24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Stephen Hawking. “Οι μέρες μας πάνω στη γη είναι μετρημένες”

    Χθες, σε συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner είχε αποκαλύψει το Breakthrough Starshot, ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να θέσει τα θεμέλια για ένα ενδεχόμενο διαστρικό ταξίδι, περιλαμβάνοντας την κατασκευή διαστημικών σκαφών-νάνων που θα κληθούν να εξερευνήσουν το πλησιέστερο αστρικό σύστημα, το Άλφα του Κενταύρου (δες περισσότερα για το project εδώ).

    To project στηρίζει ο διάσημος κοσμολόγος και θεωρητικός φυσικός, Stephen Hawking, ο οποίος μάλιστα έδωσε το παρών στη χθεσινή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ο λόγος που στηρίζει αυτή την προσπάθεια είναι καθώς πιστεύει ότι οι μέρες μας πάνω στη γη είναι μετρημένες.

    stephen-hawking-world-observatory

    “Η Γη είναι ένας υπέροχος τόπος, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Αργά ή γρήγορα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα αστέρια” σημείωσε ο Hawking, αναφέροντας ότι το Breakthrough Starshot είναι το πρώτο πολύ ενδιαφέρον βήμα σε αυτό το ταξίδι.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Hawking αναφέρεται στο ενδεχόμενο καταστροφής της γης, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν. Σε διαλέξεις του φέτος έχει προειδοποιήσει την ανθρωπότητα για μια επικείμενη καταστροφή, σε μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες χρόνια, με αίτια είτε την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη, είτε ακόμη και τα πυρηνικά και χημικά όπλα που έχουν στα χέρια τους πολλές χώρες. Πιστεύει πάντως ότι το ανθρώπινο γένος θα καταφέρει να επιβιώσει από την καταστροφή, καθώς θα έχει καταφέρει έως τότε να μετοικίσει σε άλλους πλανήτες.

    Φυσικά, το project Breakthrough Starshot χρειάζεται πολλά χρόνια για να μπορέσει να υλοποιηθεί, οπότε αυτή η γενιά μάλλον δεν έχει ελπίδες να μετοικήσει σε άλλα αστρικά συστήματα. Ωστόσο, αν δεχθούμε την άποψη πως η Γη έχει ημερομηνία λήξης, μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας είναι τελικά κάποιοι εκκεντρικοί δισεκατομμυριούχοι όπως ο Milner να επενδύουν χρήματα σε τέτοιες αποστολές…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles