24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον του ACTA

    Τις προηγούμενες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για την υπογραφή, και από την Ελλάδα, της συμφωνίας ACTA, της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας που επιδιώκει να καταπολεμήσει την πειρατεία σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Η Ελλάδα, είναι η μία εκ των 22 χωρών της ΕΕ που υπέγραψε δι αντιπροσώπου της την συμφωνία αυτή.

    Η συμφωνία ACTA που υποστηρίζεται από πολλούς ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνιών, αντιμετωπίζεται με πολύ σκεπτικισμό αλλά και έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, καθώς, ως εμπορική συμφωνία περνά με συγκεντρωτικές διαδικασίες και δεν υπόκειται στον λεπτομερή έλεγχο των νομοθετών. Όσοι είναι ενάντιοι στην συμφωνία αυτή, υποστηρίζουν επίσης πως η συμφωνία ACTA «μπερδεύει» την πειρατεία με την αντιγραφή και ποινικοποιεί την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων όταν υπάρχουν ήδη νομοθετήματα και αποφάσεις δικαστηρίων και κρατών που θέτουν μία τέτοια τακτική υπό συζήτηση.

    Η Ευρωπαϊκή ομάδα ακτιβιστών La Quadrature du Net έχει κυκλοφορήσει δήλωση, προτρέποντας όλους να ασκήσουν πιέσεις προς τους βουλευτές και ευρωβουλευτές τους για την καταπολέμηση της συμφωνίας ACTA, πριν την ψηφοφορία που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

    «Λίγες μέρες μετά την Online διαμαρτυρία κατά των νομοσχεδίων S.O.P.A. και P.I.P.A. στις ΗΠΑ, η υπογραφή της ACTA είναι το σύμβολο της καταστρατήγησης της δημοκρατίας καθώς προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές που βλάπτουν την ελευθερία της επικοινωνίας και της καινοτομίας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η άκρως συμβολική υπογραφή δεν είναι το τέλος του δρόμου»

    «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε ενθαρρυντικές διαμαρτυρίες από Πολωνούς και άλλους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει η ACTA στην ελευθερία της έκφρασης, την πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά και στον πολιτισμό και τη γνώση»

    Το La Quadrature du Net δεν είναι το μόνο, βέβαια, που αντιδρά στο ACTA. Πρώτος απ’ όλους δήλωσε την παραίτησή του από υπεύθυνος επιβλέπων για την Συνθήκη ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Kader Arif. Σε μία δήλωση καταπέλτη ο Kader Arif αποκαλλεί τη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας ως «παρωδία» και καταγγέλει την έλλειψη διαφάνειας.

    Τι μπορεί να κάνει κανείς για το ACTA;

    Πρώτα απ’ όλα, είναι ζητούμενο για όλους μας να μάθουμε περισσότερα γι αυτό. Η υπογραφή του δε, δε σημαίνει πως έχει οριστικοποιηθεί. Εξακολουθεί να πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Πριν το ACTA περάσει για ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περνά από διάφορες επιτροπές οι οποίες γνωμοδοτούν γι αυτό, μέσα από μία κοινή αναφορά που εκδίδεται από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

    Το La Quadrature du Net προτρέπει όσους αντιτίθενται στο ACTA να ακολουθήσουν ένα πλάνο ενεργειών:

    • Να ενημερωθούν αναλυτικά για τη συμφωνία και τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά αυτής
    • Να επιλέξουν κάποιον από τους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και να τους τηλεφωνήσουν
    • Ευγενικά, να εκφράσουν την ανησυχία τους.

    Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το website της La Quadrature du Net εδώ, το site του StopActa εδώ αλλά και να παρακολουθείτε το hashtag #ACTA στο Twitter.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles