16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Survival Capsule. Προστασία από τσουνάμι και λοιπές… φυσικές καταστροφές!

    Το τσουνάμι που χτύπησε τις νότιες ακτές της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του 21ου αιώνα. Ο σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, ο χειρότερος που χτύπησε ποτέ την Ιαπωνία, προκάλεσε ένα τρομακτικό τσουνάμι ύψους 40.5 μέτρων και προξένησε το θάνατο 15.855 ανθρώπων, το τραυματισμό άλλων 6.148, ενώ 2.623 ακόμη και σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι. Ορμώμενη από αυτή τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή, μία εταιρεία που εδρεύει στην Washington δημιούργησε τις Survival Capsules, δηλαδή ειδικά διαμορφωμένες μεταλλικές κάψουλες επιβίωσης (από αλουμίνιο και ατσάλι), οι οποίες προστατεύουν από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλου είδους φυσικές καταστροφές.

    survival-capsule-0

    Σύμφωνα με τον θεμελιωτή της εν λόγω εταιρείας, Julian Sharpe, παρά τα μέτρα προστασίας που είχε λάβει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τελικώς όπως αποδείχθηκε κανένα από αυτά δεν απέδωσε, εξαιτίας της κρατικής αμέλειας σε μία σειρά από τους τομείς της αντισεισμικής προστασίας. Ωστόσο, τα θλιβερά επακόλουθα του τσουνάμι, οδήγησαν τη κυβέρνηση της Ιαπωνίας στο να προχωρήσει στην ενίσχυση της  κρατικής επιχορήγησης σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και παράλληλα να επενδύσουν σε πιο μοντέρνα και ευέλικτα projects αντισεισμικής προστασίας. Κάπου εδώ είναι που η ιδέα της Survival Capsule κέντρισε το ενδιαφέρον των ιαπώνων αξιωματούχων, η οποία έχει σχεδιαστεί από μηχανικούς αεροσκαφών και σεισμολόγους για να προστατεύει τους επιζώντες από τυφώνες, καταιγίδες, σεισμούς και ανεμοστρόβιλους (από όλα τα καλά δηλαδή). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι της Survival Capsule, με το μέγεθος και τη  χωρητικότητα τους να διαφέρει (ένας τύπος της Survival Capsule μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 10 άτομα). Στο εσωτερικό κάθε κάψουλας υπάρχουν θέσεις για τους επιζώντες, ενώ κάθε κάψουλα έρχεται μαζί με πομπό GPS, χώρους αποθήκευσης προμηθειών και ειδικές φιάλες οξυγόνου που επιτρέπουν την  επιβίωση κάτω από το νερό για περίπου 1 ώρα, ενώ κάποια μοντέλα φέρουν ακόμη και solar panels.

    survival-capsule-10

    Αναμφίβολα, μία Survival Capsule μπορεί να κοστίζει ένα πακτωλό χρημάτων και όλοι ευχόμαστε να μην  χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, οι Ιάπωνες έπαθαν και έμαθαν από τις καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι και θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις δυνατότητες της Survival Capsule.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles