23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Συστάσεις της ΕΕΤΤ προς τους καταναλωτές για τη θερινή περίοδο

    [Δ.Τ] Με αφορμή τη θερινή περίοδο και με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τον έλεγχο των χρεώσεων, η ΕΕΤΤ συστήνει:

    smartphones-beach

    Για τον έλεγχο των χρεώσεων σε κινητή τηλεφωνία & Internet
    • Ενημερωθείτε αναλυτικά για:
    – τα βασικά χαρακτηριστικά και τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σας,
    – τυχόν αυτόματη λήψη ενημερώσεων και τη δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Internet,
    – τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου πρόσβασης στο Internet μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου σας, καθώς και για
    – τις ισχύουσες χρεώσεις για την πρόσβαση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένων που εφαρμόζουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    • Επιβεβαιώστε ότι η χρήση των υπηρεσιών σας περιλαμβάνεται στο πακέτο που έχετε επιλέξει.
    • Όταν βρίσκεστε κοντά στα σύνορα της χώρας, απενεργοποιείστε την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και «κλειδώστε» τη συσκευή σας στο δίκτυο του παρόχου σας, ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής (roaming).
    • Εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό, επιδεικνύετε προσοχή όταν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet για να αποφύγετε αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής.
    • Επιδείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν επιλέγετε την αυτόματη λήψη ενημερώσεων των εφαρμογών σας μέσω Internet. Ως πρόσθετο μέτρο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την αυτόματη πρόσβαση της συσκευής σας στο Internet και να την ενεργοποιείτε όταν το επιθυμείτε.
    • Όταν κατεβάζετε αρχεία (π.χ. video, downloads από εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) επιδείξτε ιδιαίτερη προσοχή:
    – στο μέγεθος των αρχείων που «κατεβάζετε»,
    – εάν η λήψη των αρχείων πραγματοποιείται μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου σας
    ώστε να μην εξαντλήσετε σε σύντομο χρόνο τα MB του οικονομικού σας προγράμματος με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση.
    • Εάν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη, ζητήστε από τον πάροχό σας την ενεργοποίηση της υπηρεσίας «ενημέρωση κατανάλωσης δωρεάν χρόνου ομιλίας, sms ή όγκου δεδομένων» και ενημερωθείτε για τους όρους της. Με την υπηρεσία αυτή όταν πλησιάζετε να υπερβείτε το χρόνο ομιλίας, τα sms ή τον όγκο δεδομένων του πακέτου που έχετε επιλέξει, ο πάροχός σας θα σας ενημερώσει με γραπτό μήνυμα (sms).
    • Ενημερωθείτε για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας την κατανάλωση του χρόνου ομιλίας, των sms και του όγκου δεδομένων του οικονομικού σας πακέτου.

    Για την προστασία των καταναλωτών
    • Επιδεικνύετε προσοχή κατά τη σύνδεση με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα (free public WiFi hotspots).
    • Κατεβάζετε (download) εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές και αποφεύγετε επισκέψεις σε συνδέσμους (links) των οποίων την προέλευση δεν έχετε ελέγξει.
    • Απενεργοποιείστε το Bluetooth, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
    • Εφαρμόστε κανόνες ασφαλείας όπως το κλείδωμα της χρήσης δεδομένων με προσωπικούς κωδικούς.
    • Απευθυνθείτε στον πάροχό σας ή στα εξειδικευμένα σημεία λιανικής πώλησης για να ενημερωθείτε για τους τρόπους προστασίας και ασφαλούς χρήσης της συσκευής σας.

    Προς διευκόλυνση στις ταχυδρομικές αποστολές
    • Για να εντοπίσετε το πλησιέστερο ταχυδρομικό σημείο εξυπηρέτησης ΕΛΤΑ ή εταιρίας ταχυμεταφορών, επιλέξτε την εφαρμογή του Γεωγραφικού Συστήματος Ταχυδρομείων από το website της ΕΕΤΤ ή κατεβάστε την εφαρμογή «EETT Postal» για smartphones.

    Ειδικά για τους εταιρικούς χρήστες
    • Λάβετε, σε συνεργασία με τον πάροχό σας, μέτρα προστασίας του τηλεπικοινωνιακού σας δικτύου από τυχόν κακόβουλες ενέργειες που ενδεχομένως να οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, σε υπέρογκες χρεώσεις.

    Αναλυτικές συστάσεις της ΕΕΤΤ για τους καταναλωτές βρίσκονται στο http://www.eett.gr.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles