16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη εμπορική πτήση του SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η SpaceX και η NASA ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν κανονικότατα με την εκτόξευση του σκάφους Dragon στις 30 Απριλίου και την ιστορική του πρόσδεση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι τελευταίες διαδικασίες που αφορούσαν την ετοιμότητα για πτήση ολοκληρώθηκαν στο διαστημικό κέντρο του Houston, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η αξιολόγηση της αποστολής της SpaceX είναι ένα από τα τελευταία βήματα πριν από την έναρξη των εμπορικών πτήσεων για την αποστολή και παραλαβή φορτίων από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αν και ο ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk ήταν αρκετά προσεκτικός στις δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η πτήση της 30ης Απριλίου είναι μία δοκιμή και τίποτα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη επιτυχία της. «Πιστεύω πως έχουμε αρκετές πιθανότητες επιτυχίες, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά σε μία τέτοια αποστολή».

    Ο πύραυλος Falcon που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση του σκάφους Dragon, έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, όταν ένα παρόμοιο σκάφος Dragon είχε τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη γη. Και οι δύο φορείς όμως, τόνισαν στους δημοσιογράφους πως η πτήση της 30ης Απριλίου είναι μία δοκιμαστική αποστολή. Ο στόχος της είναι να αποδείξει πως το SpaceX μπορεί να εκτοξευτεί, να συναντηθεί με τον διαστημικό σταθμό και να επιστρέψει στη γη. Το σκάφος θα μεταφέρει κάποιο φορτίο και θα παραλάβει φορτίο από τον διαστημικό σταθμό, αλλά τα φορτία αυτά δεν θα είναι αναντικατάστατα σε περίπτωση αποτυχίας της αποστολής.

    Η πτήση αυτή θα δοκιμάσει όλα τα στάδια προσέγγισης, πρόσδεσης και αποκόλλησης από τον διαστημικό σταθμό, στάδια που έχουν ήδη χωριστεί στις 4 μέρες που θα διαρκέσει η αποστολή. Θα ακολουθήσουν άλλες 2 τέτοιες πτήσεις προς τον διαστημικό σταθμό, πριν ξεκινήσουν τα τακτικά δρομολόγια που θα επιτρέπουν την μεταφορά φορτίου αλλά και ανθρώπων, από ιδιώτες.

    Σημειώνεται πως το πρόγραμμα SpaceX υπολογίζεται πως έχει κοστίσει μέχρι στιγμής, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και συμμετέχει οικονομικά σε αυτό η NASA, καθώς έχει αποφασίσει πως χρειάζεται ιδιώτες να αναλάβουν την αρκετά δαπανηρή μεταφορά φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Πηγή: Wired

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles