16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Sony Xperia Z3 Compact hands-on review: Μικρό αλλά θαυματουργό!

    Το νέο Xperia Z3 το είδαμε αναλυτικά και μας εντυπωσιάσε, όντας μια ναυαρχίδα άξια του τίτλου της που κοιτά τον ανταγωνισμό στα ίσια…και σε πολλούς τομείς κυριαρχεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες αναζητούν πιό οικονομικές προτάσεις. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα «μικρό» με τα χαρακτηριστικά του «μεγάλου»; Μόνο που στην περίπτωση του Xperia Z3 Compact, δεν έγιναν πουθενά «εκπτώσεις» παρά μόνο στο μέγεθος…πάμε να το δούμε!

    xperia z3 compact (3)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 127,3 x 64,9 x 8,6 mm
    • Βάρος: 129 γρ.
    • Οθόνη: 4,6” IPS (720 x 1280 pixels)
    • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 801 (4-core 2,5GHz Krait 400)
    • Μνήμη: 2GB RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου (microSD έως 128GB)
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.0-A2DP-LE-AptX, NFC, USB v2.0-MHL-Host, GPS-GLONASS (με A-GPS), FM radio
    • Λειτουργικό: Android 4.4.4
    • Κάμερα: 20,7 MPixel, HDR, λήψη 1080p video στα 30/60 FPS, 4K στα 30 FPS, 720p στα 120 FPS, εμπρόσθια 2,2 MPixel
    • Μπαταρία: 2.600mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, αδιαβροχο (IP68), docking pins, fast charging
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής

    xperia z3 compact (2)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Όπως θα περίμενε κανείς, το Xperia Z3 Compact θυμίζει σε πολλά το Z3, ιδιαίτερα από πλευράς εμφάνισης. Γυαλί εμπρός-πίσω, πολλά διαθέσιμα χρώματα (πράσινο,πορτοκαλί, λευκό και μαύρο), μόνο που το αλουμίνιο περιμετρικά έχει αντικατασταθεί από ημι-διαφανή, κυρτά πλαστικά τμήματα. Αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει την ποιότητα κατασκευής και την αίσθηση που αφήνει στο χέρι η συσκευή, ενω η εμφάνιση του matte πλαστικού θυμίζει αλουμίνιο από μακριά και ταυτόχρονα βοηθά και στο grip.

    xperia z3 compact (4)

    xperia z3 compact (6)

    Τα πλήκτρα είναι όλα στη δεξιά πλευρά, το γνώριμο, στρογγυλό power/lock που μας αρέσει, το οποίο όμως είναι ίσως πιό κοντά στο πλήκτρο έντασης απ’ότι θα έπρεπε. Και τα δύο είναι τοποθετημένα στο σωστό σημείο, πάντως. Bonus το πλήκτρο της κάμερας που είναι στο κάτω μέρος της πλευράς και ανοίγει πολύ γρήγορα την εφαρμογή, ακόμα και με τη συσκευή κλειδωμένη, ενώ έχει δύο «σκάλες», κάνοντας focus με λίγη πίεση και λήψη με πλήρη πίεση.

    xperia z3 compact (7) xperia z3 compact (8) xperia z3 compact (9)

    Φυσικά η συσκευή είναι αδιάβροχη, έτσι το πλαστικό διακόπτεται από δύο πορτάκια στην αριστερή πλευρά, τα οποία όμως δε χαλάνε τη «συνέχεια» του τμήματος εκείνου όταν είναι κλειστά. Στο ένα βρίσκεται η υποδοχή της nano-SIM και στο άλλο αυτή τη microSD και η microUSB θύρα. To πάχος και το βάρος του Z3 compact είναι σε χαμηλά επίπεδα και γενικότερα πρόκειται για μια πολύ…”compact” συσκευή που χωράει παντού. Η κάμερα είναι «ένα» με το πίσω μέρος ενώ τα δύο ηχεία βρίσκονται στην πρόσοψη…στο κάτω μέρος θα βρείτε επίσης μια υποδοχή για lanyards ώστε να το χρησιμοποιείτε και να το μεταφέρετε χωρίς κίνδυνο πτώσης. Αδικαιολόγητη η απουσία ακουστικών από τη συσκευασία, πάντως.

    Λειτουργικότητα και hardware

    Όπως είπαμε, η Sony δε ήθελε να στερήσει σχεδόν τίποτα από το Z3 Compact, κατά τη «σμίκρυνση» του Z3. Έτσι, έχουμε άλλο ένα εξαιρετικό IPS panel, αν και με διαγώνιο «μόλις» 4,7 ιντσών, ανάλυσης 720p που είναι αρκετή για οθόνες κάτω των 5 ιντσών. Όπως θα περίμενε κανείς, Triluminos και X-Reality engine είναι εδώ για να προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα απεικόνισης και χρωμάτων, αλλά και φωτεινότητα που επιτρέπει την άνετη χρήση υπό ήλιο. Επίσης, το saturation μπορεί να ρυθμιστεί «με το χέρι» μέσω του μενού.

    xperia z3 compact (5)

    Το Z3 Compact φιλοδοξεί να γίνει το πιό ισχυρό “mini” και δε θα έχει δύσκολο έργο χάρη στο chipset του και τα 2GB RAM, που του προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις, ενώ η επέκταση μέσω microSD των 16GB αποθηκευτικού χώρου ήταν “must”. Το hardware της συσκευής είναι ικανό να «τρέξει» πολύ γρήγορα και ομαλά το Android 4.4 KitKat (που θα αναβαθμιστεί σε 5.0 Lollipop), έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε παραπάνω στον τομέα της ταχύτητας. Ούτε και στον τομέα της συνδεσιμότητας, αφού δε λείπει σχεδόν τίποτα από το Z3 Compact, πέραν της θύρας υπερύθρων και του Cat 6 LTE (που ελάχιστες συσκευές έχουν σήμερα).

    xperia z3 compact antutu xperia z3 compact menu 2 xperia z3 compact menu

    Από πλευράς software, έχουμε το γνωστό interface της Sony «πάνω» από το Android, το είδατε και στο review του Xperia Z3, οι εφαρμογές είναι εδώ, τα λειτουργικά βοηθήματα είναι εδώ, όλα ενισχύουν την άποψη πως το Z3 Compact είναι μια μικρή έκδοση της ναυαρχίδας της εταιρείας, αλλά με το «μικρή»να αναφέρεται καθαρά και μόνο στο μέγεθος.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κάμερα είναι η ίδια των 20,7 MPixel που είδαμε και στο Xperia Z3, χωρίς διαφορές. Έτσι, ό,τι είπαμε για εκείνη ισχύει και γι’αυτή του Z3 Compact, όπως και τα δείγματα λήψεων εικόνων και video. Μπορείτε να τα δείτε εδώ. Πολλές δυνατότητες για το χρήστη με 4K video, slow-motion, 1080p στα 60 FPS, εξαιρετικές φωτογραφίες…μόνο μελανό σημείο οι πανοραμικές λήψεις που υπολείπονται σε ποιότητα, για τον απαιτητικό χρήστη. Ικανοποιημένοι και από την εμπρόσθια κάμερα, ενώ ήδη μιλήσαμε για το shutter button που αφορά την κάμερα και είναι χρήσιμη προσθήκη.

    xperia z3 compact (1)

    Στον τομέα του ήχου, ευτυχώς διατηρούνται τα δύο, εμπρόσθια ηχεία και στο Z3 Compact, έτσι έχουμε stereo ήχο πολύ καλής ποιότητας για μουσική, βίντεο, ταινίες, gaming. Φυσικά, λόγω και της ανάγκης να διατηρηθεί αδιάβροχη η συσκευή, η ένταση δεν είναι τρομερά υψηλή, αλλά θα καλύψει τους περισσότερους χρήστες.

    Κλεινουμε με την αυτονομία, στην οποία συμβάλλει η μπαταρία των 2.600mAh, αυξημένη κατά 300mAh σε σχέση με το Xperia Z1 Compact και μειωμένη κατά 500mAh από το Xperia Z3, το οποίο είναι κορυφαίο σε αυτόν τον τομέα. Το εκπληκτικό είναι ότι η Sony πέτυχε ακριβώς τη «σωστή» χωρητικότητα μπαταρίας, με βάση τη μειωμένη κατανάλωση του Compact λόγω της μικρότερης οθόνης (κυρίως), ώστε και αυτή η συσκευή της να αντέχει πάρα πολλές ώρες μακριά από την πρίζα! Γίνεται το «μικρό» με την καλύτερη αυτονομία που έχουμε δεί, με πάνω από 12 ώρες αναπαραγωγής video σε μέση φωτεινότητα και 7-8 ώρες διαρκούς χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα βγάλει το 24ωρο ακόμα και του πιό απαιτητικού χρήστη, με ενέργεια να περισσεύει για την επόμενη. Απλά εξαιρετικό.

    xperia z3 compact (10)

    Έχοντας γράψει όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι μιλάμε για το κορυφαίο «mini» αυτή τη στιγμή στην αγορά...το μόνο που λείπει από την εξίσωση είναι η τιμή του. Με μόνη διαφορά σε σχέση με το Z3 τη μικρότερη οθόνη (και την ελαφρώς διαφορετική κατασκευή), δεν είναι και παράλογο που κοστίζει μόλις €100 λιγότερα από αυτό, δηλαδή €599. Ωστόσο, στην αγορά μπορεί εύκολα να βρεθεί ακόμα και στα €400, μια τιμή πολύ συμφέρουσα για μια τέτοια συσκευή, αν μπορείτε να παραβλέψετε τη σχετικά μικρή διαγώνιο της οθόνης. Πέραν αυτού, είναι αψεγάδιαστο και δικαίως λαμβάνει τα θετικά σχόλια του Ειδικού Τύπου και των χρηστών.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles