18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Subgraph OS. Το νέο ασφαλές λειτουργικό που “αγάπησε” ήδη και ο Edward Snowden

    Ένα νέο λειτουργικό σύστημα που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων και του Edward Snowden – κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Το Subgraph OS, που έκανε πρεμιέρα σε public alpha έκδοση πριν λίγες ημέρες, θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση σε έναν διαδικτυακό κόσμο όπου η ασφάλεια δεν είναι καθόλου δεδομένη ειδικά μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.

    Subgraph OS

    Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν και να ζουν ελεύθερα είναι να αναπτύξουν μία τεχνολογία που να είναι ασφαλής, δωρεάν, ανοιχτού κώδικα και αξιόπιστη και το Subgraph OS είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του οράματος.

    Είναι βασισμένο στο Debian Linux. διαθέτει το Gnome user interface και υποστήριξη GrSecurity kernel. Σημαντικό ότι έρχεται με χαρακτηριστικά στον τομέα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας που οι δημιουργοί του σημειώνουν ότι είναι προσιτά και σε χρήστες που δεν ασχολούνται με τις ρυθμίσεις και την παραμετροποίηση από μόνοι τους. Μέσω system hardening και σειράς εφαρμογών που περιορίζουν τις δυνατότητες επιθέσεων προσφέρεται ασφάλεια και αυξημένη αντοχή σε attacks, ενώ δίνεται έμφαση και στην ακεραιότητα της εγκατάστασης software packages.

    Το Subgraph OS έρχεται με Full Disk Encryption ενώ διαθέτει πλήρη ενσωμάτωση του δικτύου Tor. Πολιτική του είναι ότι οι ευαίσθητες εφαρμογές μπορούν να επικοινωνούν με το Διαδίκτυο μόνο μέσα του Tor δικτύου, ενώ χρησιμοποιεί την εφαρμογή Metaproxy για τις μεταδόσεις στον έξω κόσμο.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά του ότι δημιουργεί jail cells γύρω από εφαρμογές ώστε να μη χρειάζεται να εκτεθούν online. Έτσι, μπορεί να προστατεύσει το σύστημά σας π.χ. από ένα PDF με malware, καθώς απομονώνει την εφαρμογή προβολής του PDF από το δίκτυο. Περαιτέρω έμφαση δίνεται στον τομέα της ασφάλειας διαθέτοντας μεταξύ άλλων και κρυπτογραφημένη εφαρμογή email μέσω OpenPGP.

    Η beta έκδοση του Subgraph OS υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσει σε έξι μήνες και έως τα τέλη του έτους θα είναι έτοιμο το πλήρες προϊόν.

    Πληροφορίες και δυνατότητες download της alpha release εδώ subgraph.com/sgos/download/index.en.html

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles