19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Sony Xperia Z5 Compact Hands-On Review: «Ένα μικρό “κτήνος” σε… pocket μέγεθος»!

    H Sony στην IFA 2015 κατάφερε να κλέψει την παράσταση και να συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας παρουσιάζοντας μία τριπλέτα συσκευών που έφεραν το Ζ5 brand. Τρεις διαφορετικές επιλογές (Ζ5 Compact, Z5 και Z5 Premium), οι οποίες και οι τρεις εντάσσονται στο κομμάτι της high-end κατηγορίας και έχουν αρκετές ομοιότητες, αλλά και αισθητές διαφορές. Τα Ζ5 που μία πρώτη γνωριμία μαζί τους είχαμε στην έκθεση IFA 2015, βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι ποιότητας όπως και οι παλαιότερες ναυαρχίδες της Sony, με την έμφαση να δίνεται από την ιαπωνική εταιρεία στα ανθεκτικά και premium υλικά κατασκευής, στις οθόνες υψηλής ανάλυσης (με αποκορύφωμα την Premium έκδοση) και φυσικά την εξαιρετικής ποιότητας κάμερα με αισθητήρα Exmor. To Ζ5 Compact που θα δούμε αναλυτικά στο review που ακολουθεί μπορεί να είναι το «μικρό» της παρέας των Z5, ωστόσο όπως θα δούμε και παρακάτω δεν υστερεί σε δυνατότητες, προσφέροντας μία υψηλού επιπέδου mobile εμπειρία…

    Z5 Compact (6)

    Ανθεκτικό και εργονομικό!

    Η πρώτη εντύπωση που σου αφήνει το Z5 Compact είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone, το οποίο διακρίνεται για τις compact και “μαζεμένες” διαστάσεις του (127x65x8.9 mm και βάρος 138 γραμμάρια). Είναι εμφανές ότι στόχος του σχεδιαστικού team της Sony ήταν να δημιουργήσουν ένα κινητό, το οποίο να μπορεί να χωρέσει παντού, προσφέροντας παράλληλα το maximum της άνεσης στο θέμα του χειρισμού. Πράγματι, το Z5 Compact μπορεί εμφανισιακά να είναι κάπως πιο τετραγωνισμένο από άλλα Xperia phones, παρόλα αυτά είναι στιβαρό και κατασκευασμένο με ανθεκτικά υλικά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φέρει πιστοποιητικό IP68, το οποίο ουσιαστικά προσφέρει αντοχή στο νερό και στη σκόνη (βύθιση μέχρι 1.5 μέτρο και 30 λεπτά κάτω από το νερό σε εργαστηριακό περιβάλλον).

    Z5 Compact (9)

    Πιάνοντας το Z5 Compact στα χέρια μας διαπιστώσαμε ότι ο χειρισμός με το ένα χέρι ήταν κυριολεκτικά παιχνιδάκι με τη μοναδική μας ένσταση να έχει να κάνει με την λεία επιφάνεια στο πίσω μέρος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνει τη συσκευή να γλιστράει λίγο πιο εύκολα από το κανονικό. Ωστόσο, στο θέμα της εργονομίας και της ευκολίας χειρισμού (που ενδιαφέρει άλλωστε και την πλειοψηφία των users), το Z5 Compact είναι Top!Κοιτάζοντας προσεκτικά το μικρό της οικογένειας των Z5 παρατηρούμε ότι στην δεξιά πλευρά υπάρχουν τα volume rockers και το power/lock button, το οποίο επίσης χρησιμεύει και ως αισθητήρας αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπως επίσης και το πάντοτε χρήσιμο shutter button για τη λήψη φωτογραφιών. Στην επάνω πλευρά είναι τοποθετημένο το audio input jack, ενώ στο κάτω τμήμα υπάρχει η MicroUSB θύρα. H slot για τη nano-SIM βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, όπως επίσης και η ιδιαιτέρως χρήσιμη microSD slot. H nano-sim και MicroUSB slots προστατεύονται από ένα ειδικό καπάκι, έτσι ώστε να αποτρέπεται η εισροή του νερού.

    Z5 Compact (1)

    Z5 Compact (10)

    Σε γενικές γραμμές και παρατηρώντας πιο διεξοδικά το Ζ5 Compact καθίσταται σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μία συσκευή, όπου το βάρος δεν έπεσε τόσο πολύ στην εμφάνιση, υιοθετώντας όπως άλλες φορές ένα super slim (αλλά συνήθως εύθραυστο) design, αλλά στον compact σχεδιασμό, στην εξαιρετικά μεγάλη αντοχή και στην τεράστια ευκολία χειρισμού που προσφέρει στον user.

    Αέρινες επιδόσεις!

    Προχωρώντας στα ενδότερα του compact μοντέλου της οικογένειας των Z5, η οθόνη του απεικονίζει για μία ακόμη φορά την θετική παράδοση που έχει δημιουργήσει η ιαπωνική εταιρεία. Το Z5 Compact ξεχωρίζει για το IPS LCD display των 4.6 ιντσών (η οθόνη καταλαμβάνει το 68,9% του συνολικού σώματος της συσκευής) με resolution στα 720p (720×1280 pixels) και πυκνότητα pixels που αγγίζει τα 323ppi. H τεχνολογία Triluminos που αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέντα της Sony σε συνδυασμό με την αναβαθμισμένη X-Reality Engine εκτοξεύουν την οπτική εμπειρία που προσφέρει το compact μοντέλο της οικογένειας Z5. Ολοζώντανα χρήματα, άριστο contrast, εξαιρετικές γωνίες θέασης και υψηλή ευκρίνεια είναι τα στοιχεία εκείνα που σε κάνουν να ξεχνάς ότι έχεις μπροστά σου ένα display στα 720p. Στα παραπάνω προσθέστε ότι η οθόνη του νέου smartphone της Sony διαθέτει ανθεκτικό scratch-resistant glass και ελαιοφοβική επίστρωση.

    Z5 Compact (4)

    Χωρίς αμφιβολία, οι καλές εντυπώσεις που μας άφησε η συσκευή της Sony στα της οθόνης της, λειτούργησαν ως το καλύτερο ορεκτικό για τη συνέχεια, καθώς όπως αποδείχθηκε η συσκευή της Sony ήταν… fast & furious! Η Sony επέλεξε για τα κινητά της οικογένειας Z5 το octa-core Snapdragon 810 chipset της Qualcomm (MSM8994), το οποίο παρά την αρνητική φήμη που το συνοδεύει (και αφορά στα γνωστά κρούσματα υπερθέρμανσης), αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα chipset με αυξημένες δυνατότητες. Μάλιστα, η Sony για να διαλύσει τα όποια δικαιολογημένα σύννεφα καχυποψίας εισήγαγε στην πλακέτα όλων των Z5 ένα dual-pipe design, το οποίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφάει τη θερμότητα που μοιραία βγάζει η συσκευή όταν αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας απαιτητικά και βαριά tasks. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το Snapdragon 810 SoC που υπάρχει μέσα στο Z5 Compact χωρίζεται σε δύο μέρη, σε μία quad-core CPU (Cortex-A53) που είναι χρονισμένη στα 1.5GHz και σε μία quad-core CPU (Cortex-A57), η οποία τρέχει με ταχύτητα στα 2GHz. Όσον αφορά τη μνήμη RAM, η Sony βάδισε στα σίγουρα, καθώς επέλεξε 2GB μνήμης RAM, τα οποία στην κατηγορία των high-end smartphones αποτελούν το «στάνταρ». Επιπλέον, η διαχείριση των γραφικών ανήκει σε μία Adreno 430 GPU, η οποία είναι αρκετά ικανή ώστε να τρέξει απροβλημάτιστα ακόμη και απαιτητικά games με «βαριά» 3D γραφικά.

    Z5 Compact (8)

    To προαναφερθέν tech configuration είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ούτε τώρα αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον πρόκειται να συναντήσετε lag και ενοχλητικά κολλήματα. Τρέχοντας μάλιστα το benchmarking utility της AnTuTu, διαπιστώσαμε ότι το Z5 Compact βρέθηκε σχεδόν σε απόσταση αναπνοής πίσω από τα πιο ισχυρά Galaxy S6 και Galaxy Note 5! Ενδεικτικό είναι ότι το σφαιράτο μικρό smartphone της οικογένειας Z5 κατάφερε να αφήσει πίσω του τα LG G4, όσο και τα HTC One M9, Nubia Z9 Max, One Plus Two και Sony Xperia Z4. Αν και η εμφάνιση του ίσως να ξεγελάει, ωστόσο στον «εσωτερικό του κόσμο» κρύβεται ένα μικρό κτήνος έτοιμο να απελευθερωθεί και να φέρει εις πέρας οτιδήποτε και εάν του ρίξει ο απαιτητικός χρήστης.

    Antutu Z5 Compact 1

    Όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, το Z5 Compact προσφέρει 32GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία αν μη τι άλλο μπορούν να κριθούν ιδανικά σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα για όλες τις κατηγορίες χρηστών (για τους πιο απαιτητικούς βέβαια υπάρχει και η επιλογή της MicroSD card με την εισαγωγή καρτών που μπορούν να φτάσουν τα 200GB).

    Android OS 5.1.1. και στο βάθος… Marshmallow!

    Εάν ανήκετε στους παραδοσιακούς λάτρεις των smartphones της Sony, θα διαπίστωσε λίγες αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με το UI design που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ιαπωνική εταιρεία. Εδώ φυσικά και έχουμε ένα Android Lollipop 5.1.1, ωστόσο πάνω σε αυτό χρησιμοποιείται το γνωστό και δοκιμασμένο Omnibalance design που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια η Sony. Τα extra apps (όπως το Walkman και το Xperia Lounge) προσφέρουν μία πιο άμεση και φιλική νότα στους users, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των διάφορων multimedia αρχείων, το Z5 Compact διαπρέπει. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα του PS4 Remote Play, όπου οι κάτοχοι PS4 μπορούν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους ως ένα είδος δεύτερης οθόνης. Το ευχάριστο ήταν ότι δεν συναντήσαμε το παραμικρό πρόβλημα με την ροή των menus, την σταθερότητα και την απόκριση του OS, καθώς το Lollipop 5.1.1 συνεργάζεται άψογα με την πρόταση της Sony. Επιπλέον, το Z5 Compact ανήκει στις πρώτες συσκευές της Sony που θα λάβουν το Marshmallow update.

    Z5 Compact Sreens

    Z5 Compact Screens 2
    Ολοκληρώνοντας την ανάλυση των τεχνικών δυνατοτήτων του Z5 Compact, το μοντέλο της Sony υποστηρίζει: GSM – HSPA και LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 4.1, αλλά και GPS (με Α-GPS, GLONASS, Beidou). Παράλληλα, διαθέτει NFC, αλλά και τον πάντοτε χρήσιμο ραδιοφωνικό stereo FM δέκτη με RDS. Τέλος, η μπαταρία της συσκευής είναι ιόντων-λιθίου με χωρητικότητα στα 2700mAh, χαρίζοντας περίπου στις 520 ώρες χρόνο αναμονής και παραπάνω από 14 ώρες χρόνου ομιλίας. Ως ιδιαίτερη χρήσιμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λειτουργία fast battery charging, όπου μέσα σε 30 λεπτά μπορεί να φορτιστεί το 60% της συσκευής.

    Φωτογραφίες… αληθινή έμπνευση!

    Είναι γνωστό ότι η Sony έχει συνδέσει την παρουσία της στον κόσμο της mobile τεχνολογίας με μία σειρά από smartphones, τα οποία ξεχωρίζουν για τις φωτογραφικές τους δυνατότητες. Δε χωράει αμφιβολία ότι στον τομέα των mobile φωτογραφίσεων, το όνομα Sony αποτελεί σταθερή αξία. Η κύρια κάμερα των 23MP ενσωματώνει την τελευταία λέξη της mobile τεχνολογίας στις φωτογραφίες, αποτελώντας από τους πιο ισχυρούς camera sensors έχουμε δει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η δουλειά και το οπτικό αποτέλεσμα άλλωστε που βγάζει ο Exmor RS sensor (1/2.3”) θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας από ικανοποίηση! Με ταχύτατο auto-focus (<0.1sec), πεντακάθαρο zoom, τεχνολογία optical image stabilization, phase detection και δυνατότητες για 4Κ recording, HDR, panorama και face detection, η κάμερα του Xperia Z5 Compact είναι βέβαιο ότι θα «εμπνεύσει» τους λάτρεις των mobile φωτογραφήσεων.

    Z5 Compact (5)

    Z5 Compact (7)
    Τεστάροντας την κάμερα της pocket πρότασης της Sony μείναμε απολύτως ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Ζωντάνια στα χρώματα και καθαρότητα στην εικόνα, αλλά και γρήγορη απόκριση και εξαιρετική αντίληψη του φωτός αποτελούν τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις φωτογραφικές δυνατότητες του μικρού Z5 της Sony. Ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το Z5 Compact τα πήγε περίφημα, ενώ ως εξαιρετικής ποιότητας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το video recording με ποιότητα στα (2160@30fps), ενώ και τα υπόλοιπα recodring modes  (1080p@60fps, 720p@120fps) διακρίνονταν για την ποιότητα τους. Φυσικά, όλα τα λεφτά είναι το software, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον user να δημιουργήσει μικρά φωτογραφικά αριστουργήματα. Τέλος, η συσκευή της Sony διαθέτει επίσης μπροστινή selfie cam στα 5.1MP, η οποία μάλιστα τραβάει videos στα 1080p και διαθέτει δυνατότητες για HDR. Δείτε τα videos και τις φωτογραφίες που ακολουθούν για να πάρετε μία καλύτερη γεύση από την πρόταση της Sony…

    Ζ5 Compact Test Photos (11) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (14) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (13) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (6) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (4) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (1) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (9) (Large)

    Ζ5 Compact Test Photos (7) (Large)

    Η ευχάριστη έκπληξη!

    Το pocket-sized Ζ5 Compact μόλις το δεις με την πρώτη ενδεχομένως να μην σου πολυγεμίσει το μάτι, ωστόσο με το που το πιάσεις στα χέρια σου καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με μία ξεχωριστή συσκευή ΑΑΑ ποιότητας και δεν σας κρύβουμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα. Ειδικότερα για τους users, που δεν τους αρέσουν τα smartphones με τα μεγάλα displays, το Z5 Compact μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική επιλογή. Με κάμερα που τα «σπάει», ταχύτητα και μεγάλη αντοχή, το Z5 Compact μπορεί κάλλιστα να ανακηρυχθεί ως ένα must-have smartphone στην κατηγορία των συσκευών που το display τους κυμαίνεται κάτω από τις 5 ίντσες. Εάν μάλιστα ήταν και λίγο πιο οικονομικό (θα στοιχίζει γύρω στα 580 με 600 ευρώ), σίγουρα θα μπορούσε να διεκδικήσει μία θέση στο πάνθεον των best value for money smartphones. Ακόμη και έτσι όμως είναι μία συσκευή που κυρίως λόγω της ποιότητας της, αξίζει τα λεφτά της…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles