20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Sony Xperia Z2 tablet hands-on review: Ποιο iPad;

    Το νέο κορυφαίο tablet της Sony παρουσιάστηκε στο MWC της Βαρκελώνης και πρώτοι σας δώσαμε το hands-on review του, τότε. Τώρα, όμως, το έχουμε και στα χέρια μας, έτσι μπορούμε να σας το παρουσιάσουμε αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια. Ιδού το Sony Xperia Z2 tablet!

     Xperia Z2 tablet (6)

    Κατασκευή και σχεδιασμός

    Προτού πούμε οτιδήποτε άλλο, η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ήταν η 16GB, Wi-Fi only, ενώ προφανώς θα υπάρξουν και εκδόσεις 4G/LTE αλλά και 32GB. Το Xperia Z2 tablet είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Z1, αλλά όχι απλά «στα σημεία». Εξωτερικά δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα: Εξαιρετικά λεπτή και ελαφριά κατασκευή (426 γραμμάρια), σε σημείο που απλά…δεν το πιστεύαμε! Μιλάμε για ένα tablet 10.1 ιντσών με πάχος μόλις 6,4 χιλιοστά και «πούπουλο».

    Η πλάτη είναι επενδεδυμένη με μαλακό υλικό, αφήνοντας μια πολύ ωραία αίσθηση στο χέρι, συνδυάζοντας την premium αίσθηση που συνήθως δίνει το αλουμίνιο αλλά χωρίς την ευαισθησία αυτού σε χτυπήματα και γρατζουνιές και με αρκετά περισσότερο grip, τόσο στα χέρια σας όσο και όταν είναι τοποθετημένο σε κάποια επιφάνεια, «ξαπλωμένο» ή «όρθιο». Το περίγραμμα του Z2 tablet αποτελείται από αλουμινένιες λωρίδες που διακόπτονται μόνο στις γωνίες και ακριβώς στο σημείο που βρίσκονται με την πρόσοψη (εκεί διατηρείται το μαλακό υλικό) ενώ όλη την τελευταία καλύπτει ανθεκτικό κρύσταλλο, πάνω από την οθόνη. Τα περιθώρια είναι σχετικά μεγάλα, βέβαια, ούτως ή άλλως όμως ένα 10άρι tablet δεν προορίζεται για χρήση με το ένα χέρι.

    Xperia Z2 tablet (3)

    Xperia Z2 tablet (2)

    Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά κομψό και τρομερό στην αίσθηση tablet, που προσωπικά θεωρώ ό,τι κοντινότερο σε…iPad. Αν, μάλιστα, δεν διατηρούσε η Sony και τον «τετράγωνο» σχεδιασμό στις γωνίες, θα ήταν hands-down το καλύτερο tablet από πλευράς κατασκευής και σχεδιασμού. Προκειμένου να διατηρηθεί η συσκευή αδιάβροχη και στεγανή απέναντι σε σκόνη και χώμα (IP58), παρέμειναν τα καπάκια των θυρών microSD και microUSB στο πάνω μέρος, δίπλα στις υπέρυθρες, στην αριστερή πλευρά τα κλασικά πλήκτρα έντασης και το στρογγυλό power/lock, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε τα dock connection pins και το audio jack. Το Z2 tablet αντέχει στην πίεση και δε λυγίζει εύκολα, χωρίς να επηρεάζεται και η οθόνη όταν το κάνετε, κάτι που διορθώθηκε από το Z1.

    .Xperia Z2 tablet (4)

    Software, hardware και επιδόσεις

    Το Xperia Z2 tablet τρέχει Android 4.4.2, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού και με την πρώτια ματιά, από την επιφάνεια εργασίας, «φωνάζει» Sony. Κλασικά εικονίδια και widgets, τα τρία πλήκτρα αφής στο κάτω μέρος της οθόνης (back, home, recent apps) και το πλήκτρο που οδηγεί στο μενού να βρίσκεται πάνω δεξιά, ακριβώς κάτω από την ένδειξη ώρας/μπαταρίας. Τις ίδιες θέσεις καταλαμβάνουν αυτά και σε portrait mode, όπου γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος της οθόνης και το μήκος της συσκευής.

    Με swipe down από τη δεξιά πλευρά του notification bar έχουμε τα quick toggles, τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε όπως θέλετε, ενώ από την αριστερή κατεβαίνουν τα notifications. Μπαίνοντας στο μενού δε βρίσκουμε πολλές εφαρμογές εκτός των βασικών, συγκεκριμένα το Xperia Care της Sony, το Smart Connect, το Remote Control (ελέω υπερύθρων), το Sociallife και το Sony Select. Επίσης υπάρχει και το Video Unlimited μέσα στο οποίο μπορείτε να βρείτε video περιεχόμενό σας ή να έχετε πρόσβαση online και να κάνετε αγορά περιεχομένου.

    Xperia Z2 tablet menu (2)

    Xperia Z2 tablet menu Xperia Z2 tablet menu 2

    Πάμε στα της οθόνης. Πρόκειται για ένα TFT IPS panel που κάνει χρήση της Sony Mobile BRAVIA Engine 2 και έχει ανάλυση HD 1920×1200 pixels. Σημειώνουμε πως πιθανώς οι τελικές συσκευές που θα φθάσουν στην αγορά να είναι ελαφρώς διαφορετικές από αυτήν που είχαμε, ωστόσο πρέπει να κάνουμε κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις για την οθόνη: Μείναμε ικανοποιημένοι από τη φωτεινότητά της και την ευκρίνεια υπό ήλιο, αλλά και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά για κάποιο λόγο οι αποχρώσεις έτειναν αρκετά προς το κόκκινο, ειδικά όσο περισσότερο μειώναμε τη φωτεινότητα, κάτι που δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση. Ίσως είναι θέμα καλιμπραρίσματος ή ίσως είχαμε συγκεκριμένο μοντέλο με πρόβλημα, αλλά αυτό είδαμε και σας μεταφέρουμε. Επίσης δεν έχει την κορυφαία απόκριση στο άγγιγμα που θα περιμέναμε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει πρόβλημα στη χρήση και κάπου εδώ τελειώνουν οι παρατηρήσεις μας. Από εκεί και πέρα έχει πολύ καλή απόδοση χρωμάτων και contrast, χάρη στη BRAVIA Engine 2.

    Από πλευράς hardware διαθέτει ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή από τη γκάμα της Qualcomm, το Snapdragon 801 chipset με τέσσερις πυρήνες Krait 400 στα 2,3GHz και το κλασικό Adreno 330 GPU. Τις επιδόσεις του συνδυασμού αυτού τις ξέρετε αλλά θα τις δείτε και στα screenshots παρακάτω, όπου υπάρχουν και αποτελέσματα benchmarks. Όσο για τη μνήμη RAM ανέρχεται στα 3GB, υπέρ-αρκετά για ένα κορυφαίο tablet και κάθε απαιτητικό χρήστη. Παρά το ισχυρό hardware και το “optimized” Android KitKat, παρατηρήσαμε πως τα animations και οι διάφορες μεταβάσεις στα menus και το scrolling σελίδων δεν ήταν «fluid», όχι 100% ομαλό δηλαδή, όπως και θα περίμενε κανείς. Το ίδιο είχαμε παρατηρήσει και στις συσκευές που είδαμε στο MWC και ελπίζουμε να μην υφίσταται στις τελικές εκδόσεις που θα πωλούνται στα καταστήματα, καθώς είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από μια τέτοια συσκευή της high-end κατηγορίας.

    Xperia Z2 tablet menu 3

    Xperia Z2 tablet antutu

    Xperia Z2 tablet antutu 2

    Και φυσικά το Xperia Z2 tablet διαθέτει εκτεταμένες επιλογές συνδεσιμότητας και επιπλέον δυνατότητες για να το ξεχωρίζουν από τη «μάζα». Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, NFC, Bluetooth 4.0 με A2DP, microUSB 2.0 (MHL 3), FM Radio με RDS, GPS με GLONASS και τις υπέρυθρες για να το χρησιμοποιείτε ως remote controller. Επίσης μέσω της επιλογής “Xperia Connectivity” μπορείτε πολύ εύκολα να το συνδέσετε με άλλες συσκευές Xperia και όχι μόνο (π.χ. Dualshock 3 controller) για να μεταφέρετε αρχεία ή να το χειρίζεστε εξ’αποστάσεως.

    Τέλος, να αναφέρουμε πως πέρα από tablet, το Xperia Z2 tablet μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κλήσεις ομιλίας αλλά και απoστολή SMS, αν φυσικά έχετε την 4G/LTE έκδοση που δέχεται micro-SIM!

    Xperia Z2 tablet vellamo

    Xperia Z2 tablet vellamo 2

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κύρια κάμερα του Xperia Z2 tablet έχει αισθητήρα 8,1 Mpixels με auto-focus και μπορεί να κάνει λήψη video 1080p στα 30 FPS με HDR. Οι λήψεις της, βέβαια, δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό από πλευράς ποιότητας και λεπτομέρειας, όμως ας μη ξεχνάμε πως κάτι τέτοιο δεν είναι προτεραιότητα σε ένα tablet, οπότε η προσθήκη 8άρας κάμερας είναι υπερ-αρκετή. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 2,2 Mpixels και επίσης κάνει λήψη video 1080p στα 30FPS, καλύπτοντας απόλυτα τις ανάγκες σας για selfies και video-κλήσεις.

    Xperia Z2 tablet (5)

    Από πλευράς ήχου, το Z2 tablet διαθέτει δύο στέρεο ηχεία με τις εξόδους τους στην πρόσοψη, αριστερά και δεξιά της οθόνης, αρκετά διακριτικά ωστόσο. Καθώς είναι αδιάβροχο και στεγανό, το μόνο που φοβόμασταν ήταν η ένταση, ευτυχώς, ωστόσο, είναι σε ανεκτά επίπεδα, αν και όχι ιδιαίτερα υψηλή. Κοινώς μπορείτε να ακούσετε μουσική ή να δείτε ένα video με αρκετά ισχυρό και καθαρό ήχο, αλλά σε περιβάλλοντα με θορύβους, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ακουστικά.

    Η αυτονομία οφείλεται στη μπαταρία των 6000mAh και αφ’ενός είναι εκπληκτικό το πως χώρεσε μια τέτοια μπαταρία σε μια τόσο λεπτή συσκευή, αφ’ετέρου περιμέναμε να του χαρίζει πολλές ώρες χρήσης και αναμονής. Στην πράξη τα καταφέρνει καλά, διατηρώντας το περίπου 7 ώρες σε λειτουργία με streaming video μέσω Wi-Fi και browsing. To θετικό είναι πως διαθέτει το STAMINA mode και άλλες βοηθητικές επιλογές για εξοικονόμηση ενέργειας όταν η μπαταρία «πέσει» αρκετά, έτσι δε θα σας εγκαταλείψει εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης να πούμε ότι μεγάλο ρόλο εδώ παίζει η φωτεινότητα: Αφήστε την στο “auto” και ίσως δείτε και διψήφιο αριθμό ωρών αυτονομίας, αυξήστε την αρκετά και θα δείτε τη μπαταρία να εξαντλείται σχετικά γρήγορα.

    Xperia Z2 tablet

    Ο τίτλος που επιλέξαμε για το review αυτό, δεν ήταν τυχαίος. Όντως το Xperia Z2 tablet είναι ένα από τα πιό καλοφτιαγμένα, ίσως και το κορυφαίο στον κόσμο αυτή τη στιγμή σε κατασκευή, είναι το μόνο που πιάσαμε στα χέρια μας και ξεχάσαμε ακόμη και το…iPad. Όμως πάσχει κάπως από πλευράς software και ομαλής λειτουργίας, ενώ και η οθόνη του δε μπορεί να κοντράρει στα ίσια τη retina της Apple. Με ανταγωνισμό τα Android tablets τα καταφέρνει πολύ καλύτερα και βρίσκεται σίγουρα στο top 5 των «10αριών», έτσι οφείλετε να το συμπεριλάβετε στη λίστα των υποψηφίων σας. Ίσως με το…Z3 tablet να δούμε την τέλεια έκδοση αυτής της συσκευής, του χρόνου.

    Το Xperia Z2 tablet θα ειναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Απρίλιο, σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles