21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι το Sony Xperia Tablet Z: με… αντοχή και στιλ


    20130522_114452
    Το να κρατάς στα χέρια σου το λεπτότερο 10ιντσο tablet επιδόσεων στον κόσμο, σχεδιασμένο από την Sony μάλιστα, δεν είναι δα και λίγο πράγμα. Πρόκειται για μια συσκευή ορόσημο για τους τεχνικούς της Sony, που… έβαλαν τα δυνατά τους να κάνουν το… κάτι παραπάνω σχεδιαστικά αλλά και στον τεχνικό τομέα, δανειζόμενοι πάρα πολλά στοιχεία από τη φετινή ναυαρχίδα τους, Xperia Z.

    Είναι όμως το πολύ κομψό, λεπτό και… αδιάβροχο Xperia Tablet Z τόσο αξιόλογο (και προσιτό) ώστε να κοιτάξει στα μάτια τον βασιλιά των tablets (iPad) και τις λοιπές πολύ δυνατές προτάσεις στην κατηγορία των 10ιντσων μοντέλων;

    Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς και σε άλλα που σίγουρα θα έχετε αυτές τις στιγμές, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στην συγκεκριμένη παρουσίαση.

    Εμφάνιση, οθόνη και διαστάσεις

    Δε χρειάζεσαι ζυγαριά για να καταλάβεις πόσο ελαφρύ και λεπτό είναι το συγκεκριμένο tablet, που ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του «OmniBalance» design της Sony: Ισορροπία και συμμετρία, που επιτυγχάνεται με όσο το δυνατόν λιγότερες αισθητικές επεμβάσεις. Πρακτικά, το hardware «εξαφανίζεται», επιτρέποντας στον χρήστη να απολαύσει το περιεχόμενο. Αυτό γίνεται εμφανές από το πρώτο άγγιγμα, την πρώτη επαφή που λέμε στον χώρο μας, με την αίσθηση πολυτέλειας που αποπνέει να σε συνεπαίρνει. Με πάχος μόλις 6.9 χιλιοστά και βάρος που δεν ξεπερνά τα 495 γραμμάρια, καταφέρνει να είναι 150 γραμμάρια ελαφρύτερο από το αλουμινένιο iPad 4th gen, χωρίς να υστερεί σημαντικά σε ποιότητα κατασκευής.

    Φυσικά δε θα βρείτε μέταλλο (αλουμίνιο π.χ.) στην κατασκευή του, ούτε έντονες διαφοροποιήσεις στον σκελετό του. Είναι τόσο minimal σχεδιασμένο που δείχνει «μυστηριώδες», με μαύρο ματ αντιολισθητικό υλικό στην πίσω πλευρά και «πλαστική» οθόνη πολύ καλής ποιότητας, ευκρίνειας και απόκρισης. Ίσως υπερβολικά καλής απόκρισης, θεωρώ, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε παρακάτω.

    20130522_114148

    Τριγμοί, προβλήματα στην συνδεσμολογία και στην γενικότερη κατασκευή του Xperia Tablet Z δεν θα βρείτε. Υπάρχει φυσικά μία ανεπαίσθητη κλίση του tablet όταν το πιάνετε με τα δυο σας χέρια και το… πιέσετε λίγο να λυγίσει, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα μόλις 6.9 χιλιοστά του πάχους του που, πιστέψτε με, κάνουν τη διαφορά. Εκτός από κορυφαίο tablet επιδόσεων άλλωστε, το Xperia Tablet Z είναι τόσο λεπτό και ελαφρύ που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν e-reader εύκολα, τόσο στις διακοπές όσο και σε πιο καθημερινή χρήση, χωρίς να κουράζει τα χέρια σας. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι ανάλογο με το iPad για… αρκετή ώρα (χωρίς τη χρήση θηκών με κεκλιμένη τοποθέτηση) και θα καταλάβετε τι εννοώ.

    Πολλές ιδιαιτερότητες δε θα βρείτε στο συγκεκριμένο μοντέλο, μιλώντας για το σχεδιασμό του πάντα. Μαύρο (αντιολισθητικό) πλαστικό πίσω για να μη γλιστράει όταν το κρατάτε στην… μπανιέρα και διαβάζετε αμέριμνοι, μαύρη οθόνη με bezel στο ίδιο χρώμα για να μην ξεχωρίζει, και ένα ασημί (στο χρώμα) πλαστικό On/Off πλήκτρο στο πλάι, αντίστοιχο με αυτό του Xperia Z. Α σε περίπτωση που ψάχνεστε, τα πλήκτρα ρύθμισης του ήχου κάπου εκεί κοντά πάλι μαύρα είναι, ενώ σε πλήρη παραλλαγή θα βρείτε (καλά κρυμμένο) το audio jack των 3.5 mm δίπλα από το On/Off πλήκτρο και την κρυμμένη θύρα υπερύθρων στο πλάι για την διαχείριση των multimedia συσκευών σας μέσα από το ειδικό app που θα βρείτε στα ενδότερα.

    Εντυπωσιακά κρυμμένες είναι όμως και όλες οι υπόλοιπες υποδοχές της συσκευής, τα ηχεία και το μικρόφωνό του για Skype calls. Βρίσκονται στο πλάι, κάτω από πλαστικό καλής ποιότητας το οποίο όμως δεν θεωρώ ότι είναι ερμητικά κλεισμένο πάνω τους, ώστε να τις προστατεύει επαρκώς από την επαφή με το νερό.

    20130522_114159

    Με λίγα λόγια: Ένα On/Off πλήκτρο στα αριστερά (!) και από κάτω του ένα πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου, είναι τα μόνα χαρακτηριστικά που κάνουν την εμφάνισή τους πάνω στην μαύρη, glossy επιφάνεια της συσκευής. Η τοποθέτησή τους στην αριστερή πλευρά (όπως κρατάμε) της συσκευής κάπως με ξενίζει, αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων είμαστε δεξιόχειρες.

    Το προσπερνώ όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά για να εστιάσω στην απεικόνιση, λεπτομέρεια και ευκρίνεια της οθόνης του Tablet Z, μιας οθόνης αντάξιας του ονόματος της κατασκευάστριας εταιρίας. Μιλάμε για μία LED-LCD 10.1 ιντσών, με ανάλυση 1200×1920 pixels και 224 ppi που για τα δεδομένα της κατηγορίας υστερεί μόνο σε σχέση με την retina οθόνη του iPad 4 gen.

    20130522_114543

    Πολύ φωτεινή σε κλειστούς χώρους, καθρεφτίζει αρκετά σε συνθήκες ημέρας κάτω από το έντονο ηλιακό φως, αλλά προσφέρει κορυφαία απεικόνιση στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που αρέσουν σε όλους μας. Το μαύρο της δεν είναι «βαθύ», είναι όμως πολύ άνετο στο μάτι ειδικά τις βραδινές ώρες, το λευκό της είναι λίγο… χλωμό, ενώ η γενικότερη ψυχρή απεικόνιση των χρωμάτων εμένα προσωπικά με ικανοποίησε. Ειδικά στην αναπαραγωγή video τα πάει περίφημα σε συνδυασμό με τις Mobile BRAVIA Engine 2 και Reality Engine HD, που κάνουν τη διαφορά εκεί που πρέπει: Στις λεπτομέρειες!

    Μοναδικό αρνητικό είναι η σχεδόν αστραπιαία απόκρισή της σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στην πλοήγηση στο mobile Internet με τον Chrome browser) εκεί που κάθε άγγιγμα της κρύβει τον κίνδυνο να πιέσετε κατά λάθος κάποιον σύνδεσμο (link) που δεν πρέπει. Γενικά σε… «φοβίζει» η ταχεία χρήση της κάποιες φορές, αφού εύκολα μπορείς να κάνεις το λάθος και να πατήσεις εκεί που… δεν θες. Προφανώς μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις τα γούστα της και συμμορφώνεσαι σε αυτό που θέλει, οπότε κάνει ένα θαυμάσιο και γρήγορο ντουέτο.

    20130522_114041

    Χαρακτηριστικά, δυνατότητες

    Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα premium tablet που επιχειρεί να «σκοτώσει» τα iPad 4 και Nexus 10 (κυρίως) της mainstream αγοράς, χωρίς να διαθέτει γραφίδα, ούτε δυνατότητες χρήσης σαν τηλέφωνο, ούτε περίεργα gimmicks όπως τα αντίστοιχα των «S functions» της Samsung. Αντιθέτως προσφέρει κάτι που κανένα άλλο δεν διαθέτει: Είναι αδιάβροχο, shatterproof (δηλαδή αντέχει μικρές πτώσεις ή σκληρή χρήση της οθόνης του) ενώ η αντιχαρακτική του επίστρωση υπόσχεται να αντέξει τις πιο περίεργες kinky ενασχολήσεις επάνω της. (Μην ξεχνάτε άλλωστε, είναι IP55/57 certified, πράγμα που σημαίνει αντοχή σε βύθιση στο νερό (1m) για 30 λεπτά, προστασία από υγρασία, σκόνη κλπ.)

    Σε αυτά, πιστέψτε με τα πάει περίφημα. Δεν θα το πάρετε φυσικά για scuba diving αλλά σίγουρα μπορεί να αντέξει βύθιση στο νερό για 30 λεπτά, να το κρατάτε στην άκρη της πισίνας το καλοκαίρι και να μην ανησυχείτε για «μπουγελώματα» ή απλά να το βάζετε κάτω από τη βρύση και… αυτό να συνεχίζει να λειτουργεί αδιαφορώντας για το αν το νερό είναι κρύο ή ζεστό.

    20130522_114256

    Όλα τα παραπάνω τα κάνει περίφημα και μάλιστα, η οθόνη του λειτουργεί ακόμα και όταν είναι πλήρως βρεγμένη ή αν τα δικά σας χέρια έχουν… μουλιάσει φέτος στην παραλία. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε τις θύρες επικοινωνίας του και τα ηχεία του που είναι (σχετικά) καλά προστατευμένα από σκόνη, λάσπη και κάθε τι άλλο και έχετε στα χέρια σας ένα αξιόπιστο tablet που… μπορεί να πάει με θάρρος εκεί που κανένα άλλο του ανταγωνισμού, δεν το σκέφτεται καν.

    Χμμ τι άλλο; Δύο κάμερες διαθέτει το tablet Z και ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων ταμπλετών και οι δύο είναι απλά «συμπαθητικές» στις επιδόσεις τους. Η κύρια, 8άρα (8.0 Mpixels) κάμερα φοράει Exmor φακό, γράφει video full HD με πολύ καλή ευκρίνεια σε χώρους με άπλετο φωτισμό αλλά αρκετό ψηφιακό θόρυβο σε low-ambient light καταστάσεις. Η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 2.2Mpixels αλλά μόνο στα χαρτιά, αφού η χρήση της για Skype video calls είναι καλή μόνο όταν ο περιφερειακός φωτισμός είναι καλός. Για νυχτερινές συνομιλίες, φροντίστε να ανοίξετε το φως στο σαλόνι…

    20130522_114325

    Μιας και μιλάμε για βιντεο-συνομιλίες μέσω Skype, καλό θα ήταν να αναφερθώ στα ηχεία της συσκευής και τις επιδόσεις τους. Είναι δυνατά, πιο δυνατά από αυτά του iPad σίγουρα, αλλά όχι τόσο ποιοτικά όσο θα περίμενε κάποιος από μια εταιρία με παράδοση σε αυτό τον τομέα, όπως η Sony. Προφανώς και είναι αρκετά μικρότερα από άλλα (αφού είναι τοποθετημένα κατά το πάχος της συσκευής (6.9 χιλιοστά δηλαδή)) αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το… βράχνιασμα που ακούγεται κατά την αναπαραγωγή full HD video ή μουσικής. ΟΚ δεν είναι και το καλύτερο home theater για… cinema like αναπαραγωγή ταινιών (μπορείτε όμως να συνδέσετε τα πανάκριβα BeatsAudio ακουστικά σας στο jack των 3.5 χιλιοστών και να πάθετε πλάκα από τον ήχο).

    20130522_111107

    Επιδόσεις – αυτονομία

    Η «δύναμη» της συσκευής αυτής, φαίνεται από την πρώτη ενεργοποίηση του Android OS 4.1.2, εκεί που ο τετραπύρηνος Snapdragon S4 επεξεργαστής @ 1.5GHz και η Adreno 320 GPU τα πάνε περίφημα – έστω και αν πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ταμπλέτες που (θα) φοράνε Tegra 4 και Snapdragon 600/800 SoCs. Σημειώστε επίσης ότι το tablet διαθέτει 2GB μνήμης RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί με τη βοήθεια καρτών μνήμης microSD. Φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει τις τεχνολογίες NFC, Bluetooth 4.0 και Wi-Fi, ενώ τέλος υπάρχει ραδιόφωνο FM, αλλά και θύρα υπέρυθρων για τον απομακρυσμένο έλεγχο οικιακών συσκευών ψυχαγωγίας.

    Οι επιδόσεις του στο AnTuTu είναι απλά συμπαθητικές (20200), ενώ στο Quadrant έπιασε 7858 επιβεβαιώνοντας τα σχόλιά μας για μία «τίμια», δυνατή πρόταση η οποία όμως δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει τα… μεγαθήρια.


    Screenshot_2013-05-21-21-45-47.png

    Screenshot_2013-05-21-21-45-52.png

    Screenshot_2013-05-21-20-54-38.png

    Screenshot_2013-05-21-20-52-52.png

    Η συσκευή δεν είναι «vanilla» Android 4.1.2 όπως εύκολα καταλαβαίνετε, αλλά ένα κλασσικό Xperia tablet με το γνωστό UI που όλοι (?) λατρέψατε στο Sony Xperia Z. Lags υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στον αιώνα των αιώνων, αμήν και αυτά φαίνονται στο hands on video που συνοδεύει αυτή την παρουσίαση. Δεν ενοχλούν τόσο, ενώ ευτυχώς δεν είναι τόσο εμφανή στον Chrome browser που βρίσκουμε σαν default μετά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής.

    Screenshot_2013-05-21-18-07-51.png

     

    Screenshot_2013-05-21-18-07-35.png

     

    Screenshot_2013-05-21-18-07-44.png

    Η αυτονομία του αποδείχθηκε εκπληκτική. Η αναπαραγωγή full HD ταινίας του επιτρέπει να φτάσει από 100% σε 1% μπαταρίας σε 8 περίπου ώρες (συνεχούς playback!), η πλοήγηση στο Internet με WLAN διαρκεί περίπου 6 ώρες (!), ενώ αν το αφήσετε σε κατάσταση αναμονής το βράδυ δίπλα σας στο κρεββάτι (π.χ.) θα χάσει 1-2% μπαταρίας μόλις μέχρι το πρωί. Αν σε όλα τα παραπάνω λάβετε υπόψιν ότι αυτή η «άμοιρη» μπαταρία του έχει χωρητικότητα μόλις 6000 mAh (σε αντίθεση με τα 9000 mAh του Nexus 10 και τα 11560 mAh του iPad 4th gen) τότε ίσως εκτιμήσετε περισσότερο την κορυφαία δουλειά των τεχνικών της Sony στην διαχείριση της ενεργειακής του κατανάλωσης.

    20130522_114229

    Συμπέρασμα;

    Ξεκινάμε από τα σημαντικά, που αφορούν την τσέπη μας: Η συσκευή κοστολογείται στα 529€. Φοράει Android 4.1.2 άλλωστε, με την προοπτική για αναβάθμιση σε Android 4.2.2 να είναι στο… βάθος του τούνελ ακόμα.

    20130522_114037

    Προφανώς είναι το καλύτερο tablet της Sony (ούτε καν τίθεται θέμα σύγκρισης με το Xperia S της περσινής χρονιάς), ενώ ξεχωρίζει για το πολύ περιορισμένο πάχος (6.9 χιλιοστά) και το βάρος του (495 γρ,) που «ρίχνει» χαλαρά 150+ γραμμάρια στο θηριώδες Apple iPad 4 και περίπου 100 γραμμάρια στο Nexus 10 της Google. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε τις πολύ καλές δυνατότητες του (water-proof, shatter-proof, dust-proof), την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (αν και λυγίζει σχετικά εύκολα εξαιτίας των 6.9mm) και την κορυφαία αυτονομία και έχετε μια ιδέα για το τι μπορεί να σας προσφέρει. Πρόκειται για μία συσκευή που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους fans της εταιρείας ενώ θεωρείται πιθανό ότι θα της προσθέσει νέους φίλους.

    Related Articles

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles