21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ο πιο επικίνδυνος ιός του κόσμου, φορτώθηκε στα συστήματα μέσω USB stick

    Αναφορές του Richard Sale στο ISSSource, βασισμένες σε πληροφορίες που πήρε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι ο περίφημος ιός Stuxnet φορτώθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Natanz, στο Ιράν, από τουλάχιστον ένα Ισραηλινό πράκτορα που είχε τον ιό σε ένα USB stick.
    Από την ανακάλυψη του το 2010, ο ιός Stuxnet έχει καταχωρηθεί στην συνείδηση όλων ως ο πιο εξελιγμένος ιός για υπολογιστές. Ένας πολυσύνθετος και αριστοτεχνικά φτιαγμένος κώδικας που έχει παρεισφρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα. Ο προγραμματισμός του είναι τόσο σύνθετος που οι ερευνητές χρειάστηκαν πολλούς μήνες πριν αντιληφθούν τον σκοπό του ιού αυτού και τον αριθμό των συστημάτων που είχαν προσβληθεί από αυτόν. Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν πως ο ιός είχε συγκεκριμένο αριθμό και είδος στόχων και εστίαζε σε συστήματα SCADA (supervisory control and data acquisition)που είχαν δημιουργηθεί από την εταιρεία Siemens ώστε να παρατηρούν και να ελέγχουν βιομηχανικές διαδικασίες. Ο Stuxnet ολοκλήρωσε την αποστολή του μετά από την καταστροφή συστημάτων φυγοκέντρησης που χρησιμεύουν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Νατάνζ, όπως είχε αποκαλυφθεί από το Wired πέρυσι.
    Οι αξιωματούχοι που έδωσαν τις πληροφορίες στο ISSSource και ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι εξαιτίας της επαφής τους με τις έρευνες, πιστεύουν πως οι πράκτορες προσλήφθηκαν από την οργάνωση Mujahedeen e Khalq (MEK), μία ομάδα Ιρανών αντιφρονούντων με ένα μακρύ ιστορικό ανέντιμης και βίαιης δραστηριότητας που (κατά τις ίδιες πληροφορίες) ήταν υπεύθυνοι για στοχευμένες δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων κατ’ εντολή της Ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Της Mossad. Ο τρόπος που εμφυτεύτηκε ο ιός στα Ιρανικά συστήματα ήταν μέσω του πράκτορα που του δόθηκαν USB sticks με το σύνθετο πρόγραμμα και τα εγκατέστησε σε υπολογιστές στα άδυτα των εγκαταστάσεων του Natanz. Σύμφωνα με το ISSSource, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως ο Stuxnet εξαπολύθηκε στα συστήματα από τον χρήστη, κάνοντας απλά κλικ στο εικονίδιο του ιού στα Windows

    Πηγές: Verge, ArsTechnica, ISSSource

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles