18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τα πρωτότυπα συμβόλαια ίδρυσης της Apple βγαίνουν σε δημοπρασία

    Ένα κομμάτι ιστορίας θα δημοπρατηθεί στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s τον επόμενο μήνα. Την 1η Απριλίου 1976, ο Steve Jobs, ο Steve Wosniac και ο Ronald Wayne συναντήθηκαν να υπογράψουν ένα τρισέλιδο συμβόλαιο που όριζε την σύσταση της Apple Computer Co. Το συμβόλαιο αυτό, αναμένεται να πιάσει περί τα 100 με 150 χιλιάδες δολάρια στην δημοπρασία, καθώς φέρει τις υπογραφές των 3ων συνιδρυτών.

    Και θα μας πείτε, εύλογα: Εν τάξει για τον Jobs και τον Wosniac. Ο Wayne ποιος είναι; Ο Ronald Wayne ήταν φίλος του Steve Jobs, δούλευε στην Atari και o Jobs τον είχε επιφορτίσει με το καθήκον να πείσει τον Steven Wosniac να συμμετάσχει στη νέα εταιρία, πράγμα το οποίο και κατάφερε. Ο Wosniac τότε δούλευε για την Hewlet Packard. Για την επιτυχία του αυτή ο Wayne έλαβε το 10% της εταιρίας και συνυπέγραψε με τους άλλους δύο για την σύστασή της.

    Ενώ όμως ο Jobs και ο Wosniac δεν είχαν τίποτε να χάσουν αν δεν πήγαινε καλά η εταιρία, ο Wayne είχε κάποια περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να κινδύνευαν σε περίπτωση αποτυχίας. Έτσι, 12 μέρες μετά την σύσταση της Apple, παραιτήθηκε της συμμετοχής του στην εταιρία, λαμβάνοντας για το 10% το ποσό των… 800 δολαρίων τότε. Αν κρατούσε το 10%, σήμερα, 35 χρόνια μετά, θα άξιζε περί τα 20 δις δολάρια… (Ο ορισμός της κακής επένδυσης)

    Τα έγγραφα που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s στις 13 Δεκεμβρίου, φαίνεται να ανήκουν στον τρίτο της παρέας και μόλις για 12 μέρες συνιδρυτή της Apple και εκτός τα έγγραφα σύστασης της εταιρίας, θα δημοπρατηθούν και τα έγγραφα αποχώρησής του από αυτή.

    Πηγή: Bloomberg

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles