτερα γνωστά στο Dark Web sites, όπως τα Cloud 9, Hydra, Pandora και ακόμη περισσότερα. Τα sites χρησιμοποιούσαν το Tor για την ανωνυμία των υπηρεσιών τους, αλλά βρέθηκαν εκτεθειμένα χωρίς να αποκαλυφθεί ο τρόπος, σε μία εποχή, βέβαια, που ολοένα και περισσότεροι δε θεωρούν το Tor ασφαλές ως προς την ανωνυμία των χρηστών του.

    silkroad-reloaded

    Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μέσα σε μερικές ώρες από το “takedown” του Silk Road 2.0, εμφανίστηκε στο Dark Web ένα “Silk Road 3 Reloaded”, το οποίο, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα… υπάρχον drug bazaar που άλλαξε το όνομά του ώστε να εκμεταλλευτεί το “hype” από τις συλλήψεις και πριν ονομαζόταν Diabolus Market.

    Όπως σημειώνει, πάντως, στο Gizmodo, ένας deep web vendor που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Carlos Lopez, το μέλλον των Darknet drug deals ίσως πλέον να πρέπει να στοχεύσει στο peer-to-peer commerce, ώστε να είναι πιο δύσκολο για τις αρχές να καταρρίψουν ένα αποκεντρωμένο P2P ηλεκτρονικό κατάστημα.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles