21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς ήταν τα gadgets που αγαπούσες… 10 χρόνια πριν

    Στη σημερινή εποχή του Internet, μία είδηση παλιώνει σε… μερικές ώρες και ένα gadget σε λιγότερο από έξι μήνες. Πόσο παλιό, λοιπόν, μπορεί να είναι κάτι που κυκλοφόρησε το… 2005; Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 10 χρόνια, αλλά τελικά είναι αρκετά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μία ματιά στις συσκευές που ακολουθούν…

    Πριν 10 μόλις χρόνια, δεν είχαμε και ιδιαίτερη σχέση με τα smartphones (που βρισκόταν στην πρώιμη περίοδό τους) και χρησιμοποιούσαμε κλασικά κινητά (ενίοτε και αναδιπλούμενα) καθώς και PDAs.

    PicsArt_1431078981433
    To 2005, δεν είχαμε site αλλά στο περιοδικό “Κινητή Τηλεφωνία και Τηλεπικοινωνίες” της Smart Press λύναμε τις πρώτες απορίες για τα “έξυπνα” κινητά. Βέβαια, τότε τα smartphones βρισκόταν στην πρώιμη (προ iPhone) περίοδό τους….

    Κάποιοι από εμάς ακούγαμε μουσική στο iPod, τα laptops ήταν πολύ πιο ογκώδη, οι compact digital cameras βρισκόταν σε κάθε τσέπη και μας ακολουθούσαν σε κάθε ταξίδι ακόμη και με τα λίγα MPixels τους, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούσαμε και φορητά DVD players!

    Ας δούμε κάποιες από τις συσκευές που, πριν μια δεκαετία, κυριαρχούσαν στη ζωή μας και ας διαπιστώσουμε μαζί πόσο… παλιές μοιάζουν σήμερα.

    iPod Classic

    ipod

    Το 2005, η Apple διέθετε στην αγορά ένα iPod με μία απλή έγχρωμη οθόνη, στο οποίο περνούσαμε μουσική από το iTunes και εμφάνιζε το εξώφυλλο του album. Προς τα τέλη του έτους, η κυκλοφορία ενός μοντέλου με υποστήριξη video, στο οποίο μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρα επεισόδια από το… Desperate Housewives στην οθόνη των 2,5 ιντσών ήταν ένα σπουδαίο γεγονός.

    Το κορυφαίο laptop της Apple…

    ibook-g4

    …ήταν μία ενημερωμένη έκδοση του iBook G4, το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα του έτους. Κάποιοι γκρίνιαζαν ότι δεν έπαιζε καλά τα DVD, ενώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έπρεπε να πατήσεις ένα μικρό πλήκτρο στο κάτω μέρος του clamshell για να ανοίξει η συσκευή.

    To desktop computer της Apple…

    iMac G5

    ..ήταν η δεύτερη έκδοση του iMac G5 που κυκλοφόρησε το Μάιο εκείνου του έτους. Για πρώτη φορά διέθετε “αισθητήρα φωτισμού περιβάλλοντος” που επέτρεπε στην οθόνη να αυξομειώνει τη φωτεινότητά της ανάλογα με το φωτισμό του δωματίου.

    Ένα κινητό της Samsung

    PicsArt_1431078662224
    Το Preview του Samsung SGH-Z500 που είχε ανακοινωθεί τότε στο 3GSM World Congress των Καννών (στην εποχή πριν μετονομαστεί σε MWC και ξεκινήσει να γίνεται στη Βαρκελώνη) στο τεύχος Απριλίου του 2005 του περιοδικού “Κινητή Τηλεφωνία και Τηλεπικοινωνίες” της Smart Press.

    Πολύ διαφορετικό από το εντυπωσιακό Galaxy S6 των 16MPixels, ιδού μία συσκευή που είχε λανσαριστεί από την εταιρεία εκείνη την περίοδο το Samsung SGH-Z500 με κάμερα στο 1MPixel.

    Ψηφιακές κάμερες

    3q

    Μπορεί τώρα τις καθημερινές ανάγκες σε… ερασιτεχνική φωτογραφία να τις καλύπτει το smartphone, το 2005, ωστόσο, συσκευές όπως η Canon PowerShot A520 με αισθητήρα ανάλυσης 4MPixels κόστιζαν μερικές 100άδες ευρώ και μας συντρόφευαν σε κάθε ταξίδι.

    GameBoy και Xbox

    Wikipedia_gameboy_micro

    Το 2005, είχε κυκλοφορήσει το Game Boy Micro, η τελευταία έκδοση του brand Game Boy. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η πρώτη έκδοση του Xbox 360.

    PDAs

    palm-z22

    Τα Person Digital Assistants, όπως το Palm Z22, εκείνη την εποχή έπαιζαν το ρόλο των smartphones ή εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιούνταν για κάποιες από τις δυνατότητές τους. Τώρα, φυσικά αν είχατε κάποια τέτοια παρόμοια συσκευή, θα βρίσκεται καταχωνιασμένη σε κάποιο συρτάρι σας ή θα έχει καταλήξει για… ανακύκλωση.

    Portable DVD Players

    Τα θυμάστε; Είχαν το μέγεθος ενός μικρού laptop και μπορούσαν να αναπαράγουν δίσκους DVD. Κόστιζαν ακριβά αλλά φαίνονται τόσο ξεπερασμένα σήμερα. Ίσως και να μην το αποκτήσατε ποτέ.

    High-Definition TVs

    HDTV. Τόσο δεδομένη σήμερα ακόμη και σε οικονομικά μοντέλα, ενώ έχουμε φτάσει ακόμη και στο 4K. Το συγκεκριμένο μοντέλο, πάντως, που το 2005 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία είναι η Big Screen EXE της JVC είχε τότε κόστος 7.000 δολάρια!

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles