16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Sony Xperia XA Hands-On Review “To hit του φετινού καλοκαιριού”!

    Η Sony πριν από μερικούς μήνες αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία των συσκευών της, ενοποιώντας κάτω από το Xperia X brand όλα τα νέα μοντέλα της. Μία κίνηση η οποία δεν είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και “πρακτικό”, καθώς οι συσκευές της οικογένειας X φέρουν μία σειρά από ενιαία “premium” χαρακτηριστικά. Τα smartphones της οικογένειας X παρουσιάστηκαν για πρώτη φόρα στο φετινό MWC της Βαρκελώνης και στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά στις αρχές του καλοκαιριού. Μετά λοιπόν από το Sony Xperia X που άνοιξε ουσιαστικά πρώτο τον χορό, τη σκυτάλη παραλαμβάνει το Xperia XA, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για την value for money πρόταση της οικογένειας των X smartphones. Για να δούμε ποιες είναι οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει…

    Xperia XA (6)

    Μέταλλο και premium στυλ!

    Όπως συνέβη και με την περίπτωση του Xperia X, έτσι και εδώ το σχεδιαστικό team της Sony έχει δώσει ξεχωριστή βαρύτητα στο design. Διακριτικές λεπτές γραμμές, όμορφες καμπύλες στις άκρες, compact φιλοσοφία και φυσικά το full μεταλλικό περίβλημα αποτελούν τα μεγάλα ατού του Xperia XA, σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση του. Οι διαστάσεις της συσκευής ανέρχονται στα 143.6×66.8×7.9 mm και το βάρος της ανέρχεται στα 137 γραμμάρια και σε συνδυασμό με το 5ιντσό display καθίσταται σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά “συμμαζεμένη” συσκευή, η οποία επιτρέπει την πολύωρη χρήση χωρίς να κουράζει. Παράλληλα, η unibody φιλοσοφία εξασφαλίζει στιβαρό χαρακτήρα και υψηλά επίπεδα αντοχής.

    Xperia XA (9)

    Xperia XA (1)

    Παρατηρώντας την τοποθέτηση των πλήκτρων ελέγχου, εδώ δεν υπάρχει κάτι το πρωτότυπο σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα που φέρουν το Sony brand. Έτσι λοιπόν στην δεξιά πλευρά του Xperia XA θα βρείτε το χαρακτηριστικό στρογγυλό power/lock button, τα volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, όπως επίσης και το πάντοτε χρήσιμο shutter button, το οποίο βοηθάει στην ταχύτερη λήψη φωτογραφιών. Η αριστερή πλευρά της συσκευής “φιλοξενεί” την υποδοχή για την εισαγωγή της Nano-SIM και της microSD, ενώ στο επάνω τμήμα υπάρχει το κλασικό audio input jack για την εισαγωγή των ακουστικών/hands-free και στην κάτω πλευρά μπορούμε να διακρίνουμε το ηχείο, καθώς επίσης και την MicroUSB port για τη φόρτιση και για την  μεταφορά δεδομένων.

    Xperia XA (3)

    Για μία ακόμη φορά, μία συσκευή της Sony παίρνει άριστα στον τομέα του design, καθώς συνδυάζει όμορφη εμφάνιση, μοναδική αντοχή και premium φιλοσοφία, αποδεικνύοντας ότι η ιαπωνική εταιρεία γνωρίζει πως να κατασκευάζει smartphones που διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους.

    Δυναμικές επιδόσεις

    Το design είναι σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του Xperia XA, παρόλα αυτά η mid-range πρόταση της Sony επιφυλάσσει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις στους users που αναζητούν μία value for money συσκευή. Ξεκινώντας από το display, το Xperia XA φέρει όλη την ποιότητα που χαρακτηρίζει τις οθόνες των smartphones της Sony. Καλές γωνίες θέασης, εξαιρετικά “ζωντανοί” χρωματικοί τόνοι και πολύ καλό screen-to-body ratio με την οθόνη να καταλαμβάνει το 71,8% του σώματος της συσκευής. H ανάλυση του 5ιντσού display ανέρχεται στα 720p (1280×720 pixels) και η πυκνότητα των pixels αγγίζει τα 294ppi, ενώ επιπλέον η οθόνη φέρει αντιχαρακτικό γυαλί που προφυλάσσει από τις ενοχλητικές γρατσουνιές.

    Xperia XA (5)

    Προχωρώντας στα ενδότερα της συσκευής, το octa-core Helio P10 chipset (με Cortex-A53 CPU χρονισμένη στα 2GHz) σε συνδυασμό με τα 2GB μνήμης RAM δύναται να καλύψει με χαρακτηριστική άνεση ακόμη και τα πιο απαιτητικά καθημερινά tasks. Σε multitasking “αποστολές” δεν διαμαρτύρεται , αν και δεν πρέπει να το “πουσάρετε” πολύ και μπορεί το score του στο AnTuTu να μην βγάζει φωτιές, παρόλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ καλή τιμή του και την ποιοτική κατασκευή του, το Xperia XA σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει. Άλλωστε στόχος είναι να κεντρίσει τον μέσο χρήστη που θέλει να κάνει τη δουλειά του με άνεση και συγχρόνως δεν επιθυμεί να δαπανήσει ένα σκασμό χρήματα για το επόμενο κινητό του.

    Xperia XA UI 2

    Αναλύοντας τα υπόλοιπα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο αποθηκευτικός χώρος του Xperia XA ανέρχεται στα 16GB, αποτελώντας το στάνταρ της κατηγορίας που ανήκει. Παρόλα αυτά, για τους απαιτητικούς που θέλουν το smartphone τους ένα mini-multimedia center (και πάντοτε μία συσκευή της Sony διαπρέπει στην αναπαραγωγή MP3 και videos), η διαθέσιμη microSD slot (μπορεί να δεχθεί κάρτες με χωρητικότητα που φτάνουν τα 256GB) σίγουρα θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους σε storage. Σε ότι έχει να κάνει με τις δυνατότητες συνδεσιμότητας της συσκευής, το Xperia XA ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει:  Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, όπως επίσης Bluetooth 4.1 (A2DP, LE, aptX), GPS (A-GPS και GLONASS), αλλά και NFC. Επιπλέον, η πρόταση της Sony διαθέτει FM Radio, ένα feature που θα ευχαριστήσει τους πιο “παραδοσιακούς”.

    Xperia XA (7)

    Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με το λειτουργικό που “φοράει”, το smartphone της ιαπωνικής εταιρείας δεν θα μπορούσε να μην βασιστεί στο νεότερο λειτουργικό της Google, Android Marshmallow 6.0.1, ενώ παράλληλα το Xperia UI χαρίζει ευχρηστία και υψηλά επίπεδα αισθητικής.

    Xperia XA UI 1

    Xperia UI 3
    Δροσερή καλοκαιρινή πρόταση!

    Παραδοσιακά η Sony έδινε πάντοτε ξεχωριστή βαρύτητα στις κάμερες των smartphones της και η νέα γενιά των Xperia X, δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Αν και η κάμερα του Xperia XA είναι εμφανώς υποδεέστερη από την κάμερα του X, ωστόσο έπρεπε κάτι να “θυσιαστεί” για να μπορέσει η τιμή να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Αν και δεν βγάζει το επαγγελματικό αποτέλεσμα του μεγάλου του αδελφού, αυτό δεν σημαίνει ότι λείπει η ποιότητα που χαρακτηρίζει τους “made by Sony” camera sensors.

    Xperia XA (8)

    Έτσι λοιπόν, το Xperia XA σας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες στα 13MP, οι οποίες υποστηρίζουν phase detection autofocus, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις κλασικές λειτουργίες: geo-tagging, touch focus, face detection, HDR και Panorama, όπως επίσης και video recording στα 1080p (30 fps). Επιπλέον, οι fans των selfie φωτογραφήσεων δεν θα απογοητευθούν σε καμία περίπτωση, καθώς η πρόταση της Sony έρχεται με 8MP κάμερα που υποστηρίζει autofocus, HDR και video recording στα 1080p. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα λεπτομέρειες και τα πλούσια photo features που σίγουρα αποδεικνύουν την “εμπειρία” της Sony στον συγκεκριμένο τομέα. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να αναφερθούμε στην αρκετά καλή ενεργειακή κατανάλωση του Xperia XA, καθώς η πρόταση της Sony με την μπαταρία των 2300mAh να παρέχει περίπου 603 ώρες χρόνο αναμονής και γύρω στις 10 ώρες χρόνο ομιλίας.

    Xperia XA (4)

    Συνοψίζοντας, το Xperia XA ενσωματώνει μία σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία το φέρνουν στις πρώτες θέσεις της μεσαίας κατηγορίας. Η Sony βλέποντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών ύστερα από καιρό τολμάει σε ένα κινητό που μπορεί να φέρει την σφραγίδα του “value for money” (και αυτό το στοιχείο ήταν κάτι που εδώ που τα λέμε έλειπε από την γκάμα της γνωστής εταιρείας). Με κόστος στα 300 ευρώ, το Xperia XA συνδυάζει καλές επιδόσεις, όμορφο design και μία σειρά από ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά που αδιαμφισβήτητα μπορούν να κερδίσουν τον καταναλωτή, μετατρέποντας το Xperia XA στον ιδανικό mobile σύντροφο. Αναμφίβολα, ένα από τα “Hits” του φετινού καλοκαιριού…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles